Όταν οι χορτάτοι συμπονούν τα πεινασμένα παιδιά κάνουν … business as usual!

Ρίγησαν…

Δάκρυσαν …και εξήγγειλαν σταυροφορία ενάντια στην παιδική φτώχεια και τον υποσιτισμό των παιδιών στην Ελλάδα, όλοι όσοι την προκαλούν.

 

Όλα τα ΜΜΕ, αναμετέδωσαν χθες την ίδια είδηση…

 

«Σύμφωνα με στοιχειά έρευνας, του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013,το 27% των μαθητών σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, δηλώνουν ότι επιβιώνουν σε συνθήκες πείνας.

 

Το 37% των μαθητών δηλώνουν ότι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, και μόνο το 36% των μαθητών δηλώνει ότι έχει επάρκεια τροφής. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από 16.000 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν σε μαθητές 152 σχολείων σε περιοχές της Ελλάδας, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα ποσοστά επισιτιστικής ασφάλειας παρατηρούνται σε χώρες, όπως: Νότιος Αφρική (31%), Μπουρκίνα Φάσο (27%),Ινδονησία (21%), ενώ σε λιγότερo δυσμενή θέση από τις φτωχές περιοχές της Ελλάδος βρίσκεται η Ζιμπάμπουε (52%), η Μοζαμβίκη (43%) και το Μαλάουι (52%)».

 

Είναι τα γνωστά ΜΜΕ που ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στις κραυγές αγωνίας των γονιών για το φαινόμενο του υποσιτισμού, έκαναν «νούμερα» με την δυστυχία και την πείνα, ενώ στην αρχή

το αμφισβητούσαν κιόλας…

 

Για τις αιτίες κουβέντα…!

 

            Και ως εκ θαύματος η λύση ήρθε… από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το προαναφερόμενο Ινστιτούτο που παρουσίασαν το Πρόγραμμα Σίτισης & Υγιεινής Διατροφής για το σχολικό έτος 2013-14.

Στο Πρόγραμμα πέρα από το Ι.Σ.Ν., συμμετέχουν και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε), η φαρμακευτική εταιρία Janssen και το μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Johnson & Johnson,Corporate Citizenship Trust.

Ο στόχος, λέει, του Προγράμματος είναι διττός: θα δώσει ανάσα για 50.000 μαθητές …και έτσι εισάγονται στα σχολεία, και στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή. Το Ίδρυμα σε ρόλο παιδαγωγού, θα κάνει και ημερίδες…

 

Κύριοι,

Ξέρουμε τί κάνει καλό στα παιδιά μας, λεφτά δεν έχουμε να τα αγοράσουμε: το καλό κρέας, το φρούτο το αψέκαστο, το φρέσκο γάλα! Και δεν έχουμε λεφτά, όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες, αλλά γιατί η κρίση «σας», μας τσακίζει.

           

Στόχος τους το κουκούλωμα του προβλήματος και η αυτοπροβολή τους.

Δίνουν ψίχουλα στα παιδιά μας, από τα τεράστια ποσά που κερδίζουν από τη δική μας δουλειά, …για να μας κλείσουν το στόμα. Για να πούμε «να και οι χορτάτοι συμπονούν τα πεινασμένα παιδιά, … είναι καλοί άνθρωποι!». Γι’ αυτό και ότι κάνουν το χιλιοδιαφημίζουν.

 

Η δήλωση της κυρίας Έλλης Ανδριοπούλου, Λειτουργικής Διευθύντρια του Ιδρύματος

Σταύρος Νιάρχος, είναι χαρακτηριστική: «Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά τέτοια προγράμματα, .., τα οποία οπλίζουν τους συνανθρώπους μας με δύναμη και την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει συλλογικότητα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας».

 

Η πείνα, λοιπόν, «των καημένων» των παιδιών μας είναι σύγχρονη πρόκληση…!;

 

•  Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες, που τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια με φόρους και χαράτσια, να μαζέψουν όλο αυτό το χρήμα που «περισσεύει» από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φτάνει για να κάνουν αγαθοεργίες …

 

•  Καλούμε τους γονείς και το οργανωμένο κίνημα να πιέσουν, να παλέψουν για να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα ένα πλήρες υγιεινό γεύμα για όλα τα παιδιά χωρίς σπόνσορες, χορηγούς και Μ.Κ.Ο. Ήδη εδώ και πολύ καιρό η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου έχει καταγγέλλει  περικοπές σε τρόφιμα, την παράβαση και την μη τήρηση του προγράμματος διατροφής των φιλοξενούμενων νηπίων σε παιδικούς σταθμούς της πόλης… 

Τα παιδιά μας δεν είναι πελάτες, εμείς δεν είμαστε επαίτες!

YΓ:     Mπαίνει το εξής ερώτημα…

Πάλη για ανατροπή ή …τηλεμαραθώνιοι;

Η Παγκόσμια Μέρα Παιδιού έχει θεσπιστεί σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία, όπου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου η μέριμνα για την προστασία και την ευημερία των παιδιών επαφίεται στη «φιλανθρωπία» ορισμένων ΜΚΟ, πολυεθνικών και της Εκκλησίας. Για να θυμίζει στους καπιταλιστές ότι πρέπει να πετάξουν κι αυτοί ένα ξεροκόμματο από την πίτα τους και να «χειροκροτούν» οι πολιτικοί τους εκφραστές, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων.

Για τους εργαζόμενους και τους νέους πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Μέρα του Παιδιού είναι μια ακόμα αφορμή για εξαγωγή συμπερασμάτων. Δεν πρέπει να ταυτίζουν το δικό τους ενδιαφέρον, την ευαισθησία τους και την οργή τους για την αδικία, με την υποκριτική «φιλανθρωπία» των χορτάτων, των εκμεταλλευτών, των ληστών του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Η ζωή έχει αποδείξει ότι οι «τηλεμαραθώνιοι» δεν αποτελούν λύση. Αντίθετα, δημιουργούν αυταπάτες ότι «όλοι νοιάζονται», «όλοι ευθύνονται», «όλοι μπορούν να συμβάλουν», ακόμα κι οι υπαίτιοι.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, εμπορευματοποιεί – ιδιωτικοποιεί την παιδεία, την ειδική αγωγή, την υγεία – πρόνοια, τον αθλητισμό και πολιτισμό, πλήττοντας δριμύτατα τα παιδιά, τους νέους των λαϊκών οικογενειών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την επιχειρηματική ή «φιλανθρωπική» δράση.

Η λαϊκή συσπείρωση, η λαϊκή συμμαχία και πάλη, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, μπορεί να ανοίξουν δρόμο για νέες κατακτήσεις, να φέρουν άλλη εξουσία και να δημιουργήσουν την οικονομία που θα εξασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών.

ΑΓΡΙΝΙΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...