Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα

Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα

Μια από τις φημολογούμενες αιτίες, που προκάλεσαν ρήγμα, στη σχέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η όξυνση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Δεν αναφερόμαστε σε αυτές καθαυτές τις διπλωματικές ενέργειες, ως απάντηση σε αντίστοιχες παρεμβάσεις, αλλά στους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, που χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, εναντίον της Ρωσίας, που έφτασαν ως το σημείο να τη χαρακτηρίσουν «εν όπλοις σύντροφο» της Τουρκίας. Είχε καταστεί από τότε εμφανές, πως στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν επιθυμούσαν τέτοια κλιμάκωση.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, διακανονίστηκε δι` απευθείας διαύλων, ερήμην της Βασιλίσσης Σοφίας, ήταν δε αμφίβολο αν ο, μέχρι προχθές, υπουργός Εξωτερικών, θα συνόδευε τον πρωθυπουργό, σε αυτή τη σημαντική επίσκεψη. Εδώ, νομίζουμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε την αδυναμία κατανόησης, γι` αυτό το «αντιρωσικό κρεσέντο» του πρώην υπουργού, καθώς ο συγκεκριμένος πολιτικός κάθε άλλο παρά είχε δείξει να συμμερίζεται, αυτό το αμόκ αντιρωσικής υστερίας, συνοδευόμενης από μια άκριτη, στα όρια της εθελοδουλείας, φιλοδυτική λατρεία.

Πρόκειται, πράγματι, για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε κάτι ανάλογο, σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εξαιρουμένων ίσως κάποιων χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που παραπέμπει-αν δεν υπερβαίνει κιόλας-στις χειρότερες καμπές του Ψυχρού Πολέμου.

Για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε, το πρώτον, την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ύπαρξη και έκταση του φαινομένου, στην περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όταν τα τολμηρά φιλορωσικά ανοίγματα του τελευταίου, που κατέτειναν σε μια στρατηγικού χαρακτήρα σχέση, σε πολλά επίπεδα, αντιμετωπίστηκαν περίπου ως «αντεθνική» πράξη, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος του.

Οι σχετικές καταγραφές στα Wikilikes, είναι αρκούντως ενδεικτικές, καθώς καταδεικνύουν πως και από το χώρο της τότε κυβερνώσας παράταξης, υπήρξαν εκδηλώσεις «αποκήρυξης» του πρώην πρωθυπουργού και αφοσίωσης προς………….τη μεγάλη σύμμαχο. Το υπενθυμίζουμε γιατί κάποιοι επιμένουν να προσποιούνται, ότι δεν κατάλαβαν τι συνέβη, εκείνη την περίοδο.

Γνωρίζουμε, από σχετικά ρεπορτάζ της εποχής, πως και στο τότε Μέγαρο Μαξίμου, είχαν εκπλαγεί, διαπιστώνοντας το βαθμό διασύνδεσης και μονομερούς εξάρτησης, της εγχώριας ελίτ, στις ποικίλες εκδοχές της, με το δυτικό, ιδιαίτερα δε τον αμερικανικό παράγοντα. Διασύνδεση που έφτανε και σε ταυτίσεις συμφερόντων, που δεν ανέχονταν ούτε τα αντίστοιχα ανοίγματα της τότε κυβέρνησης, προς την Κίνα (COSCO).

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345169-PSychropolemike-atmosphaira ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...