1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, οδός δημιουργικής γραφής…

bb

1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου,  οδός δημιουργικής γραφής…

Δεν ξέρουμε αν όλοι οι μαθητές μπορούν να γίνουν καλλιτέχνες…. Ξέρουμε όμως πως όλοι οι μαθητές μπορούν να είναι δημιουργικοί. Αυτή η δημιουργικότητα είναι κάτι σαν τη δύναμη της αγάπης που προσπαθεί να βγει προς τα έξω. Δεν διδάσκεται…. Εμείς όμως μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε κάτι τέτοιο να συμβεί.

Αυτό είναι το πιστεύω του σχολείου μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι φιλόλογοι  Αναστασία Νταλταγιάννη και Σταματία Μαριεττή, που παρότρυναν τους μαθητές μας να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή. Τους παρακίνησαν να λάβουν μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης και πεζογραφίας και να πιστέψουν στις δυνατότητες διάκρισης. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρό(σ)κληση αυτή  και δούλεψαν με όρεξη και φιλότιμο. Το αποτέλεσμα ήταν η προσπάθειά τους να αποδώσει  πλούσιους καρπούς, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, διακρίθηκαν από το σχολείο μας οι εξής μαθητές:

1. Η Μαντώ Τσάτσου της Γ΄ τάξης, η οποία κέρδισε τρεις φορές το α΄ βραβείο (!) στους διαγωνισμούς που διοργάνωσαν οι παρακάτω φορείς:
α. Μορφωτικός Όμιλος Πετρούπολης
β. Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας (με έδρα την Πάτρα)
γ. Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα (Αγρίνιο). Το βραβείο αυτό συνοδευόταν με το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ.

Επίσης, η Μαντώ κέρδισε έπαινο και από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

2. Η Ελένη Χασαπογιάννη της Γ΄ τάξης, η οποία απέσπασε τον γ’ έπαινο από τα εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του σχολείου μας ήρθε σε συλλογικό επίπεδο! Γιατί όταν δουλεύουν πολλοί μαζί, τα αποτελέσματα είναι πάντα καλύτερα και η χαρά πολλαπλασιάζεται. Έτσι, το σχολείο μας πήρε έπαινο στον 6ο Πανελλήνιο Σχολικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από τον Μορφωτικό Όμιλο Πετρούπολης.

Επίσης, στον 6ο διαγωνισμό γραπτού λόγου που οργάνωσαν οι Εκδόσεις Πατάκη, βραβεύτηκαν συνολικά τρία σχολεία της επικράτειας: Ένα Δημοτικό, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο. Το 1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, λοιπόν, ήταν το μοναδικό Γυμνάσιο της χώρας που βραβεύτηκε! Κέρδισε, μάλιστα, και βιβλία αξίας 220 ευρώ για τη σχολική του βιβλιοθήκη. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν (οι πιο πολλοί με περισσότερα του ενός κείμενά τους), οι εξής έντεκα (11) μαθητές μας:

α. Μαντώ Τσάτσου (Γ΄ τάξη)
β. Ελένη Χασαπογιάννη (Γ΄ τάξη)
γ. Μάρα Θεοδωράκου (Γ΄ τάξη)
δ. Σπυρέττα Μίχου (Γ΄ τάξη)
ε. Παναγιώτα Αναγνωστοπούλου  (Γ΄ τάξη)
στ. Παναγιώτης Βίτσας (Γ΄ τάξη)
ζ. Αναστασία  Βέργου (Β΄ τάξη)
η. Κυριακή Ζαρνομήτρου (Β΄ τάξη)
θ. Χαρούλα Σακελλάρη (Β΄ τάξη)
ι.Χριστίνα Τσελεμένγκο (Β΄ τάξη)
ια. Σαββούλα  Σκαλιώτη (
A΄ τάξη)

Παιδιά, και εις ανώτερα! Σας ευχόμαστε και άλλες επιτυχίες! Συγχαίρουμε από καρδιάς και τους παραπάνω φορείς για τις πρωτοβουλίες τους αυτές, οι οποίες προάγουν την πνευματική ζωή της χώρας μας και παρακινούν τους μαθητές, ιδίως της επαρχίας, να δοκιμάσουν τα ταλέντα τους. Γιατί η τέχνη, και μάλιστα η  ποίηση, είναι καταφύγιο και γιατρικό. «Τα φάρμακά σου φέρε, Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε -για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή», παρακαλεί ο Καβάφης. Ευτυχισμένος όποιος το κατάλαβε και θεραπεύει μ’ αυτήν τις πληγές του…

 

Η Διευθύντρια                                                                  Ο Σύλλογος των καθηγητών

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...