2ο ΣΔΕ Πάτρας: «Aντίστροφη τηλεκπαίδευση» στο κατάστημα κράτησης Αγίου Στεφάνου

Η πρωτοπόρα κίνηση του 2ου ΣΔΕ Πάτρας στο κατάστημα κράτησης Αγίου Στεφάνου για «αντίστροφη τηλεκπαίδευση» άνοιξε το δρόμο της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία των έγκλειστων εκπαιδευομένων, στα καταστήματα κράτησης. Ήδη ακολούθησαν ανάλογα αιτήματα και από άλλα ΣΔΕ, προκειμένου σε όλα τα καταστήματα κράτησης να εφαρμοστεί η «αντίστροφη τηλεκπαίδευση».

Δυστυχώς, οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας ανέδειξαν πολυπληθή προβλήματα στις φυλακές -ένα εκ των οποίων είναι και η αδυναμία πρόσβασης των εκπαιδευομένων στη μαθησιακή διαδικασία- καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου. Οι εκπαιδευτικοί μόνο με  τη χρήση φύλλων εργασίας δεν έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν την παραμικρή επικοινωνία και αλληλεπίδραση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο της εκπαίδευσης γενικότερα αλλά και ειδικότερα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς δεν είναι εφικτό ακόμη και να γνωριστούν με τους εκπαιδευόμενους.

Επετεύχθη η έγκριση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία «αντίστροφης τηλεκπαίδευσης» στο κατάστημα κράτησης Αγίου Στεφάνου με πρωτοβουλία της Διευθύντριας 2ου ΣΔΕ Πάτρας κ. Θεοδώρου Αλεξάνδρας, τη συνεργασία της κ. Λευθεριώτου Πιέρας, προϊσταμένης των ΣΔΕ καταστημάτων κράτησης στη ΓΓ.ΕΕΚΔΒΜΝ και την αμέριστη βοήθεια του Διευθυντή του καταστήματος κράτησης Αγίου Στεφάνου κ. Ζήκου Αντώνη, ο οποίος από την αρχή υποστήριξε την προσπάθεια αυτή. «Αντίστροφη» μιας και οι εκπαιδευόμενοι δε θα βρίσκονται στον ιδιωτικό τους χώρο και ο εκπαιδευτής στη σχολική αίθουσα, όπως συμβαίνει σε πολλές σχολικές μονάδες που οι εκπαιδευτικοί συνδέονται από το χώρο του σχολείου αλλά το αντίστροφο. Με τη χρήση εποπτικών μέσων οι εκπαιδευόμενοι θα συνδέονται από τη σχολική αίθουσα. Έχουν προβλεφθεί όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα που ορίζουν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, καθώς και η διασφάλιση προσωπικών δεδομένων, όπως αυτά ορίζονται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι εκπαιδευτικοί δεν αρέσκονται στον άχαρο ρόλο της απραξίας αλλά επιθυμούν να βοηθήσουν τους έγκλειστους εκπαιδευόμενους που βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας να βαδίσουν το δρόμο της ελευθερίας του πνεύματος.

patrasevent.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...