36.000 πρόσφυγες στη χώρα

36.000 πρόσφυγες στη χώρα

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 07/03/2016 – 20:43

katavlismos-prosfyges

Περισσότεροι από 36.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν με το «σταγονόμετρο» τη διέλευση από τα σύνορα, ενώ συνεχείς είναι οι αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, ο ακριβής αριθμός των προσφύγων ανέρχονταν χθες 36.419, περισσότεροι κατά 3.099 περισσότεροι σε σχέση με την Κυριακή (33.320).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν στα Σκόπια από την Ειδομένη περίπου 300 άνθρωποι.

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι περιμένουν μάταια να περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη ενώ καθημερινά καταγράφονται σχεδόν 500 νέες αφίξεις.

Οι Σκοπιανές αρχές, όμως, εγείρουν συνεχώς εμπόδια για να μπλοκάρουν τη διέλευση τους. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, αρνούνται να αναγνωρίσουν ως πρόσφυγες όσους δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες π.χ. τους Σύρους από τη Δαμασκό ή τους Ιρακινούς από τη Βαγδάτη.

Η κατάσταση παραμένει δραματική ενώ οι λοιμώξεις και τα αναπνευστικά προβλήματα θερίζουν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας των επικίνδυνων αερίων που εισπνέουν από τα ξύλα που καίνε για να ζεσταθούν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες το πρωί τρία μικρά προσφυγόπουλα χτυπήθηκαν  από ρεύμα όταν την ώρα που έπαιζαν μέσα σε ένα ακινητοποιημένο βαγόνι τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό ήρθαν σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα σύρματα του φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από τα Σκόπια. Ένα αγόρι12 ετών από τη Συρία με εκτεταμένα εγκαύματα χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κιλκίς και από εκεί στην παιδοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, συγκινητική είναι η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα που όλες αυτές τις ημέρες συγκεντρώνουν ο, τι μπορούν και το προσφέρουν στους πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Ασφυκτική παραμένει και η κατάσταση στον Πειραιά, όπου φιλοξενούνται 2.500 άτομα. Χθες το πρωί έφτασαν δύο ακόμη πλοία με 750 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι όμως, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αμέσως αφού δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι στο λιμάνι.

Στο μεταξύ, πηγές από το υπ. Ναυτιλίας χαρακτηρίζουν ως μεταβατική την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, και επισημαίνουν πως στόχος είναι να γίνει σταθμός διέλευσης και όχι μόνιμη δομή φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, εξετάζεται στο άμεσο μέλλον, αφού υπάρξουν καλύτερα δομές υποδοχής, και εναλλακτική μετάβαση των μεταναστών και των προσφύγων με ναυλωμένα πλοία στο λιμάνι του Βόλου και τη Θεσσαλονίκης.

Σε λειτουργία μπήκε, πάντως, και η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Εκεί έφταναν συνεχώς νταλίκες με δεκάδες τόνους τροφίμων από προσφορές χιλιάδων πολιτών. Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν τους πρόσφυγες με είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής http://www.patt.gov.gr. για να ενημερωθούν σχετικά.

Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη Μακεδονία.

14 νέα hot spot

Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία 16.000 νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα 14 νέοι χώροι φιλοξενίας (hot spots) συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων στη Μαλακάσα, τον Άγιο Ανδρέα, τον Ελαιώνα (επέκταση της ήδη υπάρχουσας δομής), τη Δράμα, τις Θερμοπύλες, το Λιτόχωρο, και από τέσσερα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Επιπλέον, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα ετοιμάσει δομές για 20.000 ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες.

«Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας» ανέφερε ο κ. Βίτσας, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους δημάρχους της Αττικής όπου αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το προσφυγικό θέμα και η αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας.

Συνεργασία ΕΚΕΠΥ, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού

Διυπηρεσιακή συνεργασία εγκαινιάζει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα με στόχο την βέλτιστη αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών λόγω των προσφυγικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα παρέχουν, επί 24ώρου βάσεως άμεση ενημέρωση στο ΕΚΕΠΥ από όλα τα σημεία υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης αλλά και παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υγειονομικής παρέμβασης.

Αύριο, κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, και πιο συγκεκριμένα τους χώρους συνάθροισης και τις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα στο Κιλκίς.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Ε.Ε – Τουρκία

Μήνυμα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε με αφορμή το προσφυγικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος  από την Κω, όπου βρέθηκε στον πλαίσιο των εορτασμών της 68ης επετείου από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και προς την Τουρκία.

Προς τους Ευρωπαίους σημείωσε ότι «οφείλουν ν’ αναλογισθούν και τις δικές τους ευθύνες και ολιγωρίες και ν’ απομονώσουν, επιβάλλοντας αμέσως και τις προβλεπόμενες κάθε είδους κυρώσεις σε βάρος τους, εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, Εταίρους, που με την τακτική τους δείχνουν ότι κινούνται έξω από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Όσον αφορά την γείτονα Τουρκία, επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι: Οι σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εξαρτώνται από την άμεση εναρμόνισή της προς τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές και πολιτισμικές αρχές οι οποίες προϋποθέτουν, άνευ άλλου τινός, τουλάχιστον την απομόνωση και καταδίκη των αποκρουστικών διακινητών- εμπόρων ανθρώπινων, ιδίως δε παιδικών, ψυχών».

Ξεκινούν οι ΝΑΤΟϊκες επιχειρήσεις

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν και επισήμως οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά των διακινητών προσφύγων.

Την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.  «Οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει ότι τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν εντός ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων και πως ο στόλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο θα ενισχυθεί.

Όπως επεσήμανε, σύντομα στο Αιγαίο θα βρίσκεται ένα γαλλικό σκάφος, ενώ και άλλα πλοία θα προστεθούν στα τρία (γερμανικό «Bonn», ελληνικό «Σαλαμίς», τουρκικό «Μπαρμπαρός») που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο.  Ήδη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την αποστολή τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων.

Παράλληλα, o Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει σχεδιασμό για τη συνεργασία με την Frontex.  Με ανακοίνωσή της η Frontex επιβεβαίωσε τη σύγκλιση των απόψεων σχετικά με τις αρμοδιότητες όλων των πλευρών.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι στο Αιγαίο βρίσκονται 14 πλοία και δύο ελικόπτερα, τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στην επιτήρηση των συνόρων, την ανίχνευση και διάσωση των μεταναστών. Συνολικά, η Frontex έχει 739 υπαλλήλους, για να υποστηρίξει επίσης την καταγραφή των μεταναστών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...