1η ημέρα Συνόδου ΔΝΤ: Ένα βήμα πιο κοντά στην συμφωνία!

Το πλεόνασμα δείχνει στους δανειστές τον δρόμο της συμφωνίας

Τι είπαν Τσακαλώτος – Λαγκάρντ για το χρέος

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016!

Στο 3,9% (ή 6,937 δις ευρώ)το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία του 2016, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ! Μία επιτυχία που που θα γίνει ένας από τους “άσσους” της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, στην συνολική συμφωνία με τους δανειστές. Η λογική είναι ότι αν η ελληνική Οικονομία τα πηγαίνει καλά ή τουλάχιστον ξεπερνά τους στόχους του μνημονίου, τότε δεν χρειάζεται η εφαρμογή των νέων μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, όπως είναι η περικοπή 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις το 2019 και η αύξηση των φόρων (μέσω μείωσης του αφορολόγητου) 1,8 δις ευρώ, που ζήτησε το ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, το πλεόνασμα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην συγκράτηση των δαπανών  του Δημοσίου, οι οποίες είναι λιγότερες κατά περίπου 9 δις ευρώ από ότι το 2015, όπως και η αύξηση της φορολογίας (τα έσοδα του Δημοσίου είναι αυξημένα κατά 2,7 δις ευρώ).
 

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

-Πρωτογενές πλεόνασμα 2016

    Πρωτογενές πλεόνασμα:  3,9%

    Στόχος μνημονίου:             0,5%

-ΑΕΠ

    175,888 δις ευρώ  2016

    175,697 δις ευρώ   2015

    +191 εκατ. ευρώ

    
-Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης

    Πλεόνασμα +1,288 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ το 2016

    Έλλειμμα  -10,477 δις ευρώ  ή -5.9% του ΑΕΠ το 2015

     

-Χρέος  Γενικής Κυβέρνησης

    314,897 δις ευρώ ή  179% του ΑΕΠ το 2016

    311,668 δις ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ το 2015

     

-Έσοδα Γενικής Κυβέρνησης

    87.473 δις  ευρώ

    + 2.653 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2015

-Δαπάνες

    86,185 δις   2016

    95.247 δις    2015

    -9,062 δις ευρώ

    
Τα στοιχεία δεν έχουν μετρηθεί με την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δανειστές για το μνημόνιο, αλλά με αυτή της Eurostat η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα την Δευτέρα.  Με βάση τους κανόνες του προγράμματος, όπως επισήμανε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 4,19%.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου, της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι  «εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα: Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δις μόνο για το 2016.  Στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα».

 Στην συνέχεια, αναφερόμενος στα μέτρα της συμφωνίας, προσέθεσε ότι «σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη».  Τέλος επανέλαβε την θέση της Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι «Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση».

Ξεπεράστηκε ο στόχος του μνημονίου σχεδόν 8 φορές!

Σε κάθε περίπτωση, το σχεδόν οκταπλάσιο από τους στόχους, πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, είναι ένα ακόμα «όπλο», της ελληνικής αποστολής, στη μάχη της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται στην Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

 Την πρώτη ημέρα επαφών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πραγματοποίησε συναντήσεις με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.

Μετά την πρώτη συνάντηση, η κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε «εποικοδομητική « τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό και σε γραπτή της δήλωση, ανέφερε ότι «συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα, υπουργό Οικονομικών  Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιστροφή της αποστολής ώστε να συζητηθούν δύο πτυχές του ελληνικού προγράμματος: οι πολιτικές και η ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν η επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα, το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ, η πρώτη τεχνική συμφωνία με τους δανειστές αλλά και το χρέος. Μετά την  συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε από την πλευρά του ότι  «η συνάντηση πήγε πολύ καλά, συζητήσαμε πως θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και για το χρέος» Νωρίτερα, προσερχόμενος, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που έφτασε στο 4,19% του ΑΕΠ. Όπως είπε,  «ηταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε».

Αισιόδοξος ότι θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και ο Πολ Τόμσεν

Συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης, βλέπει και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Κατά την ενημέρωση που έκανε την Ουάσινγκτον, παραδέχτηκε τα λάθη του Ταμείου στις προβλέψεις του, για την ελληνική Οικονομία, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα και να αναπτύσσεται.

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος, είπε ότι  η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. «Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Έχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

 Ο Δανός τεχνοκράτης,  επισήμανε ότι με  την δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην διαπραγμάτευση, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα,  μπορεί να οδηγήσει στην τεχνική συμφωνία (SLA).
 

Παραδοχή Τόμσεν για τα λάθη του ΔΝΤ

Για τα λάθη του Ταμείου στις προβλέψεις, ανέφερε ότι  «τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω από ότι προέβλεπε οποιοσδήποτε».  Επιμένοντας σε μία απάντηση που δεν θα μπορούσε να βγαί εύκολα από το έμπειρο στέλεχος του Ταμείου, προσέθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε το ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των Capital Controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
 

Οι όροι Τόμσεν για την ελάφρυνση του χρέους

Απαντώντας σχετικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τόμσεν είπε ότι  «Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήθηκε το πλαίσιο, μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%. Το Eurogroup ονομάτισε μια σειρά επιλογών για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα ποσοτικοποιήθηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Δεν χρειάζονται όλα μέχρι ττην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο (του ΔΝΤ)», ότι έχουμε μία καθαρή εικόνα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, από την Ευρώπη. Όπως είπε, αυτό μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του ελληνικού χρέους.
 

Ικανοποίηση Μοσκοβισί για το πλεόνασμα

 Ικανοποιημένος δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ του ιδιαίτερα υψηλού  πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,9% του ΑΕΠ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και  ότι το πλεόνασμα δείχνει πως υπάρχουν καλές βάσεις στην Οικονομία.  «Έχουμε καλά νέα με το πρωτογενές πλεόνασμα. Έκλεισε κοντά στο 4% για το 2016, κάτι που αποδεικνύει τις βάσεις. Ας είμαστε αισιόδοξοι…» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
 

Σόιμπλε: Οι θεσμοί θα επέστρεφαν στην Αθήνα, αλλά… ήταν Πάσχα

 Νέα δήλωση «καρφί» από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ρίχνει στην Αθήνα την ευθύνη για την καθυστέρηση στη συμφωνία, λέγοντας ότι οι  δανειστές δεν επέστρεψαν στην Αθήνα, γιατί ήταν Πάσχα!  Ο Γερμανός, αναφέρθηκε σε σειρά καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κύριος Σόιμπλε ανέφερε ότι «οι δανειστές θα μπορούσαν να έχουν επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τη συμφωνία της Μάλτας, αλλά… οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν το Πάσχα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280313-1e-emera-Synodoy-DNT-Ena-bema-pio-konta-sten-symphonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...