Όχι σε μείωση του χρέους λέει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα!

Σκοτεινό σχέδιο Σόιμπλε – Τόμσεν! Τραβάνε στα άκρα τη διαπραγμάτευση προσπαθώντας να επιβάλλουν στην Ελλάδα πρόταση αυτοκαταστροφής, που θα οδηγούσε την ελληνική Οικονομία στην πτώχευση! Την ώρα που στο πολιτικό πεδίο μάχης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μία τελευταία προειδοποίηση σε Μέρκελ και Μακρόν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τα βρώμικα σχέδια που μπλοκάρουν την έξοδο στις αγορές, στο πεδίο της Οικονομίας φαίνεται πως παίζεται ένα ακόμα πιο επικίνδυνο παιχνίδι, καθώς οι Γερμανοί θέλουν να μας οδηγήσουν σε νέο πολυετές μνημόνιο!

Μετά το μπαράζ υπόγειων συναντήσεων μεταξύ Τόμσεν και Σόιμπλε, τους προηγούμενους μήνες, τώρα μετά και την αποτυχία συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, αποκαλύπτεται το σχέδιο τους, να βυθίσουν την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο διαρκείας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, θέλει να φύγει το Ταμείο, από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να πτωχεύσει την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανάλυση επί των πρακτικών του Eurogroup που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι με την πρόταση «μη λύσης» που κατέθεσε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος (η πρόταση Σόιμπλε), ουσιαστικά πετυχαίνουν όλους τους στόχους τους. Αν περάσει το σχέδιό τους, το ΔΝΤ δεν θα δεσμευθεί, αφού δεν θα έβαζε λεφτά και το μόνο που θα λάμβανε η Ελλάδα, είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ουσιαστικά δεν θα υπήρχε καμία πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα μέχρι τον Ιούλιο του 2018, όταν και θα τελειώσει το τρίτο  ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό ακριβώς θέλουν Τόμσεν και Σόιμπλε. Ο πρώτος γιατί τότε το Ταμείο μπορεί απλά να φύγει και ο δεύτερος, γιατί μέχρι τότε θα είναι έτοιμη η συμφωνημένη εξέλιξη του ESM, σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Η διαφορά, είναι ότι η νέα αυτή μορφή του Μηχανισμού αναμένεται να προβλέπει και την πτώχευση κράτους-μέλους εντός ευρωζώνης! Μία εξέλιξη, που αποκαλύπτει τον τελικό στόχο Σόιμπλε για την απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής Οικονομίας από τους θεσμούς, μέχρι να κλειδώσουν τον εκβιασμό της πτώχευσης.

 Να ισχυροποιήσει την θέση Σόιμπλε, που αρνείται επέμβαση στο ελληνικό χρέος, έρχεται η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) που στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος! Θέση, που υποστηρίζει σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, για πολλά χρόνια, άρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της στο σύνολό τους! Μία θέση της Κεντρικής Τράπεζας, που θα σήμαινε την επιβολή ακραίας λιτότητας για μία δεκαετία και πολλοί αναλυτές απορούν με για το αν αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν από την θεωρεία στην πράξη, αλλά και το τι θα σήμαινε αυτό για τον ελληνικό λαό που ήδη υποφέρει για μία δεκαετία, μέσα στον εφιάλτη των μνημονίων. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί που συνδέουν αυτή την απόλυτη στήριξη της Bundesbank, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις πληροφορίες που έχουν βγει στον γερμανικό Τύπο και θέλουν τους Σόιμπλε και Μέρκελ, να προετοιμάζουν τον Διοικητή της Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν για να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την λήξη της θητείας του το 2019!

Κόντρα στην πλειονότητα των γνωστών οικονομολόγων,  στο μηνιαίο δελτίο της, η Bundesbank παίρνει σαφή θέση απέναντι στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται καμία επέμβαση. Ενώ οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υποστηρίζουν ότι κανείς δεν πιστεύει ρεαλιστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, που ζητάει το Βερολίνο, οι Γερμανοί, ξαναχτυπούν με την κεντρική τους τράπεζα, να λέει ότι δεν είναι σαφές γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, «απαντά» η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Μάλιστα χρησιμοποιούν θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό, καθώς στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Τέτοιες είναι το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιταλία.

Πρακτικά, στηρίζει την θέση που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εφιαλτικό σενάριο που κατέθεσε ο ESM. Το τελευταίο προβλέπει ότι για το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται ελάφρυνση, εάν η ελληνική πλευρά  διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από 3% ως το 2038! Αν δηλαδή, συνεχιστεί μία ακραία λιτότητα.

 Όπως περιγράφει η Τράπεζα, στην ανάλυση της υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί με την τήρηση των στόχων του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, που γίνει ελάφρυνση χρέους, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να χάσει την διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285783-Ochi-se-meiose-toy-chreoys-leei-e-Germanike-Kentrike-Trapeza ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...