29 Δεκεμβρίου 1824 η άγνωστη μάχη της Καλαβρούζας.Βίντεο

Η ΜΑΧΗ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1824

Του Θανάση Κ.Καλαβρουζιώτη

Αντιπροέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρούζας

Και Αντιπροέδρου της Ο.ΣΥ.Ν. (Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας)

Σήμερα  θά κάνουμε μιά ιστορική αναδρομή στο άγνωστο παρελθόν του τόπου μας. Θά ρίξουμε φώς σε μιά άγνωστη μάχη, πού σημάδεψε την περιοχή της Καλαβρούζας κατά την επανάσταση του 1821.

Η μάχη έλαβε χώρα στις 29 Δεκεμβρίου του 1824  ημέρα Δευτέρα το πρωί , στην θέση ΠΟΥΡΙ της Καλαβρούζας καί έμεινε στην μνήμη καί στην ιστορία , χάριν μιάς επιστολής , του αρχηγού των αρμάτων του Βενέτικου, αντιστράτηγου  ΔΗΜΟΥ ΤΣΕΛΙΟΥ  πρός τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο ,πού την απέστειλε αυθημερόν από την Καλαβρούζα. Γράφει ανάμεσα στα άλλα , λοιπον ο Δημοτζέλιος :

<<Τό απερχόμενον Σάββατον αναχώρησαν τριάντα πέντε στρατιώτες με τον ανηψιόν μου Νικολό και τους έστειλα εις τον Γαλατάν δια να φυλάγουν εκείνο το πόστο δια τον εχθρόν. Ομοίως αποφάσισα και άλλον αξιωματικόν μου ,Ανδρέαν Στούπα, με άλλους τριάντα πέντε στρατιώτες καί πάγει να σταθεί εις την Κακήν Σκάλαν ν ακολουθή το μέρος. Ομοίως και άλλον αξιωματικόν μου , Νικολόν Μπαμνιώτη, με άλλους τριαντατέσσερις στρατιώτες και πήγε εις άλλον μέρος, το όμοιον και αυτός.Ομοίως και άλλον αξιωματικόν με άλλους είκοσι και πήγε εις τον Αγραπιδόκαμπον.

Ενώ ο κόσμος εδώ είναι  ρέμπελος και τρυπωμένος μέσα εις τους λόγγους και δεν μας βαστάγει πουθενά όλους , και το άλλο απο ζαγερέ πολλά δύσκολα ειναι εδώ.

Εγώ με δεκαπέντε στρατιώτες ήλθα εις ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ διά να συνταχθεί όλο το βιγλαέτι οπού τους είχα γράψει δια να κάμωμεν κάθε οικονομίαν διά τούς στρατιώτας.Ομοίως και δια τον εχθρόν.Και την Δευτέραν το πορνό , μας ξημερώθηκαν εις τον ύπνον έως εξακόσιοι  Τούρκοι από το Κάστρον και επιαστήκαμεν μπόλεμον πολλά καλά, και την ίδια στιγμή ελάλησε η τρομπέτα και επήρα και το μπαεράκι και τα ίσα απάνω τους.Ήταν και μερικοί επαρχιώτες όλοι όλοι είκοσι ήμεσθεν.Έφθασε και ο αξιωματικός μου Νικολός Μπαμνιώτης με του 34 στρατιώτες οπού ήταν αλάργα απο ημάς έως μία ώρα, και τούς επήραμε κυνηγώντας έως δύο ώρες δρόμο.

Μού εβαρέθη και ένας αξιωματικός μου Καραγιάννης Μαγουλιανής είς το αυτί. Ομοίως καί ένας ντόπιος , εις τον τόπον καί τού πήραν το κεφάλι, τόν οποίον τον πλάκωσαν άξαφνα μέσα εις το καλύβι.Ήτον καί μερικοί άλλοι , οι οποίοι , ο Θεός τους εγλύτωσεν.Εβαρέθησαν και πολλοί από τους εχθρούς, τους οποίους επήραν, ενώ ήταν πολλοί καβάλα.Η Θεία δύναμις εβοήθησεν και έλαβον εκείνο οπού τους έπρεπε και ας ήμουν και με είκοσι……………>>

Αυτη την μάχη λοιπόν, οπτικοποιήσαμε το 2013 ( το τότε Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρούζας) σ ένα 15λεπτο ντοκυμανταίρ , σε συνεργασία και αφήγηση του Σωτήρη Καρέλη και σήμερα 194 χρόνια μετά την μάχη, τήν προσφέρουμε σε όλους τους διαδικτυακούς αναγνώστες και φίλους επισκέπτες του NAFPAKTIANEWS.Στην ταινία η εξαιρετική αφήγηση του Σωτήρη Καρέλη , διανθίστηκε απο σκηνές ταινειών  ,ανάλογου περιοχομένου, που έχει προταγωνιστήσει ο δικός μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ.

Ευχαριστώ τα παιδιά του NAFPAKTIANEWS , για την φιλοξενεία και την συμβολή στην προσπάθεια , που κάνουν, ορισμένοι άνθρωποι , αλλά και πολλοί άλλοι, ώστε να ανασύρουμε από την λήθη  , γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας.
ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...