10×10 για το Χρηματιστήριο, έσπασε ρεκόρ 11 ετών!

To δέκα στα δέκα, έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, να κλείνει με κέρδη για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση! Κόντρα στις εκτιμήσεις της αγοράς, που παρά το θετικό κλίμα, εκτιμούσαν ότι θα υπήρχε αργά ή γρήγορα, μία τεχνική διόρθωση ώστε οι επενδυτές να πάρουν τα κέρδη τους, αυτή δεν ήρθε ποτέ! Από την προκαταρκτική  συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, από τις 24 Απριλίου, μέχρι και τις 8 Μαΐου  το Χρηματιστήριο, έχει κερδίσει συνολικά 13% και από τις 676,97 μονάδες, σκαρφάλωσε στις 763,42 μονάδες.  Η νέα δυναμική της ελληνικής Οικονομίας, δεν περιορίζεται μόνο στην λεωφόρο Αθηνών, που με τις συνεχείς ανόδους έσπασε ρεκόρ επταετίας (από τις 17 Ιανουαρίου του 2006), αλλά αναπτύσσεται σε όλους τους δείκτες, που μπορεί να καταγράφουν την αρχή μίας μεγάλης επιστροφής στις αγορές. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, έσπασε το δικό του ρεκόρ και βρίσκεται στο χαμηλότερο επιτόκιο από τον Σεπτέμβριο του 2014! Με την τελευταία πτώση κατά 13 μονάδες βάσης, βρέθηκε στο 5.56%. Με το όριο για να επιστρέψει στο τραπέζι η έξοδος στις αγορές, να βρίσκεται στο 4-4,4%, ακόμα και ξένοι αναλυτές, εκτιμούν  ότι έχει γίνει ακόμα ένα βήμα για μία ελληνική έξοδο στις αγορές.

Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική Οικονομία έχει πάρει πολλές «ανάσες» και από το εξωτερικό, με τελευταία την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στο ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.  Όμως αυτό το όμορφο (και επικερδές), ταξίδι ξεκίνησε από την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, συνεχίστηκε με την βροχή θετικών δηλώσεων από αξιωματούχους των θεσμών, που βλέπουν μείωση του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επιστροφή στις αγορές το 2018. Αξιωματούχοι όπως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βλέπουν την ελληνική επιστροφή στις αγορές. Αυτή η προοπτική δίνει φτερά στο χρηματιστήριο και ζεσταίνει τους επενδυτές, που βλέπουν στην ελληνική αγορά, μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας.

 Η έξοδος στις αγορές, θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση, δεν θα χρειαστεί να χτυπήσει ξανά την πόρτα των δανειστών για χρηματοδότηση, άρα δεν θα χρειαζόταν να δεχτούμε άλλο μνημόνιο. Η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, όπως κάθε άλλη χώρα, με όρους κανονικότητας.

Η νίκη Μακρόν

Η εκλογή Μακρόν,  απομάκρυνε μία για πάντα την πιθανότητα των ακραίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και την αβεβαιότητα που θα έφερνε η εκλογή Λεπέν. Ακόμα και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το μήνυμα ήταν τόσο ισχυρό, που έστειλε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ισχυρή άνοδο, μείωσε τα γαλλικά spreads σε χαμηλό πενταμήνου και δυνάμωσε το ευρώ απέναντι στο δολάριο, (στο 1,1 δολ) σε υψηλό εξαμήνου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές της Ευρώπης, θα πραγματοποιήσουν δυναμική επιστροφή και μαζί τους κατά πόδα θα ακολουθήσει και η ελληνική αγορά.  Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας Οικονομίας όπως η Bank of America Merrill Lynch (BofA) και η Morgan Stanley τονίζουν σε εκθέσεις τους την αισιοδοξία τους για το μέλλον των ευρωπαϊκών μετοχών, «Τα σκληρά στοιχεία για τις μετοχές είναι τα κέρδη – και αυτά αυξάνονται. Το α’ τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρό και οι τάσεις των αναθεωρήσεων είναι θετικές και ευρείες», σημειώνει η BofA.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί κατά 15% το 2017. Η εξασθένηση των πολιτικών κινδύνων μετά και τις γαλλικές εκλογές και η επιστροφή των επενδυτών είναι πιθανό να στηρίξουν την περαιτέρω άνοδο των αγορών της περιοχής. Με την σειρά της και η  Morgan Stanley τονίζει ότι οι τράπεζες και οι μετοχές της ενέργειας είναι οι κλάδοι που θα σημειώσουν την μεγαλύτερη άνοδο, εντός του έτους.

Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται και πάλι ανταγωνιστικά

Η μεγάλη μείωση στο επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων μνημονεύεται  σε δημοσίευμα των Financial Times. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε, κατά 13 μονάδες βάσης, στο 5,569%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014!

Με την μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, επισημάνεται ότι έρχεται μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για τις δημοσιονομικές και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για συζητήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μετά τη συντριπτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η θετική τάση ενισχύθηκε, καθώς ο νέος Γάλλος Πρόεδρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωζώνης και είχε βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε μία διακήρυξη για τη μεταρρύθμισή της. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει σκοπό να ηγηθεί του αγώνα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς όπως έχει αναφέρει σε δήλωσή του, μόνο η μείωση του βάρους, θα μπορούσε να δώσει χώρο για ανάπτυξη στην ελληνική Οικονομία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/282878-10×10-gia-to-CHrematisterio-espase-rekor-11-eton ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...