20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

Ένας διεθνής κώδικας δημιουργίας και πολιτιστικής επικοινωνίας που καταργεί τις αποστάσεις και ανοίγει ένα πλατύ πεδίο για την φιλία και την συνεργασία.

Πέρα από τη γλώσσα της Μουσικής, και τη σπουδαιότητα των σχημάτων που συμμετέχουν, το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών αποτελεί ένα κοινωνικό γεγονός που αγκαλιάζει, ενεργοποιεί τους νέους ανθρώπους και χαρίζει ανεπανάληπτες στιγμές σε όλους όσους παρακολουθούν τις συναυλίες .

Ένας διεθνής κώδικας δημιουργίας και πολιτιστικής επικοινωνίας που καταργεί τις αποστάσεις και ανοίγει ένα πλατύ πεδίο για την φιλία και την συνεργασία.

Ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δέλτα ξεκινά και φέτος με μία ακόμα σπουδαία διοργάνωση, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών 2017 φιλοδοξώντας να ανέβει ακόμα ψηλότερα στο διεθνές καλλιτεχνικό καλεντάρι.

Το Φεστιβάλ, είναι μια ζωντανή εκδήλωση, που εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα μουσικά ρεύματα. Χρησιμοποιεί τη μουσική ως μια παγκόσμια γλώσσα, που ενώνει νέους μουσικούς, με διαφορετικές εθνικότητες, ιδέες, εμπειρίες, πολιτιστικές καταβολές, προβληματισμούς.

«Το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών επί 20 χρόνια στέλνει ένα ισχυρό πολιτιστικό σήμα όχι μόνο εντός του Δήμου μας αλλά και σε ολόκληρη τη “μητροπολιτική” Θεσσαλονίκη. Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός το οποίο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό και απαραίτητο στην πολιτιστική ζωή ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας: νιάτα, φιλία, συνεργασία, τέχνη, διεθνής χαρακτήρας. Είναι μια σπουδαία προσπάθεια νέων παιδιών βγαλμένη από τα σπλάχνα της άλλης Ελλάδας, της εκτός των κέντρων Ελλάδας, η οποία αγωνίζεται σε κάθε τομέα συχνά με θαυμαστά αποτελέσματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ κα να απολαύσουν την ορχήστρα μας είτε στο Φεστιβάλ, εδώ στη Σίνδο, είτε στις εμφανίσεις της στην πόλη της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

«Ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δέλτα παρουσιάζει μια σειρά δράσεων πολιτιστικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με κορωνίδα το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών. Είναι μια γιορτή νεολαίας, μια γιορτή που ξεπερνά τα όρια του Δήμου Δέλτα. Κατά την πολυετή του πορεία, έχει συμβάλλει στη δικτύωση των νέων μας με ομότεχνούς τους από όλη την Ευρώπη, η οποία τροφοδοτείται από τη συνεργασία νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παιδιών αφοσιωμένων στην τέχνη τους, στη μουσική, συνεργασία η οποία αποτελεί κύριο συστατικό του Φεστιβάλ» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΚΠΟΔΔ Δημήτρης Χαλκίδης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών ξεκίνησε το 1998 με τη χαρακτηριστική φράση «Η μουσική μας ενώνει». Πολύ σύντομα, μέσα από τη μουσική, ενώθηκε με σημαντικές αξίες και ιδέες: τον εθελοντισμό, τη συνεργασία, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων, την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα για το περιβάλλον.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα υποδεχτούμε ξανά όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που η αγάπη τους για την τέχνη της μουσικής είναι τόσο μεγάλη που την μοιράζονται μαζί μας. Γιατί η αγάπη του ανθρώπου για τη τέχνη – η αγάπη του ανθρώπου για τη μουσική – είναι ανεξάντλητη από όποια θέση κι αν τη βιώνει κανείς. Με αυτές τις σκέψεις, πρέπει να παραδεχτώ ότι το σύνθημα του Φεστιβάλ μας διατηρεί πλήρη την αξία του και ελπίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ» τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μίλτος Πολυχρονίδης.

Η σημαντική παρουσία του Φεστιβάλ στον διεθνή μουσικό ορίζοντα, που υπογραμμίστηκε με σπουδαίες κριτικές από τον εθνικό Τύπο και τα διεθνή δίκτυα (όπως η IFEA – Παγκόσμιο Δίκτυο Φεστιβάλ και η WASBE – Παγκόσμια Ένωση Αρχιμουσικών.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί 23-26 Αυγούστου 2017, έχει ένα μοναδικό επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα για να θυμίσει και να τιμήσει:

  • 20 χρόνια δημιουργικής δουλειάς,
  • 20 χρόνια συνεπούς παρουσίας,
  • 20 χρόνια συνεργασιών, ικανοποίησης για το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, περηφάνιας για τις βραβεύσεις
  • 20 χρόνια που τοποθέτησαν το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών στην κορυφή των πολιτιστικών γεγονότων.

Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Είκοσι χρόνια δημιουργικότητας, ζωντάνιας, τέχνης, μουσικής που ενώνει, με πρωταγωνιστές τα νέα παιδιά:

  • 200 ορχήστρες
  • 10.000 νέοι μουσικοί
  • εθελοντές

Στα 20 χρόνια συνεργοί κοινωνικής ευαισθησίας του Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα ήταν οι εξής:

  • Greenpeace
  • Εθνική συντονιστική επιτροπή «όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι»
  • Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας
  • Κέντρο υποδοχής προσφυγών Θεσσαλονίκης
  • Ελληνική ομάδα διάσωσης
  • Δίκτυο Μεσόγειος SOS
  • Ελληνικό Δίκτυο πόλεων με ποτάμια

Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Από το 1998 το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών φιλοξένησε στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μουσικούς από 25 χώρες, σ’ ένα μοναδικό εργαστήρι πολιτισμού, επικοινωνίας, συναναστροφής δημιουργικών δυνάμεων της νεολαίας:
Αίγυπτος, Αρμενία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία.

Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Στη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθούν πάνω από 500 μουσικοί.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα σχήματα:

• «Αρµονία» Συµφωνική µπάντα δήµου Παραλιµνίου, Κύπρος

ARMONIA SYMPHONIC ORCHESTRA OF MUNICIPALITY OF PARALIMNI, CYPRUS

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

Η Συµφωνική Μπάντα “Αρμονία” του Δήµου Παραλιµνίου ιδρύθηκε την 1η Νοεµβρίου 1998 ως Φιλαρµονική Δήµου Παραλιµνίου µε σκοπό να παρελαύνει στις εθνικές επετείους και να παρέχει την αναγκαία µουσική υπόκρουση σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και άλλες εκδηλώσεις του Δήµου.

Η πρώτη επίσηµη εµφάνιση της Συμφωνικής Μπάντας “Αρμονία” πραγµατοποιήθηκε στο Παραλίµνι στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το 1999 µε µαέστρο τον Αρχιµουσικό Γιάννη Μπράβο.

Η µπάντα έχει συµµετάσχει σε συναυλίες στην Κύπρο και την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα ποικίλο πρόγραµµα µε προσεγµένες επιλογές ρεπερτορίου από το χώρο της συµφωνικής, ελαφράς, τζαζ και ελληνικής µουσικής.

•Δηµοτική Ορχήστρα Πνευστών Λέηδα, Ισπανία

BANDA MUNICIPAL DE LEIDA, SPAIN

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

Η εξηκονταμελής Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών της πόλης Lleida (BML) ιδρύθηκε το 1996. Σκοπό έχει την καλλιέργια της μουσικής και την άρτια κατάρτιση των μελών της πάνω στον τομέα αυτό. Οι ετήσιοι “κύκλοι” των εκδηλώσεων της, οι παρουσιάσεις προγραμμάτων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι συνεργασίες της με φιλοξενούμενους μαέστρους, οι πρώτες εκτελέσεις έργων συνθετών του τόπου, οι συναυλίες της σε εξωτερικούς χώρους και το συμφωνικό (κατά κανόνα) ρεπερτόριό της, της προσέδωσαν κύρος και καθιέρωση.

•Νεανική Ορχήστρα Πνευστών “Λόβετς”, Βουλγαρία

LOVECH YOUTH BRASS BAND WITH MAJORETTES, BULGARIA

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

Η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Λόβετς ιδρύθηκε σαν ένα μικρό 20μελές σύνολο το 1986, από το μαέστρο – καθηγητή μουσικής Totko Rogashki. Σήμερα, η ορχήστρα απαρτίζεται από 60 περίπου μουσικούς 11 – 20 χρόνων. Η πειθαρχία, η αφοσίωση, το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η εξ αυτών εντυπωσιακή παρουσίαση των κομματιών αποτελούν το χαρακτηριστικό της ορχήστρας

Νεανική Ορχήστρα Πνευστών «Τσιστερίνο», Ιταλία

ORCHESTRA DI FIATI CITTA DI CISTERINO, ITALY

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

Η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Τσιστερίνο, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1994, χάρη στην πρωτοβουλία µιας οµάδας γονέων οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν στα παιδιά τους αλλά και σε όλα τα νέα παιδιά που ενδιαφέρονταν για τη µουσική την ευκαιρία να περάσουν τον ελεύθερο τους χρόνο δηµιουργικά και παραγωγικά.

•Ορχήστρα Magic Brass Δήμου Λαμία, Ελλάδα

MAGIC BRASS ORCHESTRA OF MUNICIPALITY OF LAMIA, GREECE

20 χρόνια Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Δήμου Δέλτα

H Δηµοτική Φιλαρµονική Λαµίας αποτελεί µια από τις παλαιότερα ιδρυθείσες Φιλαρµονικές της Ελλάδας (1896) και έναν από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης αλλά και της χώρας µας. Από την ίδρυσή της έως σήµερα έχει να επιδείξει ένα σηµαντικό και ποικίλο έργο στον τοµέα του πολιτισµού. Προσφέρει τις υπηρεσίες της σε διάφορες θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συµµετέχει σε εθνικές εορτές. Πραγματοποιεί διακεκριµένες εµφανίσεις, όπως συναυλίες και παρελάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Διαρκής στόχος της είναι η διατήρηση, η βελτίωση και η διάδοση της µουσικής κληρονοµιάς µας, και κυρίως η προσφορά δωρεάν µουσικής παιδείας. Magic Brass Orchestra: Πρόκειται για το πιο δηµοφιλές σχήµα της Δηµοτικής Φιλαρµονικής Λαµίας. Είναι γνωστό µέχρι πρόσφατα µε την ονοµασία «Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής».

•Ορχήστρα Νέων Σίνδου Δήμου Δέλτα, Ελλάδα

SINDOS CONCERT BAND OF MUNICIPALITY OF DELTA, GREECE

 20o Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Ιδρύθηκε το 1984 ως φιλαρμονική Σίνδου και δάσκαλος της ήταν ο Γεώργιος Αβράμογλου. Το 1993 μετονομάστηκε σε Ορχήστρα Νέων Σίνδου. Σήμερα αποτελεί τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητές του.

Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Στη μέχρι σήμερα διαδρομή της έχει δώσει συναυλίες στα πλαίσια μεγάλων θεσμών και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τοπικό και ευρύτερο πεδίο .

Η ορχήστρα αποτελείται από σαρανταπέντε μέλη. Το ρεπερτόριο της καλύπτει όλες τις μουσικές τάσεις (Συμφωνική μουσική, σύγχρονες συνθέσεις, μουσική κινηματογράφου, Ελληνική μουσική, Swing, Jazz, Pop & Rock).

•Ορχήστρα Πνευστών Πολυτεχνείου Ρίγα, Λετονία

STUDENTS WIND ORCHESTRA OF RIGA TECHNICAL UNIVERSITY, LATVIA

 20o Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Η Φοιτητική Ορχήστρα Πνευστών SPO του Πολυτεχνείου της Ρίγα ιδρύθηκε στις 5 Μαρτίου του 1969 στη Ρίγα. Από το 1969 ώς το 1990 η ορχήστρα διευθυνόταν από τον ιδρυτή της και αρχιµαέστρο Χερµάνις Εγκλίτις. Η ορχήστρα διαθέτει και σύνολο χορευτών από το 1987. Από το 1990 έως το 1992 την ορχήστρα διηύθυνε ο Γιάνις Πούρινς, αλλά το 1992 το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ανέλαβε ο Μάρις Μάρτινσονς. Από το 2003 κι έπειτα ο Ντάινις Σίµερµανις εργάζεται ως δεύτερος µαέστρος της ορχήστρας και η Γκίτα Ούντρε ανέλαβε την ηγεσία τς χορευτικής οµάδας το 1994.

Φιλαρµονική Ορχήστρα Δήµου Καλαµαριάς, Ελλάδα

FILARMONIC ORCHESTRA OF MUNICIPALITY OF KALAMARIA, GREECE

 20o Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Τριάντα τέσσερα χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς συµπληρώνει εφέτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς. Η θεσμοποιημένη αυτή έκφραση της αγάπης των δημοτών για τη μουσική καθώς και η αμέριστη συµπαράστασης της δημοτικής αρχής, γρήγορα ανέδειξαν ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο το οποίο προσμετρά πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

•Φιλαρµονική Ορχήστρα Δήµου Λαγκαδά Ορφέας, Ελλάδα

FILARMONIC ORCHESTRA OF MUNICIPALITY OF LAGADA, GREECE

 20o Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

Η Φιλαρµονική Ορχήστρα δήµου Λαγκαδά «ΟΡΦΕΑΣ» είναι από τις πιο παλιές φιλαρµονικές στο χώρο της Μακεδονίας. Η ίδρυση της χρονολογείται το 1936.

Από τότε και για αρκετές δεκαετίες αποτελούσε µια µπάντα που συµµετείχε σε λιτανείες εικόνων, παρελάσεις εθνικών εορτών, τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις στην περιοχή του Λαγκαδά αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Τα τελευταία χρονιά το ρεπερτόριο της εµπλουτίστηκε µε κλασικά, ροκ, τζαζ, λάτιν αλλά και κινηµατογραφικά µουσικά θέµατα.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/296337-20-chronia-PHestibal-Neanikon-Orchestron-Demoy-Delta ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...