1 δις έκανε φτερά κατά λάθος από τις συντάξεις

1 δις έκανε φτερά κατά λάθος από τις συντάξεις
1 δις έκανε φτερά κατά λάθος από τις συντάξεις


13/11/2019 – 15:56

300.000 ασφαλισμένοι πήραν έως 300 ευρώ λιγότερα – Επανυπολογισμό των συντάξεων ζητούν 13 Ταμεία

 

Κλοπή τουλάχιστον 1 δις ευρώ από τις συντάξεις καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου, για 40 μήνες περίπου 300.000 συνταξιούχοι έπαιρναν έως και 299 ευρώ μικρότερες επικουρικές, καθώς δεν είχε εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Θυμό και οργή προκαλούν στους συνταξιούχους οι σκληρές περικοπές των συντάξεων μέσα στα χρόνια των μνημονίων. Ακόμα χειρότερα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι έγιναν και λάθη που έφεραν άδικες μειώσεις.

Η μεγάλη αδικία, αποκαλύφθηκε όταν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο, στα εκκαθαριστικά σημειώματα 500 μελών του. Έτσι εντοπίστηκαν οι μεγάλες αποκλίσεις, με σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις . Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εχθές,  το προεδρείο του Δικτύου έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν μεγάλες απώλειες λόγω της μη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεπε συγκεκριμένο τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων, μετά την περικοπή όσων ήταν πάνω από 1.300 ευρώ, αθροιστικά για κύριες και επικουρικές.

Το πρόβλημα του αυθαίρετου, κι όχι βάση του νόμου, επανυπολογισμού φαίνεται ότι επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις των 12 επικουρικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή το μεγάλο επικουρικό ασφαλιστικό φορέα.

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος , δήλωσε ότι περίπου 300.000 επικουρικές συντάξεις έχουν υπολογιστεί με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, προκαλώντας “κλοπή τουλάχιστον 1 δις ευρώ” εάν ληφθεί υπόψη ότι επί 40 μήνες επαναλαμβάνεται ο ίδιος λαθεμένος υπολογισμός. «Είναι καθαρή κλοπή, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό- αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων» τονίζει ο πρόεδρός του, Νίκος Χατζόπουλος.

Ο λάθος επανυπολογισμός  αφορά σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ όλα τα επικουρικά ταμεία, πλην του Δημοσίου δηλαδή: ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ, ΤΕΑΠΕΤΕ, ΤΕΑΤΤΑΘ, ΤΕΑΠΥΚ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΚΕΑΝ, ΤΕΑΙΣΥΤ τα οποία έχουν συγχωνευθεί-ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το Σεπτέμβριο του 2016 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους βουλευτές για τη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ πρόσφατα ενημέρωσε με υπόμνημα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μη εφαρμογή του νόμου, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να σταματήσει άμεσα η «κλοπή» που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και να επιστραφούν τα λεφτά σε περίπου 300.000 δικαιούχους.

Όπως έγινε γνωστό, το Δίκτυο έχει ήδη στείλει υπόμνημα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας συνάντηση, ώστε να επιλυθεί το θέμα και γρήγορα να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Επισημαίνεται ότι η καταγγελία για τα λάθη στις 300.000 επικουρικές συντάξεις είναι ανεξάρτητη από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αρχές του επόμενου έτους θα φέρει μειώσεις εισφορών και σε καμία περίπτωση μειώσεις των συντάξεων. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά ότι το επικείμενο νέο ασφαλιστικό θα εφαρμοσθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2020. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι να εφαρμοσθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ επιβεβαίωσε πως θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Απαντώντας σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δήλωσε ότι «Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως ο επανυπολογισμός που θα γίνει σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων. Το ΣτΕ έκρινε τη βάση υπολογισμού των συντάξεων για τις 31/12/2014 ως δίκαιη βάση επανυπολογισμού, επομένως δεν υπάρχει εκεί νομικό θέμα».

Όπως εξήγησε, «ο επανυπολογισμός θα αφορά στην αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες με πάνω από 35- 40 έτη εργασίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως τα ποσοστά αναπλήρωσης που όριζε ο Ν. Κατρούγκαλου ήταν αντισυνταγματικά. Αυτό που εξετάζεται πάντα εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, είναι να μπούμε σε μια λογική αυξήσεως των συντάξεων. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μια αύξηση στις συντάξεις, πιθανότατα αυτό να γίνει μέσω μιας οριζόντιας ρύθμισης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που εξετάζουμε για το 2020».

Σχετικά με τους βασικούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο εντός του 2020, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πρώτη προτεραιότητα για το 2020 είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ καθώς και η μείωση των εισφορών ένα ζήτημα κρίσιμο για το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς στην Ελλάδα έχουμε υψηλό μισθολογικό κόστος αλλά χαμηλούς καθαρούς μισθούς. Αυτή η “ψαλίδα” πρέπει να κλείσει. Το ίδιο θα γίνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υπερφορολογήθηκαν από το Ν. Κατρούγκαλου και θα γίνει συνδυαστικά με τις αλλαγές στο φορολογικό».

Για το υπουργείο, αυτά τα μέτρα «όπως η μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% και η μείωση των εισφορών σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσουν πνοή στους εργαζομένους». Άρα τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός «θα μπορούσαμε να πούμε συνολικά πως το διαθέσιμο εισόδημα για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους θα δούμε να βελτιώνεται εντός του 2020».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...