2 Δεκεμβρίου: Η Ορθοδοξία τιμά τον τελευταίο Αγιο της, Πορφύριο καυσοκαλυβίτη

2 Δεκεμβρίου: Η Ορθοδοξία τιμά τον τελευταίο Αγιο της, Πορφύριο καυσοκαλυβίτη
Ισως για ορισμένους τα γραφόμενα μου για τον Αγιο Πορφύριο θεωρηθούν υπερβολικά και ακραία.Αντιθέτως,είναι μία κατάθεση ψυχής με πραγματικά γεγονότα που οφείλω να τα δημοσιοποιήσω για πρώτη φορά.

Του Γιώργου Θεοχάρη-Αφιέρωμα του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Είχαμε αποφασίσει στην εκπομπή ”ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA” να κάνουμε ένα αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο μετά από πρόταση μου για να προβληθεί την Μεγάλη Εβδομάδα του 2011. Οι μέρες περνούσαν και ανθρώπους να μου μιλήσουν δεν μπορούσα να βρω..Εισέπρατα αρνήσεις, ακόμα και απο το μοναστήρι του στο Μήλεσι Αττικής.

Είχα …απογοητευτεί. Μπροστά μου είχα μόλις 10 μέρες. Είχα απευθυνθεί και στον Αρχιεπίσκοπο χωρίς να έχω καμία απάντηση. Αποφάσισα να ανακοινώνω την ακύρωση του. Το πρωϊ της ίδιας μέρας εντελώς ξαφνικά τηλεφωνεί στο κανάλι μία κυρία, ζήτησε τον ρεπόρτερ που έκανε το θέμα με τον γέροντα, δηλ εμένα, μου έδωσε ένα τηλέφωνο που ανήκε στην μικρή -τότε-Νεκταρία που έψαλλε στον γέορντα.

Από εκείνη την ώρα μέχρι το μεσημέρι, δηλ λίγη ώρα πριν ακυρώσω το ρεπορτάζ, εμφανίστηκαν πάνω από πέντε άνθρωποι ενώ δέχτηκαν ….ο Αρχιεπίσκοπος, ο καθηγητής Κρουσταλλάκης και άλλοι άνθρωποι που έζησαν τον Αγιο.Κατευθυνθήκαμε στην Πολυκλινική,στο πνευματικό στρατηγείο του γέροντα. Εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και εμφανίστηκαν άνθρωποι που χρόνια είχαν να επισκεφθούν την πολυκλινική, όπως η συνταξιούχος νοσηλεύτρια, κ. Αδαμαντία  και ο π. Γεώργιος Αλευράς από τα καυσοκαλύβια του Αγίου Ορους.

Το συνεργείο, οπερατέρ και ηχολήπτης, είχαν πραγματικά εκπλαγεί  με αυτά που έβλεπαν να γίνονται …

Αδαμαντία Ρέππα/ Νοσηλεύτρια στην Πολυκλινική:

΄΄Είδα τον γέροντα να ίπταται, πολλές φορές το είδα αυτό. Οι γιατροί της πολυκλινικής μίλαγαν για ανεξήγητο φαινόμενο. Ενώ ήταν τυφλός τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διάβαζε τις εξετάσεις με 100% επιτυχία!΄΄
Αυτή ήταν η πιο συγκλονιστική μαρτυρία στο τηλεοπτικό αφιέρωμα που έκανα στο ΜEGA την Μεγάλη Εβδομάδα του 2011 αλλά αφαιρέθηκε από το βίντεο με παρέμβαση του καναλιού ώστε να μην θεωρηθεί ότι παρουσιάζουμε ακραία πράγματα….
Μα όταν μιλάς για Αγιο ΔΕΝ υπάρχουν όρια κι η λογική χάνεται….

Ενδιαφέρον έχει κι κατάθεση ψυχής από έναν άνθρωπο που βοήθησε ο Αγιος.

Τι ήταν για σένα ο γέροντας Πορφύριος;

Ρώτησα έναν  πλάνώδιο πωλητή,  ονόματι Γιάννης, που στεκότανε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γερασίμου δίπλα στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Με δάκρυα στα μάτια και κοιτάζοντας με μέσα στα μάτια μου είπε΄΄ Ενας πραγματικός πατέρας. Εγώ τότε έπαιρνα ναρκωτικά, κοιμόμουνα στα παγκάκια της πλατείας Ομονοίας, ο γέροντας μόλις τελείωνε τον εσπερινό μας συγκέντρωνε, εννοώ και τα άλλα παιδιά της πλατείας, μας έδινε φάγητο και ότι άλλο χρειαζότανε ο κάθενας μας. Βοήθησε πολλά παιδιά και φύγαμε από τον κόσμο των ναρκωτικών. Μας μίλησε για έναν άλλο κόσμο που εμείς δεν γνωρίσαμε. Κατάλαβα ότι, αυτός ο κόσμος με γεμίζει περισσότερο, μιλά στην καρδιά μου και αναπληρώνει ότι κάλυπταν μέχρι τώρα τα υποκατάστατα…..

”Συγκλονιστική η μαρτυρία και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που μου εξηγεί το θαυμαστό γεγονός που έζησε μαζί του αναδεικνύοντας την διόρασή του…

Η διάρκεια του ραντεβού για τη συνέντευξη με τον μακαριώτατο ήταν ένα τέταρτο και εν τέλει κράτησε σαράντα ολόκληρα λεπτά.

Ο φειδωλός… Αρχιεπίσκοπος είχε να πει τόσα πολλά και ενδιαφέροντα για τον θεόπνευστο γέροντα που ο χρόνος πλέον δεν μέτραγε..

Συγκινητική ήταν η μαρτυρία και του αγαπημένου Καθηγητή του γέροντα, του Γιώργου Κρουσταλλάκη. Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η παιδαγωγική του γέροντα ήταν τόσο βαθιά που εμείς οι επιστήμονες αδυνατούμε να προσεγγίσουμε, μου είπε με λιγμούς …. Μου μίλησε για την έντονη διόρασή του και την επικοινωνία που είχε με τον Θεό.

Υπογραμμίζω ότι πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια του ρεπορτάζ δεν συμπεριλήφθησαν στο βίντεο για τους λόγους που εξηγώ παραπάνω.

Η διαδρομή του…

Ο μακαριστός Γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Ευβοίας, που είναι κοντά στο Αλιβέρι. Μεταξύ δώδεκα και δεκατεσσάρων ετών, πήρε την απόφαση να πάει στο Άγιο Όρος. Ο Γέροντας Πορφύριος κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1991 στο Κελί του στα Καυσοκαλύβια.

Ακολουθεί το τηλεοπτικό αφιέρωμα στο MEGA

To απολυτίκιο του Αγίου Πορφυρίου

Απολυτίκιο – Άγιος Πορφύριος ὸ Καυσοκαλυβίτης, ὸ διορατικὸς

Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

ισοκρατούν π. Ιωάννης Μπούτσης, Γεώργιος Σάββας, Αθανάσιος Κοτίκης, Θωμάς Καραγεώργος, Καβαρνός Εμμανουήλ.

Απολυτίκιο

Τῆς Εὐβοίας τὸν γόνον, Πανελλήνων τὸν Γέροντα,

τῆς Θεολογίας τὸν μύστην καὶ Χριστοῦ φίλον γνήσιον, Πορφύριον τιμήσωμεν, πιστοί, τὸν πλήρη χαρισμάτων ἐκ παιδός. Δαιμονῶντας γὰρ λυτροῦται, καὶ ἀσθενεῖς ἰᾶται πίστει κράζοντας• δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...