Όσκαρ 2019: Όσκαρ Α Γυναικείου ρόλου για την πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου – Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Όσκαρ 2019: Όσκαρ Α Γυναικείου ρόλου για την πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου – Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Σταύρος Ξηντάρας

Υπερήφανους μας έκανε ο Γιώργος Λάνθιμος με το Οσκαρ που έφερε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της 91ης απονομής των βραβείων Οσκαρ. Φυσικά μέσα από την εξαιρετική ταινία του «Ευνοούμενη»,  και το Οσκαρ,  αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου,  που απέσπασε η Ολίβια Κόλμαν για τη σπάνια ερμηνείας της στο ρόλο της βασίλισσας. «Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, και τα παιδιά της.

Το «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς. Βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών. Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν Αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του ’60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός. Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα – τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας κατέληξε στον Αλφόνσο Κουαρόν. Κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και καλυτερης ξενης ταινίας για το Ρόμα (Roma). Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του.

Από την πλευρά του, ο Ράμι Μάλεκ τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου. Όσκαρ τραγουδιού για τη Lady Gaga και το «Shallow».

Τόσο η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, όσο και το «Ρόμα» του Κουαρόν που ήταν τα μεγάλα φαβορί και είχαν συνολικά 10 προτάσεις για Όσκαρ, δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις σε μια βραδιά που χαρακτηρίστηκε από ανατροπές.

Όλοι οι νικητές των φετινών Όσκαρ

Καλύτερης Ταινίας

Green Book

Σκηνοθεσίας

Αλφόνσο Κουαρόν, Roma

Α’ Ανδρικού Ρόλου

Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody

Α’ Γυναικείου Ρόλου

Ολίβια Κόλμαν, The Favourite

Β’ Ανδρικού Ρόλου

Μαχερσάλα Άλι, Green Book

B’ Γυναικείου Ρόλου

Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk

Πρωτότυπου Σεναρίου

Green Book

Διασκευασμένου Σεναρίου

BlackKlansman

Φωτογραφίας

Roma, Αλφόνσο Κουαρόν

Μοντάζ

Bohemian Rhapsody

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Black Panther

Ήχου

Bohemian Rhapsody

Ηχητικού Μοντάζ

Bohemian Rhapsody

Κοστουμιών

Black Panther

Οπτικών Εφέ

First Man

Μουσικής

Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther

Τραγουδιού

Shallow (A Star is Born)

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Vice

Καλύτερης Ταινίας Κινούμενων Σχεδίων

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Free Solo

Ξενόγλωσσης Ταινίας

Roma – Μεξικό

Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Skin

Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Period. End of Sentence

Καλύτερης Ταινίας κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους

Bao

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/355422-Oskar-2019-Oskar-A-Gynaikeioy-roloy-gia-ten-protagonistria-toy-Giorgoy-Lanthimoy-Oi-megaloi-niketes-tes-bradias ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...