12 κατηγορίες ασφαλισμένων θίγει το νέο ασφαλιστικό που συζητά η κυβέρνηση

12 κατηγορίες ασφαλισμένων θίγει το νέο ασφαλιστικό που συζητά η κυβέρνηση

Μια ντουζίνα είναι οι κατηγορίες των εργαζομένων, που θίγονται από τις αλλαγές που ενσωματώνει το νέο Ασφαλιστικό και θα «πληρώσουν το μάρμαρο» της Μεταρρύθμισης, με το να λάβουν μελλοντικά, μικρότερες συντάξεις.

Στην «πρώτη γραμμή» σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr μπαίνουν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν φέτος το ΕΚΑΣ, αλλά και διάφορες κατηγορίες εργαζομένων με 35αετία, με 25αετία και με 20 έτη ασφάλισης.
Ας δούμε συνοπτικά, ποιες είναι οι κατηγορίες των εργαζομένων, που πλήττονται από το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό:
1) Περίπου 80.000 συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ.
2) Εργαζόμενοι ΔΕΚΟ – Τράπεζες και ασφαλισμένοι ΙΚΑ, που είναι υψηλόμισθοι, δηλαδή έχουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ και βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση της 35αετίας.
3) Ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και ειδικά όσοι ήταν στο πρώην ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ, οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές από υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άμεσα, με 35αετία.
4) Μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι – ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, που επίσης αποχωρούν σύντομα με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνουν σύνταξη μόνο από το συγκεκριμένο φορέα και κατέβαλλαν υψηλές εισφορές.
5) Συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη άνω των 2.300 ευρώ και συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνολο συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, εξαιτίας της επιβολής χαμηλότερου πλαφόν.
6) Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, αλλά και ασφαλισμένοι – μισθωτοί στο ΙΚΑ, που έχουν ήδη πάνω από 25 έτη εργασίας και μπορούν να αποχωρήσουν με όρους πρόωρης συνταξιοδότησης. Θα επιβαρυνθούν με χορήγηση μικρότερης εθνικής σύνταξης, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
7) Νέοι συνταξιούχοι αναπηρίας, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, αλλά και της περικοπής της εθνικής σύνταξης. Για ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,9%, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, και για ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.
8) Ασφαλισμένες – μητέρες, που εργάζονται σε ΔΕΚΟ και σε Τράπεζες, που λαμβάνουν υψηλές αποδοχές και έχουν πάνω από 20 έτη προϋπηρεσίας.
9) Εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ναυτικά πρακτορεία και υπάλληλοι τραπεζών, που έως τώρα μπορούσαν να καρπωθούν επικουρική σύνταξη με έως 48% ποσοστό αναπλήρωσης. Θα υποχρεωθούν στο εξής να λάβουν επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης που δεν υπερβαίνει το 20% στην καλύτερη περίπτωση.
10) Περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, όπου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης στο δεύτερο φορέα ασφάλισης. Θα λάβουν εθνική σύνταξη μόνο στη μία από τις συντάξεις που δικαιούνται.
11) Αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών και έτσι από τα 25 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα και αντιστοιχεί σε 168 ευρώ το μήνα, θα προκύπτει στο εξής με βάση την εισφορά που καταβάλλει ο αιτών – ασφαλισμένος, κατά το μήνα της αίτησης ή το μήνα της τελευταίας απασχόλησής του.
12) Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στα βαρέα με 35ετία που ελάμβαναν την προσαύξηση των βαρέων, αναφερει το news247.gr 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...