1.000.000 αρνιά θέλουν οι Λίβυοι

1.000.000 αρνιά θέλουν οι Λίβυοι
Μπορεί η χθεσινή είδηση που μετέδωσε το CRETALIVE για την αγοραπωλησία και τη μεταφορά στη Λιβύη περίπου 6.000 αιγοπροβάτων με την “Κιβωτό του Νώε” να κρύβει την οικονομική είδηση της χρονιάς για την Κρήτη και τη σωτηρία της τοπικής κτηνοτροφίας; “Ναι” – λένε οι γνωρίζοντες καθώς πίσω απ΄αυτήν τη συμφωνία κρύβονται οι προθέσεις των γειτόνων μας να απορροφήσουν 1.000.000 αρνιά για τα επόμενα 3 χρόνια!

Να πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά: Ο εμφύλιος πόλεμος που πριν από μήνες εξελίχτηκε στη γειτονική Λιβύη, δεν στοίχισε μόνον σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στο ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 50% των ζώων είτε σκοτώθηκε, είτε κλάπηκε και εξαφανίστηκε.

Όλα αυτά τα χρόνια η Λιβύη δεν έκανε εισαγωγές κρεάτων καθώς θεωρούνταν αυτάρκης. Η νέα κατάσταση όμως, λόγω του εμφυλίου, δημιούργησε ανάγκες να υπάρξουν εισαγωγές και η νέα κυβέρνηση της χώρας απευθύνθηκε αρχικά στις μεγάλες αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Μόνο που τα συγκεκριμένα αρνιά δεν …κόλλησαν γευστικά με τους Λίβυους, που δεν τους άρεσαν κι έτσι απευθύνθηκαν σε άλλες αγορές με πρώτη και καλύτερη την Κρητική, καθώς υπήρχε και παλαιότερα, περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα, μια σημαντική παράδοση αγοράς αιγοπροβάτων από την Κρήτη στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CRETALIVE θα γίνουν άλλες δύο τέτοιες πειραματικές αγωραπωλησίες και αν πράγματι αρέσουν τα κρητικά αρνιά τότε θα προχωρήσουν σε επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας τους να υπάρξει “μπόλιασμα” των ντόπιων αιγοπροβάτων με τα Κρητικά αιγοπρόβατα, και παράλληλα να “καπαρώσουν” την κρητική παραγωγή αιγοπροβάτων για τα επόμενα 3 χρόνια.

Αυτό το διάστημα οι Λίβυοι θα χρειαστεί να καταναλώσουν 1.000.000 αρνιά και καταλαβαίνει κανείς πως με τις υπάρχουσες δυνατότητες δεν θα μπορεί να καλυφθεί μόνο από την Κρητική παραγωγή.Κι επειδή η χειμαζώμενη κρητική κτηνοτροφία αναζητεί κίνητρα για να ανακάμψει, καταλαβαίνει κανείς εύκολα, πόσο σημαντική είναι για την τοπική οικονομία η εξέλιξη αυτή.

Διότι θα πρέπει άμεσα να συνδεθεί και με την κατανάλωση ζωοτροφών αλλά και τη δημιουργία υποδομών. Να σημειωθεί πως οι Λίβυοι πληρώνουν μετρητά κι έχουν ένα απόθεμα, παρά τον πόλεμο που ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και βέβαια αν το πείραμα με τα αρνιά πετύχει, εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος πως μπορούν να γίνουν κι άλλες συνεργασίες μεταξύ των πλούσιων Λίβυων που είναι σίγουρο πως ενδιαφέρονται και για άλλα προϊόντα του νησιού. Άλλωστε ο έρωτας ξεκινάει από το στομάχι κι αν κατακτήσουμε γευσιγνωστικά τους γείτονες … ανοίγονται κι άλλες πόρτες.

Να σημειωθεί πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι υπηρεσίες του ΟΛΗ σ΄όλο αυτό το εγχείρημα, καθώς έφτιαξε ειδικές υποδομές για να μεταφερθούν στο λιμάνι τα χιλιάδες αιγοπρόβατα, να φορτωθούν με ασφάλεια και η “Κιβωτός του Νώε” να φύγει χθες, με ασφάλεια, για τη Λιβύη.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...