21 Ιουνίου τελειώνει ο εφιάλτης των μνημονίων

21 Ιουνίου τελειώνει ο εφιάλτης των μνημονίων

Καθαρή έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα

ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα ο εφιάλτης των μνημονίων.

Το χθεσινό Eurogroup δρομολόγησε εξελίξεις που εγγυώνται την καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή αξιολόγησης και προαπαιτούμενΘετική ήταν και η ανταπόκριση του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οποίο περιλαμβάνει ένα μείγμα μέτρων που καθιστά τη χώρα αξιόπιστη απέναντι στις αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Στο Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα υπογράμμισε και ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια.

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές σε όλα τα επίπεδα.

Μαζί με το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων δρομολογείται και η απόφαση για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η επίδραση των μεγάλων αυτών γεγονότων θα είναι καθοριστική σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια εφιαλτικών μνημονίων που ισοπέδωσαν την οικονομία και φτωχοποίησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας επιστρέφει στην κανονικότητα.

Πρόκειται για μια ιστορική καμπή με δεδομένο ότι πριν από χρόνια οι διεθνείς αγορές, η Ευρώπη και η Αμερική δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας επιτυχία που πιστώνεται αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προχώρησε με τόλμη και αποφασιστικότητα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Στον Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται και η τεράστια εθνική επιτυχία της απομείωσης του δημοσίου χρέους το οποίο τα μνημονιακά κόμματα θεωρούσαν ζήτημα ταμπού.

Οι Θεσμοί μιλούν πλέον για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τη μείωση του δημοσίου χρέους προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Η έξοδος από τα μνημόνια και η μείωση του δημοσίου χρέους αλλάζουν ριζικά και το πολιτικό κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστικά θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και να δρομολογήσει διαδικασίες για μια νέα τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα το παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που είχε παίξει τα ρέστα του ποντάροντας στην αποτυχία της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει στρατηγικά αδιέξοδα και υπαρξιακά προβλήματα.

 

 

Ικανοποίηση

Πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup δήλωσε, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όπως ανέφερε, «υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου». Τόνισε, η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ουδεμία σχέση θα έχει με πιστοληπτική γραμμή, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα.

Πρώτον, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το Eurogroup υπογράμμισε ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την δ’ αξιολόγηση, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup του Μαΐου, ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Τρίτον, το Εurogroup υπογράμμισε ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση», είπε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσω δε μάλλον με τις αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις». Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στο Eurogroup, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ικανοποίηση των Θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης «έλαβε πολλούς επαίνους» στο Eurogroup και υπογραμμίστηκε ότι το μείγμα των μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται σε αυτό θα φέρει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή ως τις 21 Ιουνίου.

Επαινοι από το Eurogroup 

Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στην Σόφια της Βουλγαρίας, στο επίκεντρο βρέθηκε η τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος και όσα θα ακολουθήσουν στη μετα-μνημονιακή εποχή. Στο Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Σόφια. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι Θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων.  Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε επίσης με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία. Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου, είπε.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/330117-21-Ioynioy-teleionei-o-ephialtes-ton-mnemonion ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...