Όταν ο Μαρτίνης άνοιξε «την πόρτα» του Ντυνάν στον εισαγγελέα

Όταν ο Μαρτίνης άνοιξε «την πόρτα» του Ντυνάν στον εισαγγελέα

Οι σοκαριστικές καταγγελίες του Ανδρέα Μαρτίνη για την εκποίηση του Ερρίκος Ντυνάν που οδηγησαν την υπόθεση στον εισαγγελέα Διαφθοράς και μετά στη Βουλή

Σε μια κατάθεση ποταμό του πρωην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέα Ματρίνη, σε βάρος τριών πρώην υπουργών υγείας των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , στηρίχθηκε – πέραν των άλλων στοιχείων- η πολύκροτη έρευνα που μμπορεί να οδηγήσει στο σκαμνί της προανακριτικής πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση αυτή δόθηκε τον Νοέμβριο του 2016 όταν ακόμα ο Μαρτίνης ήταν προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για το σκάνδαλο με τη μπιζα από την εταιρία Hospitalia για την οποία δικάζεται ήδη.

Ουσιαστικά στρεφόταν κατά των Αν. Λοβέρδου, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, ανοίγοντας μια πρωτοφανή δικαστική έρευνα για αυτούς που κατάφεραν, όπως καταγγέλει, να πάρουν αντί πινακίου φακής υπο τον ελεγχό τους το νοσοκομείο ζημιώνοντας μάλιστα το ελληνικό δημόσιο.

Η καταθεση αυτή οδήγησε σε δικαστική διερεύνηση από την Εισαγγελέα Διαφθοράς και μετά από αρκετό χρόνο έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή.

Τι έλεγε

Ο Ανδρέας Μαρτίνης , κρατούνταν  από τον Μάιο του 2016 για «μίζα» ύψους 3,2 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που φέρεται να έλαβε για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος με την εταιρεία “Hospitalia International”. Τον Νοέμβριο του 2016 προφυλακίστηκε και για την υπόθεση σύμφωνα με την οποία 51 γνωστοί έλληνες χρεώθηκαν δαπάνες νοσηλείας πολύ μικρότερες των κανονικών και σε ορισμένες περιπτώσεις οι επώνυμοι ασθενείς δεν πλήρωσαν και τίποτα, προκαλώντας έτσι οικονομική ζημιά στο νοσοκομείο που αποτιμάται στα 1,75 εκ. Ευρώ.

Λιγες μέρες πριν απολογηθεί για τη δεύτερη υποθεση και δυο μέρες μετά από το θάνατο του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο κ.Μαρτίνης ζητησε και έδωσε ένορκη κατάθεση στην εποπτεύουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εισαγγελέα, Βικτωρία Μαρσιώνη, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Με αυτή καταγγέλει τόσο τον αποθανόντα επιχειρηματία, αλλά και τον τραπεζικό Ομιλο Πειραιώς ( επί προεδρίας Σάλλα) που σε πλειστηριασμό πήρε ουσιαστικά- όπως λέει-  τον έλεγχο του νοσοκομείου, όσο και τους 3 υπουργούς που κατά την άποψή του λειτουργησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ισχυρισμοί

 Ο κ. Μαρτίνης επι της ουςίας υποστηρίζει ότι ειχαν ενορχηστρωθεί επιχειρηματικά και πολιτικά  οι διαδικαςίες που οδήγησαν το 2014 στον εκπλειστηριασμό του Νοσοκομείου,το οποίο πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς ( υπό τη Διοίκηση τότε του Μιχ Σάλλα) σε βάρος – όπως καταγγέλει  – του Ερρίκος Ντινάν  αλλά και του ελληνικού Δημοσίου που «δεν αναγγέλθηκε στον πλειστηριασμό για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Μαρτίνης, μιλά για «ευθύνες υπουργών” , ονομάζοντας Λοβέρδο , Βορίδη και Γεωργιάδη,   επί των ημερών του οποίου «ο Μιχ.Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του Νοσοκομείου από την Κύπρο»,στη συνέχεια κατήγγειλε τα δάνεια, το Νοσοκομείο βγήκε σε πλειστηριασμό, για να το αποκτήσει η «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ», συμφερόντων – κατα τον κ.Μαρτίνη, του ομίλου Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, για τον κ.Λοβέρδο αναφέρει πως “τον πίεσε” για να ανακαλέσει “μήνυση σε βάρος του Ανδρ. Βγενόπουλου, που κατάφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα ‘οικονομικής ασφυξίας’ του Νοσοκομείο του ΚΙΕΝ καθώς ως επικεφαλής τότε της Μαρφίν Τράπεζας από την οποία είχαμε δανειοδοτηθεί λειτούργησε ως αντίπαλος κλινικάρχης και όχι ως τραπεζίτης». Αναφέρεται επίσης σε  δυο τροπολογίες που εκδόθηκαν -όπως λέει- παραμονή της αποχώρησης του από το Υπουργείο, με τις οποίες παρείχετο η δυνατότητα πώλησης του Νοσοκομείου το οποίο αρχικά αμφισβητούσε ο εν λόγω υπουργός αλλά στη συνέχεια το επέτρεψε».

Το ιστορικό

Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτει «το 2006 ο Βγενόπουλος με το δέλεαρ φτηνότερου κόστους δανεισμού κ.α., μας έπεισε να αλλάξουμε τράπεζα και συνάψαμε τρεις δανειακές συμβάσεις (συνολικά 115 εκατομμύρια) με την Marfin Popular Bank Λευκωσίας εκτιμώντας με δική της εταιρεία το ακίνητο στο ύψος των 174 εκατομμυρίων,ενώ παλιότερη δική μας εκτίμηση αναβίβαζε την αξία του στα 200 εκατομμύρια». «Το 2009 επεκτείναμε τις κλίνες και την δομή του γυναικολογικού- μαιευτικού τμήματος με τη σύμπραξη – όπως επέτρεπε το καταστατικό μας -του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών,που θα είχε τη διαχείριση του τμήματος».

Όταν όμως «η σύμπραξη υλοποιήθηκε ως «ΓΑΙΑ» Ερρίκος Ντυνάν, με οικονομική ωφέλεια στο ΚΙΕΝ 5-6 εκατομμυρίων ετησίως, η άμεση αντίδραση Βγενόπουλου ήταν να καταγγείλει τη σύμβαση και να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που είχαν μειωθεί στα 85 εκατομμύρια. Του επεσήμανα ότι λειτουργούσε ως αντίπαλος κλινικάρχης , και όχι ως τραπεζίτης. Μου ανταπάντησε ότι «θα με λιώσει». Αναγκάστηκα να υποβάλλω μήνυση , ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εκβίασης όμως «υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις και εκ μέρους του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου,και εν τέλει αναγκάστηκα να ανακαλέσω τη μήνυση κι εκδόθηκε βούλευμα,παρόλο που ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συμφωνήσει να γίνει ανάκληση στο ακροατήριο».

Στην καταθεση του περιλαμβάνει δε εκτενή αποσπάσματα από συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής (26.10.2011), όπου ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι η επίμαχη δικαστική αντιπαράθεση εμποδίζει να ευοδωθεί η προσπάθεια που κατέβαλλε να ορθοποδήσει το Ντυνάν καθώς «τα χρήματα που καταβάλλει το ασφαλιστικό σύστημα στο Ε.Ν. τα παρακρατάει η Τράπεζα ”. Αναφέρει ότι ο ίδιος είχε ζητήσει «να λυθεί το θέμα» επικαλούμενος κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων.
 
Για τον Αδωνι Γεωργιάδη αναφέρει πως όταν ανέλαβε «αποκαταστάθηκε άμεσα η επαφή μου με το Υπ.Υγείας», χαρακτηρίζει όμως «δήθεν» τις διαβεβαιώσεις του ότι « θα βοηθούσε το Ίδρυμα», καθώς όπως εκτιμά με μια σειρά κινήσεων του οδήγησε «στην παράδοση του Νοσοκομείου…»

 Για τον Μ.Βορίδη ισχυρίζεται  πως προσεφερε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ασυλία στα διορισμένα μέλη του ΔΣ τα οποία αδράνησαν σε βάρος του δημοσίου και του ΕΕΣ «υπέρ της τραπεζας».
 
 Τι λέει σήμερα η Εξεταστική

Τα αποτελέσματα όσων συμπερανε η εξεταστική συμπυκνώνονται στα όσα αναφέρονται σήμερα στο πόρισμα: «Η εξεταστική επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992-2014 (και κυρίως των ετών 2006-2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Ανδρ. Λοβέρδος, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εντέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση διά πλειστηριασμού του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”) είναι σαφείς και μεγάλες», σημειώνεται αρχικά, αλλά αργότερα επισημαίνονται και τα ακόλουθα: «Η εξεταστική επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Ανδρ. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια». Και σε άλλο σημείο:

«Η εξεταστική επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Αδ. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κοινοφελούς Ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν” (ΚΙΕΝ) του μνημονίου της 26-3-2014 και τη με υπογραφή του από τον ίδιο (Αδ. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ, Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/346459-Otan-o-Martines-anoixe-ten-porta-toy-Ntynan-ston-eisaggelea ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...