«Όχι άλλη λιτότητα για την Ελλάδα» απαντά το ΔΝΤ, στο Βερολίνο!

«Το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση, του Τύπου.  Επεσήμανε, ότι το Ταμείο θέλει από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα, τα μέτρα των 4,5 δις ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει ανακάμψει.

 Απαντώντας στα αστρονομικά πλεονάσματα, που απαιτεί το Βερολίνο από το 2018 και μετά, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα, ζητώντας παράλληλα και την  άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων. Ο ίδιος, είπε ότι εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

 Η τοποθέτηση του  Τζέρι Ράις, λειτουργεί ως μία απάντηση του ΔΝΤ,  στο άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times. Ο κ. Ρέγκλινγκ προσπάθησε να βάλει στοπ στα σχέδια του Ταμείου για σημαντική μείωση του χρέους, αναφέροντας ότι «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή». Επίσης, στο ΔΝΤ, δεν άρεσε καθόλου και η αναφορά του Γερμανού,  πως το ΔΝΤ «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη».

  «Αυτή η στήριξη, δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», επεσήμανε ο κύριος Ράις.

 Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα είχε δηλώσει ο  Πολ Τόμσεν, ότι  οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο κ. Ράις τόνισε ότι «υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις». Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις, ΔΝΤ και Βερολίνο βρίσκονται σε σύγκρουση για το ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή, που ΗΠΑ και Γερμανία, κοντράρονται ανοιχτά για το μέλλον της Ευρώπης και της Παγκόσμιας Οικονομίας.  

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...