11 τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

 

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο.

Πολλοί Ελληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν.

Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ασβέστιο είναι μεγάλες στην παιδική και την εφηβική ηλικία, όταν χτίζεται ο σκελετός μας, αλλά και στην εγκυμοσύνη, όταν το έμβρυο «τραβάει» το ασβέστιο από τη μητέρα του, για να χτίσει το δικό του σκελετό.

Οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα.

Ως γνωστό μεγάλες ποσότητες ασβεστίου περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Γάλα, γιαούρτι, τυρί περιέχουν υψηλές ποσότητες και σε γενικές γραμμές η καθημερινή κατανάλωση τους εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο στον οργανισμό.

 Δεν είναι όμως οι μοναδικές πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό. Υπάρχουν τροφές που έχουν συντριπτικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο.

Μπορεί ένα ποτήρι γάλα να περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου (περίπου 300mg), ωστόσο υπάρχουν άλλες τροφές που περιέχουν ακόμη μεγαλύτερη και είναι μάλιστα 100% φυτικές.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές:

1. Σολομός

Μία μερίδα σολομού 180 γρ. παρέχει 340 mg ασβεστίου. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή υγιεινών Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

2. Ρικότα

Το τυρί ρικοτα παρέχει 380 mg ασβεστίου σε ποσότητα ίση με ¾ του φλιτζανιού.

3.  Αποξηραμένα σύκα

8 ολόκληρα αποξηραμένα σύκα παρέχουν περίπου 107 mg ασβεστίου. Αποτελεί το ιδανικό σνακ για να πάρουμε όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες

4. Αμύγδαλα

Πλούσια πηγή ασβεστίου. Πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Με την αντιοξειδωτική τους δράση προστατεύουν τον οργανισμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καύση του λίπους.

5. Τόφου

Μόλις ένα φλιτζάνι τόφου παρέχει 861 mg ασβεστίου.

6. Πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

7. Σαρδέλες

Μία μερίδα σαρδέλες 90 γραμμαρίων παρέχει 370 mg ασβεστίου.

8. Μαυρομάτικα φασόλια

Περιέχουν ασβέστιο, κάλιο και φολικό οξύ.

9. Πορτοκάλι

Πολύτιμη πηγή ασβεστίου, βιταμίνης A, B1 και C για τον οργανισμό μας. Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 1 μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 65 mg ασβεστίου

10. Βρώμη

Ενα φλιτζάνι βρώμη παρέχει 400 mg ασβεστίου. Δοκιμάστε την ως πρωινό σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα και θα έχετε συμπληρώσει με αυτόν τον τρόπο το 70% των αναγκών του οργανισμού σας σε ασβέστιο.

11. Λευκά φασόλια



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...