10 γενικές συμβουλές για καλή υγεία

10 γενικές συμβουλές για καλή υγεία
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή είναι εχθροί της υγείας μας. Ποιες συνήθειες μας δίνουν καλή υγεία;

Οι συνήθειές μας επηρεάζουν την υγεία μας. Όλες οι κύριες αιτίες θανάτου μπορούν να προληφθούν κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα και η χρήση καπνού είναι πολύ επικίνδυνες συνήθειες. Το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 440.000 θανάτους.

Νόσοι όπως το εμφύσημα, ο καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα και του πνεύμονα προκαλούνται περισσότερο από τον καπνό. Όσο πιο γρήγορα διακόψετε το κάπνισμα τόσο το καλύτερο.

Περιορίστε το αλκοόλ

Αυτό σημαίνει περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα στους άντρες και 1 την ημέρα στις γυναίκες. Ένα ποτό είναι ισοδύναμο με ένα κουτάκι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να συμβάλλει σε ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του λάρυγγα και του ήπατος.

Το αλκοόλ επίσης συμβάλλει στο θάνατο από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, δολοφονίες και αυτοκτονίες.

Να τρώτε υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η καρδιοπάθεια, ορισμένα είδη καρκίνου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η βλάβη στις αρτηρίες μπορεί να συνδεθούν με αυτό που τρώτε. Κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές μπορείτε να μειώσετε και τη χοληστερόλη καθώς και να χάσετε βάρος.

Χάστε βάρος αν είστε παχύσαρκος

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων καρκίνων και αρθρίτιδας. Η διατροφή που είναι υψηλή σε ίνες, χαμηλά λιπαρά καθώς και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν την απώλεια κιλών.

Ασκηθείτε

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, της υπέρτασης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης και της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του τραυματισμού της πλάτης.

Θα αισθάνεστε καλύτερα και θα έχετε υπό έλεγχο το βάρος σας αν ασκείστε τακτικά. Προσπαθήστε να ασκηθείτε 30-60 λεπτά, 4 έως 6 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι καλύτερη από καθόλου.

Μην κάνετε ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ

Η ηλιοθεραπεία συνδέεται με τον καρκίνο στο δέρμα. Καλύτερα να περιορίσετε την έκθεση στον ήλιο και να φοράτε προστατευτικά ρούχα και καπέλα όταν είστε έξω.

Το αντηλιακό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Προστατεύει το δέρμα και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου στο δέρμα. Να φοράτε όλο το χρόνο σε εκτεθειμένο δέρμα. Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, με τουλάχιστον SPF 15 και ένα που να μπλοκάρει τις ακτίνες UVA και UVB.

Ασφαλές σεξ

Το πιο ασφαλές σεξ είναι αυτό μεταξύ 2 ανθρώπων που έχουν επαφές ο ένας με τον άλλο μόνο και δεν έχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο ή δεν μοιράζονται σύριγγες.

Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και σπερματοκτόνο gel ή κρέμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να εξετάζεστε κάθε χρόνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Βρείτε χρόνο για την υγεία του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις γυναίκες. Μεταξύ των 50 και των 74 ετών οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό μπορεί ενδεχομένως να κάνουν πιο συχνά μαστογραφίες ή να τις αρχίσουν νωρίτερα.

Ρωτήστε τον γιατρό για άλλες εξετάσεις

Οι ενήλικες θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό σχετικά με την εξέταση για καρκίνο στο παχύ έντερο, στην ηλικία των 50 ετών. Με βάση τους παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός μπορεί ενδεχομένως να θελήσει να σας εξετάσει για άλλα είδη καρκίνου.

Πρέπει να εξετάζομαι κάθε χρόνο;

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τους παράγοντες κινδύνου που έχετε και για το ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται για εσάς.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...