12η Πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων 2018 13-15 Ιουλίου 2018, Δρυμώνας Θερμού

 

    Η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει την διοργάνωση της 12ης Π.Ε.Ε.Α., που θα διεξαχθεί στις 13 14 και 15 Ιουλίου 2018 σε ελατόφυτα ορεινά πλατώματα, με υψόμετρο 1200 μέτρα, βόρεια του Δρυμώνα Θέρμου Τριχωνίδας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

     Οι μετρήσεις φωτορύπανσης (SQM) είναι πολύ καλές, ειδικά προς βορά και ανατολή και το πλάτωμα είναι ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα.

    Τόσο η δημοτική αρχή όσο και ο τοπικός πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής, έχουν ενθουσιαστεί με την ανάληψη της 12ης ΠΕΕΑ και περιμένουν να γνωρίσουν τους ερασιτέχνες Αστρονόμους από όλη την Ελλάδα. Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού, όσο και σε επιχειρησιακό. Θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για την εξέλιξη των προετοιμασιών. Το site της αστροεξόρμησης ήδη έχει πληροφορίες για τον χώρο παρατήρησης, Workshops, χορηγούς, τα καταλύματα, τα αξιοθέατα της περιοχής, τις διαδρομές (πεζοπορικές – ποδηλατικές – ορειβατικές, κ.α.), τους διοργανωτές και πολλά άλλα.

     Η Αστρονομική εταιρεία μας, καθώς και η δημοτική αρχή, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διοργανωθεί μια ακόμη άρτια ΠΕΕΑ με ασφάλεια και με σκοπό την ικανοποίηση όλων των επισκεπτών.

Site εκδήλωσης: https://astroexormisi.gr

Πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα ενδέχεται να γίνουν κάποιες αλλαγές. Η ενημέρωση της σελίδας μας θα είναι συνεχής …

Παρασκευή
Αφίξεις
20:00 – 20:30 Έναρξη χαιρετισμοί
20:35 – 21:00 Κωνσταντίνος Μπακολίτσας Έκθεση ΜετεωριτώνΑναλυτική παρουσίαση συλλογής γνήσιων Μετεωριτών, με πλήρεις πληροφορίες για αυτούς.
21:05 – 21:40 Ομιλία για την ανακύκλωση
21:45 – 22:30 Δρ. Μανώλης Πλειώνης, καθ. Αστρονομίας Α.Π.Θ., πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σύγχρονες Κοσμολογικές Προσεγγίσεις
22:30 – 23:30 Ουρανογραφία – Ευαγγελόπουλος
23:10 Έναρξη Παρατήρησης – Πλήρης συσκότιση
Σαββάτο
11:00 – 12:00 Αστεροσκοπείο Αθηνών – Στέλλα Μπουλά Παιδικό πρόγραμμα: “Στα ίχνη του πολικού αστέρα”
11:00 – 12:00 Θανάσης Παδημητρίου. Workshop ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑΣ  ΜΕ DSLRΘα γίνει αναφορά στο τι ακριβώς χρειάζεται για τη φωτομετρία μεταβλητών με DSLR . Επίσης θα γίνει παρουσίαση το πως γίνεται η βαθμονόμηση των αρχείων εικόνας και η φωτομετρία με το λογισμικό C Muniwin . Όσοι από τους κατασκηνωτές έχουν λάπτοπ και θέλουν να εξασκηθούν και μόνοι τους θα τους δοθεί με φλασάκι το λογισμικό και ένας φάκελος με τα απαραίτητα αρχεία για το εργαστήρι. Αν υπάρχει χρόνος μπορεί να εξηγηθεί και ο τρόπος υποβολής των δεδομένων στην AAVSO.
12:00 – 13:00 Βαγγέλης Τσάμης. Κατασκευή και ρίψη αλεξιπτώτου – εκτόξευση νεροπύραυλου.Ενταγμένο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά.
12:00 – 13:30 Ομιλία Κοσμάς Γαζέας – Γωγώ Λουκαράνη Εισαγωγή στην Αστρονομική φωτομετρίαΗ Αστρονομία από τον 20ο αιώνα και έπειτα έχει εδραιωθεί ως μία
επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, με σκοπό την εξαγωγή
δεδομένων και συμπερασμάτων. Οι πρώτοι φωτοπολλαπλασιαστές αλλά και
μετέπειτα οι ευαίσθητες κάμερες CCD εκθρόνισαν την κλασική αστρονομία
από την παρατήρηση με γυμνό μάτι από τα τηλεσκόπια και εισήγαγαν την
έννοια της φωτομετρίας. “Μετρώντας” το φως από τα αστρονομικά
αντικείμενα παρατήρησης έγινε εφικτός ο προσδιορισμός των
χαρακτηριστικών, των μεγεθών αλλά και της χρονικής μεταβολής των
αντικειμένων αυτών. Στο workshop αυτό θα γίνει μία περιγραφή των
αστρονομικών λογισμικών που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά τη διαδικασία
της φωτομετρίας, για τη μελέτη των μεταβλητών αστέρων.
13:00 – 14:00 Αλέξανδρος Μόκρης. Μαύρες Τρύπες – Σκουληκότρυπες – ΧρονομηχανέςΑναφορά στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αναφορά στην γέννηση και των θάνατο των άστρων. Σύντομη ιστορική αναδρομή για τις Μαύρες Τρύπες. Τι είναι οι Μαύρες Τρύπες; Ξεφλουδίζοντας μια Μαύρη Τρύπα. Ορίζοντας Κοσί, Ιδιομορφία Κέρ κ.λ.π. Μαύρες Τρύπες και χρόνος. Λευκές Τρύπες Δημιουργία μιας Σκουληκότρυπας και αναφορά στις ιδιότητές της, Κοσμικές Χορδές, Εξωτική Ύλη, Θεωρία Μεμβρανών (Μ), Κβαντικός Αφρός. Πως να κατασκευάσουμε μια Χρονομηχανή. Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο;
19:40 – 20:25 Ομιλία Υποψήφια Δρ. Στέλλα Μπουλλά Οι μακρινοί φάροι του Σύμπαντος.Οι Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (ΕΓΠ) είναι συμπαγείς περιοχές, στις οποίες βρίσκονται υπερμεγέθεις μελανές οπές, της τάξης των εκατομμυρίων-δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών, οι οποίες μέσω της προσαύξησης μάζας μετατρέπουν τη δυναμική ενέργεια σε ακτινοβολία με έναν πολύ αποδοτικό τρόπο και οι ενέργειες των φωτονίων που παράγονται εκτείνονται σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Η μελέτη των ΕΓΠ αποτελεί κίνητρο για την επιστημονική κοινότητα καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα στην κατανόηση τους, και η απάντηση σε αυτά θα βοηθήσει στην πλήρη αντίληψη των φυσικών διεργασιών στις πηγές αυτές. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν τα αντικείμενα αυτά, βασικά χαρακτηριστικά τους και θα απαντήσουμε γιατί οι ΕΓΠ είναι κοσμικοί επιταχυντές σωματιδίων.
20:30 – 21:10 Δρ. Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός, Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “Επικούρεια Φιλοσοφία και Σύγχρονη Αστρονομία”
21:20 – 22:00 Ομιλία Δρ Ιωάννης Μπαζιώτης Η αναζήτηση του διαστήματος στους πάγους της Ανταρκτικής
22:05 – 23:00 Ουρανογραφία – Ευαγγελόπουλος
23:10 Έναρξη Παρατήρησης – Πλήρης συσκότιση
Κυριακή
07:00 – 11:00 Πεζοπορία – Θεοτικό
11:00 – 12:00 Αστεροσκοπείο Αθηνών – Στέλλα Μπουλά Παιδικό πρόγραμμα: “Στα ίχνη του πολικού αστέρα”
12:00 – 13:00 Βαγγέλης Τσάμης. Κατασκευή και ρίψη αλεξίπτωτου – εκτόξευση νεροπύραυλου   αααααααα

Πηγή: https://astroexormisi.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...