3 δισ. ευρώ, άμεσα στην οικονομία, μέσα από το Πακέτο Γιούνκερ

«Ανάσα» για την ελληνική Οικονομία, που διψάει για ρευστότητα, αναμένεται να δώσουν οι ενισχύσεις από την Ευρώπη! Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας συνολικά θα πέσουν στην αγορά, πόροι άνω των 3 δις ευρώ. Κονδύλια, που θα αντληθούν από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που ήδη έχουν ξεκινήσει να αξιοποιούνται αλλά και το πακέτο Γιούνκερ.  Τον οδηγό, του πώς θα πέσουν τα χρήματα στην αγορά, έδωσε από την βουλή, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Βασική πηγή χρηματοδότησης, το Σχέδιο Γιούνκερ  όπου αν και προορίζεται αρχικά για μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, τα χρήματα θα καταλήξουν στην αγορά. Ήδη, έχουν ενταχθεί σχέδια που αντλούν πόρους, 533 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων για το Σχέδιο Γιούνκερ. Το σύνολο της χρηματοδότησης φτάνει τα 854 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλο ποσό συγκριτικά με τα νούμερα της ελληνικής Οικονομίας. Με αυτή την επιτυχία, η χώρα, ανέβηκε στην 5η θέση αξιοποίησης πόρων, μετά τις πέντε  μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εγκριθεί 1.238 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ,  για χρηματοδοτήσεις, από τα οποία τα 700 εκατ. ευρώ είναι ο δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Ακόμα 300 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα με την υπογραφή νέων συμφωνιών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Σημαντικό ρόλο στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαδραματίζει η ΕΤΕπ. Ήδη έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις 100 εκατ. ευρώ προς την Εθνική τράπεζα και 60 εκατ. ευρώ προς την ProCredit, για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα άλλα 545 εκατ. ευρώ, αναμένεται να στηρίξουν την νέα πρωτοβουλία χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, στην οποία τα χρήματα θα τα «μοιράσουν» στην αγορά, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Παγκρήτια Τράπεζα.

Όμως το πακέτο Γιούνκερ, από μόνο του, δεν φτάνει. Συνοδεύεται από τα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

– το Fund of Funds, το οποίο θα λάβει πόρους 400 εκατ. ευρώ,

-το «νέο εξοικονομώ», με πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ,

-το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με πόρους 1 δισ. ευρώ.

Σύνολο 1,9 δις ευρώ που έχουν σχεδιαστεί από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας, για να στηρίξουν την ελληνική αγορά, μέσα στο 2016, ενώ από το ξεκίνημα του 2017, έρχονται ακόμα το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το νέο Ταμείο Υποδομών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...