Όργιο ξεπλύματος μαύρου χρήματος για Γερμανικές και Βρετανικές τράπεζες!

Νέο σκάνδαλο για τις Γερμανικές και τις βρετανικές! 

Συμμετείχαν σε ξέπλυμα χρήματος από τη Ρωσία, σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα από τον βρετανικό Guardian και της Γερμανικής Süddeutsche Zeitung!

Σε δημοσίευμα με τίτλο, «οι βρετανικές τράπεζες ανακύκλωσαν 740 εκατ. ευρώ που είχαν βγει ήδη ξεπλυμένα από τη Ρωσία», το έγκυρο βρατανικό μέσο, αναφέρει ότι  δεκαεπτά βρετανικές τράπεζες, ανακύκλωσαν περίπου 740 εκατ. δολάρια από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί στο πλαίσιο μιας απάτης ύψους σχεδόν 21 δις δολαρίων!

Έγγραφα του Organized Crime and Corruption Reporting Project, που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, φανερώνουν ότι τουλάχιστον 20,8 δις  δολάρια βγήκαν από τη Ρωσία την περίοδο 2010-2014, στο πλαίσιο μιας τεράστιας εγκληματικής επιχείρησης την οποία αναφέρουν ως «Το παγκόσμιο πλυντήριο».

Στην επιχείρηση έχουν συμμετοχή,  πάνω από 500 πρόσωπα, ανάμεσά τους ολιγάρχες, στελέχη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πράκτορες ή φιγούρες που διατηρούν σχέσεις με την FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Μέσα σε αυτή την περίοδο οι μεγάλες και «έντιμες» τράπεζες της Μ.Βρετανίας (HSBC, RBS, Barclays, Coutts) πραγματοποίησαν  πάνω από 1.900 συναλλαγές, επί συνόλου 70.000,  ύψους 740 εκατ. δολαρίων.

Από την  Barclays αναφέρεται ότι «συμμορφώνεται προς όλους τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα και διαθέτει συστήματα και μηχανισμούς ελέγχου για να μειώνεται ο κίνδυνος χρησιμοποίησης της τράπεζας για οικονομικά αδικήματα».

Από την  HSBC απάντησαν λέγοντας ότι «η τράπεζα διαθέτει συστήματα και διαδικασίες για την αναγνώριση ύποπτων δραστηριοτήτων και την ειδοποίηση των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών (…) Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο ένας διαθέτει σημαντικές πληροφορίες που δεν έχει ο άλλος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλες οι μεγάλες τράπεζες θα κληθούν να απαντήσουν, γιατί δεν ανέφεραν τις  ύποπτες μεταφορές χρημάτων. Η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) της Βρετανίας ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις πληροφορίες για να διαπιστώσει εάν θα επιτρέψουν «να προχωρήσει η έρευνα». Η σημείωσε ότι η διεξαγωγή ερευνών για τέτοιες υποθέσεις είναι «πολύπλοκη» καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εξακριβωθεί η πηγή των ποσών που ξεπλένονται.

«Βουτηγμένες» στην παρανομία οι τράπεζες της Γερμανίας

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αμφιβόλου προελεύσεως μεταφορές χρημάτων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης διεκπεραίωσαν τουλάχιστον 27 γερμανικές τράπεζες, ενώ το μεγαλύτερο ποσό διαχειρίστηκε η Commerzbank. Ποσά που προέρχονταν από την Ρωσία, τα οποία φέρονται να ξέπλεναν γερμανικές τράπεζες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών μπήκαν 66,5 εκατ. δολάρια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 27,4 εκατ. δολαρίων, μπήκε σε λογαριασμούς της Commerzbank και το ποσό των 24 εκατ. σε λογαριασμούς της Deutsche Bank. Η τράπεζα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Deutche Bank, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι  «ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό και διεύρυνε τα συστήματα ελέγχου, ενώ το 2015 προσέλαβε χίλιους νέους συνεργάτες στα τμήματα που είναι αρμόδια για τη συμμόρφωση προς τους κανόνες και την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών αδικημάτων’».

Ειδικά για τη Deutche Bank, αναφέρεται ότι λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την Μολδαβική τράπεζα Moldindconbank και την Λετονική Trasta Komercbanka. Αυτό που αναρωτιούνται οι συντάκτες, είναι γιατί συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους, παρά την κακή τους φήμη; Στην αγορά φαίνεται να τις αποκαλούσαν ως  «Ελντοράντο για το ξέπλυμα χρήματος», ενώ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase είχε αναγκαστεί από το 2013 να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, ύστερα από τις πιέσεις που της είχαν ασκήσει τα όργανα τραπεζικής εποπτείας των ΗΠΑ.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/276038-Orgio-xeplymatos-mayroy-chrematos-gia-Germanikes-kai-Bretanikes-trapezes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...