Ώρα για επενδύσεις: Από πού θα έρθουν τα λεφτά για το επενδυτικό σοκ που θέλει η κυβέρνηση!

Έφτασε η ώρα των επενδύσεων! Από πού θα αντληθούν τα κεφάλαια, ποιοι κλάδοι της Οικονομίας έχουν μπόνους και πως μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πάνε από το χείλος του γκρεμού, πίσω στην Ανάπτυξη! Οι επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση και οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας! Όποιον και αν ακούσεις από την κυβέρνηση ή την αγορά, όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και πως η ελληνική Οικονομία έχει ανάγκη ένα επενδυτικό «σοκ», που θα βάλει μπροστά την αγορά και αφυπνίσει τις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς. Όμως οι επενδύσεις για να γίνουν χρειάζονται δύο βασικές εξασφαλίσεις. Πρώτον ότι η χώρα βαδίζει σε ένα σταθερό δρόμο και ότι έχουμε απομακρυνθεί από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα της κρίσης. Δεύτερον ότι θα υπάρξει επαρκείς και συμφέρουσα χρηματοδότηση.

Οι επενδυτές, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, βλέπουν την ελληνική αγορά μετά την κρίση και τα μνημόνια, ως πρόσφορο πεδίο, που κρύβει πολλές ευκαιρίες για κέρδος και για αυτό, οι περισσότεροι φαίνονται έτοιμοι να αγνοήσουν  την υψηλή φορολογία και την γραφειοκρατία που συνεχίζει να δυσχεραίνει τις επιχειρηματικές προσπάθειες. Όμως Έλληνες και ξένοι, θέλουν μία σταθερή και «φτηνή» γραμμή χρηματοδότησης, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται έτοιμο, μόλις ξεκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια, να περάσει επιθετικά στην στήριξη βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ήδη, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, έχει τονίσει ότι στόχος της τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει δυναμικά την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα από τα 2 δις ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις το 2016 στόχος είναι να ανέλθουν σε 5 δις το 2020 σε ετήσια βάση, στόχος που χαρακτηρίζεται απόλυτα εφικτός. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελεί μεγάλο μέρος του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Από την πλευρά της Alpha Bank ο πρόεδρος της τράπεζας Βασίλειος Ράπανος  τόνισε στην Γενική Συνέλευση, ότι «χρειάζεται αύξηση των επενδυτικών δαπανών άνω του 10% ετησίως ώστε να επιτευχθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταναλωτική δαπάνη αδυνατεί, λόγω των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων, να τονώσει την ανάπτυξη». Ενώ ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων, τόνισε ότι η επιτυχία του στόχου αυτού, θα απελευθερώσει υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Η χώρα έχει ισχυρό αποθεματικό αναπτυξιακής δυναμικής και η ενεργοποίησή του θα εξαρτηθεί από την άρση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση σταθερού επιχειρηματικού κλίματος», τόνισε ο ίδιος.  Συγκεκριμένα, μόνο η Alpha,  είπε ότι ότι θα στηρίξει επενδυτικά σχέδια με προοπτική και εξαγωγικό προσανατολισμό με στόχο οι χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2017-2019 να ανέλθουν σε 4 δις ευρώ.  Το επίκεντρο θα είναι οι επιχειρήσεις στον τουρισμό, την ενέργεια και τις υποδομές.

Αν και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank) δηλώνουν όλες πρόθυμες, οι εγχώριες πηγές χρηματοδότησης μάλλον δεν επαρκούν μελλοντικά για ένα σημαντικό άλμα των επιχειρηματικών επενδύσεων. Εδώ μπαίνουν στο «παιχνίδι» και τα εργαλεία χρηματοδότησης που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρώπη. 

Μεγάλες πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια στην αγορά

Όμως όπως λέει και ΤτΕ, στην έκθεσή της για την Νομισματική Πολιτική οι συνθήκες ωστόσο, είναι δύσκολες, κυρίως λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και εάν υποθέσουμε μια αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων κεφαλαίου των επιχειρήσεων με ετήσιο ρυθμό 8% (ο μέσος όρος προ κρίσης) και αμετάβλητο το τρέχον επίπεδο αποσβέσεων, θα χρειαστούν έξι χρόνια για να εξαλειφθεί το επενδυτικό κενό και εννιά χρόνια για να επιστρέψει το απόθεμα κεφαλαίου των επιχειρήσεων στα προ κρίσης επίπεδα του 2008.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε στη Βουλή ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, είναι ακόμα  αρνητικές από τα μέσα του 2009. Οι καθαρές επενδύσεις μειώθηκαν έντονα μετά την κρίση του 2008, τόσο επειδή περιορίστηκε ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου όσο και επειδή αυξήθηκαν οι αποσβέσεις. Στο τέλος του 2016, το επενδυτικό κενό των επιχειρήσεων ανερχόταν σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έπεσαν από  21% του ΑΕΠ το 2006 σε 7% του ΑΕΠ το 2016. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης αυτής οφείλεται σε συρρίκνωση των επενδύσεων των νοικοκυριών, από 14% του ΑΕΠ το 2006 σε 2% του ΑΕΠ το 2016, κυρίως για ακίνητα.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν μικρή μείωση, από 7% του ΑΕΠ το 2006 σε 5% του ΑΕΠ το 2016 παραμένοντας ωστόσο σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2016 οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ αντιστοιχούσαν σε 12% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Όμως τα τελευταία δέκα χρόνια, έφεραν γενικότερα ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Τα στοιχεία παρουσιάζουν μία πολύ δύσκολη εικόνα, με μείωση της  συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από 34% του ΑΕΠ το 2006 σε 2% του ΑΕΠ το 2016 σε τρέχουσες τιμές.

Ορατή η αναστροφή του κλίματος, αλλά ο δρόμος είναι ανηφορικός

Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Στουρνάρα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εξάλειψη των υπαρχόντων θεσμικών και οικονομικών εμποδίων, αλλά και στην παροχή σημαντικών επενδυτικών κινήτρων, προκειμένου οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων να επιταχυνθούν άμεσα και αποφασιστικά. Με την  συνολική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να μειώθηκε περίπου στο μισό, από 25% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2008 σε 12% του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016, ή από 60 δις σε 21 δις ευρώ το χρόνο. Η βασική αιτία αυτής της πτώσης ήταν η έντονη μείωση της εξωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εμφάνισε αρνητική ροή από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2015.

Χρηματοδότηση «εκ των έσω»

Μετά την συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών στο τελευταίο Eurogroup, βρισκόμαστε πλέον στο χείλος της αναστροφής της πορείας και υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να υποστηρίξουν ένα επενδυτικό άλμα. Όμως τα λεφτά από μόνα τους δεν κάνουν δουλειά. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΤτΕ, χρειάζονται μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Η αρχή, θα πρέπει να γίνει από την ενίσχυση της πιστοδοτικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα, λόγω της αποφασιστικής σημασίας του ως πηγής κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη στροφή προς καινοτόμους και εξαγωγικούς κλάδους. Καίριας σημασίας είναι η διευκόλυνση της παροχής οικονομικής στήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), οι οποίες παρουσιάζουν υψηλότερη δυναμικότητα σε σύγκριση με τις ήδη εδραιωμένες και δύνανται να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης και συνάμα στην μείωση της ανεργίας που αποτελεί και το σημείο «κλειδί».

Αυτό γιατί η μείωση της ανεργίας, σημαίνει ότι περισσότεροι πολίτες θα έχουν μισθό. Άρα περισσότεροι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν σε αγαθά που χρειάζονται. Αγαθά και υπηρεσίες που θα αγοράσουν από επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς και με αυτόν τον τρόπο θα τις ενισχύσουν και μπορούν όχι μόνο να τις βγάλουν από το τέλμα που τις έχουν φέρει τα μνημόνια, αλλά παράλληλα να τις βάλουν σε ανοδική τροχιά. Με απλά λόγια, μία επιχείρηση με περισσότερη δουλειά, χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις και περισσότερο προσωπικό, που σημαίνει ότι η μείωση της ανεργίας θα συνεχίσει σε όλο αυξανόμενους ρυθμούς, αυτοτροφοδοτούμενη, αρκεί να υπάρξει ένα θετικό οικονομικό κλίμα, επιστρέψει η εμπιστοσύνη και συνεχιστή η πορεία εξόδου από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως τόσο οι ευκαιρίες για βάθυνση των τοπικών κεφαλαιαγορών και διασύνδεσή τους με το εξωτερικό μέσα και από το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένωση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ μέχρι το 2019 και από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες για καλύτερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές ή σε εναλλακτική χρηματοδότηση.

Εργαλεία υπάρχουν για αυτόν που τα αναζητά και σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της αγοράς θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια ακόμα πηγή χρηματοδότησης, μέσω ομολόγων που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, τουλάχιστον για τις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της έκδοσης.

Η αλήθεια είναι πως παρά το πλήθος εργαλείων και την βούληση των τραπεζών, πηγές χρηματοδότησης εντός συνόρων δεν θα φτάσουν για να επιστρέψει η ελληνική αγορά στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος, που κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρά τις πολλές διαφωνίες τους, συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα πράγμα, ότι είναι απαραίτητη μία επιθετική πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό, κυρίως μέσω στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων. Για αυτό ήδη βλέπουν την «άνοδο» των ΣΔΙΤ και την αύξηση της άντλησης κεφαλαίων από ευρωπαϊκούς  πόρους π.χ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δυνατά εργαλεία, που μπορούν να συμβάλουν στην γέννηση ισχυρών και κερδοφόρων επιχειρήσεων εντός της ελληνικής αγοράς. Όμως το κέρδος για την ελληνική Οικονομία, είναι πολλαπλάσιο, αν οι επιχειρήσεις είναι εξωστρεφείς.  Αλλά οι εξαγωγές, είναι μία άλλη ιστορία…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291062-Ora-gia-ependyseis-Apo-poy-tha-erthoyn-ta-lephta-gia-to-ependytiko-sok-poy-thelei-e-kybernese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...