15 ημέρες «φωτιά» κρίνουν την συμφωνία

«Καθαρή λύση» για την Ελλάδα ζητούν Γαλλία και Ιταλία

Μπαράζ επαφών ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στην καρδιά της Ευρώπης, έχει στόχο να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη  συμφωνία στο επόμενο Eurogoup. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, τα τεχνικά κλιμάκια του ESM και άλλων θεσμών «ροκανίζουν» τα νούμερα του προγράμματος και αναζητούν την χρυσή τομή που θα φέρει την συμφωνία.  Οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και Βερολίνο- Παρίσι και Αθήνα κάνουν αγώνα δρόμου, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αν δεν «βγει» το Eurogroup, υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής!
Έτοιμη να πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22 Ιουνίου είναι η κυβέρνηση, εάν δεν βγει λευκός καπνός, στο επόμενο Eurgoroup. Αν  δεν τα κάνει πίσω ο κ. Σόιμπλε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ζητήσει πολιτική λύση. Από το κυβερνητικό επιτελείο, επισημαίνεται πως τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το 2015 και υπάρχουν συγκρίσεις.

«Καθαρή λύση» για την Ελλάδα ζητούν Γαλλία και Ιταλία
Την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ, φαίνεται να έχει αφήσει τον χειρισμό του θέματος στον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γαλλία επιμένει σε καθαρή λύση. Συγκεκριμένα, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος,  Μανουέλ Μακρόν, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργός, ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους την Ελλάδα που ζητά μία ξεκάθαρη λύση και για το ΔΝΤ και για το χρέος.


Μέσα σε αυτό το «καυτό» δεκαπενθήμερο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές συναντήσεις που θα κρίνουν την συμφωνία ή τη ρήξη στο Λουξεμβούργο. Τα ορόσημα της συμφωνίας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), που αναμένεται στις 6 Ιουνίου, το τακτικό EWG τρεις ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες (9 Ιουνίου) και οι επαφές που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προ της συνεδρίασης του συμβουλίου.  

Τρέχουν να κλείσουν τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup
 Μπορεί τα καυτά θέματα που απασχολούν του Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης, να είναι το χρέος και τα πλεονάσματα, αλλά υπάρχουν και  σημαντικές εκκρεμότητες στο δημοσιονομικό πακέτο του 2018. Στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης υπάρχουν περί τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να γίνουν. Μερικές έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή και άλλες χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις. Από αυτά τα 115, έχουν εγκριθεί από τους Ευρωπαίους, ενώ μετά το Eurogroup, έμεναν σε εκκρεμότητα περί τα 25 ακόμα.
 
 Οι 25 δράσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο βαθμό που έχει ζητήσει η Ευρώπη, πριν το Eurogroup, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ανάμεσα σε άλλα, το  γερμανικό ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ, φέρονται να επιμένουν σε ορισμένες διορθώσεις.  Σε αυτό το πλαίσιο, εκκρεμούν μια σειρά από δευτερογενείς πράξεις, όπως οι διατάξεις για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών με βάση τα μικτά έσοδά τους, η γνωμοδότηση του κατά πόσο είναι συμβατή η περικοπή στις συντάξεις με το Σύνταγμα, οι παρεμβάσεις για την παράταση της «συνδρομής» των εφοπλιστών, τεχνικά θέματα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα ΜΗΣΥΦΑ, και το νέο πλαφόν στο clawback στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Μεμονωμένα συμφέροντα δανειστών καθυστερούν την συμφωνία!
Εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung δείχνει ότι μεμονωμένα συμφέροντα δανειστών καθυστερούν την συμφωνία και αυτό οφείλεται στην διαμάχη που εξελίσσεται στις τάξεις των δανειστών.  «Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.
Ανάμεσα σε άλλα οι Γερμανού, τονίζουν ότι «για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πως εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι. Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες».

Μία πρακτική που συνεχίζεται και  «στα 7 χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει τα δημοκρατικά όρια».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, «μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα».

Αισιόδοξος για «καλύτερη συμφωνία» ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος
Αισιόδοξος για την επίτευξη μίας καλύτερης συμφωνίας, στο Eurogroup του Λουξεμβούργου ( 15 Ιουνίου)  εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του από την Πρέβεζα. «Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Στουρνάρας: Μονόδρομος η έξοδος στις αγορές
 
«Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Αυτά όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους», τόνισε σε άρθρο του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
 
 Μάλιστα, αυτό πρέπει να γίνει από το επόμενο κιόλας Eurogroup! «Πρέπει να εξειδικευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τα οποία, όπως έχει συμφωνηθεί πέρυσι, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζει ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο».  Τέλος, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζει ότι «σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285995-15-emeres-photia-krinoyn-ten-symphonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...