17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ!
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έγραψε και αυτό τη δική του ιστορία.
Αμούστακο παιδί ήμουν τότε, πολιτικοποιημένος και παρορμητικός, έβαλα το δικό μου λιθαράκι στον αγώνα αυτό…
Πολλά χρόνια μετά -το 1982 αν θυμάμαι καλά- έλαβα και κράτησα φυλαγμένη στο αρχείο μου την κατάσταση των φακελωμένων 176 αντιστασιακών φοιτητών του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ από τον τότε ΠΡΥΤΑΝΗ / ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΑΓΑΡΗ, με το όνομα μου να είναι μέσα σ´ αυτή.
Μου την ενεχείρησε ο καλός μου φίλος αείμνηστος ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ. Τον συνάντησα στα «ΝΕΑ» όπου εργαζόταν ως δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής.
Πρόκειται για τον περίφημο κατάλογο των “χαρακτηρισμένων” συντρόφων από την Ασφάλεια… Η “αρχική” αυτή λίστα των φακελλωμένων φοιτητών συντάχθηκε από την Ασφάλεια και κοινοποιήθηκε από τον τότε διορισμένο από τη Χούντα πρόεδρο της Δ.Ε. του Παν/μιου στρατηγό Αχ. Τάγαρη στους καθηγητές, για να λάβουν γνώση και να ενεργήσουν “δεόντως”.
Η ύπαρξη της κατάστασης έγινε αντιληπτή ήδη από το καλοκαίρι του 1973, οπότε και περιήλθε στα χέρια των φοιτητών.
Σε σχετική καταγγελία που απηύθηνε με έγγραφό του ο τότε Σύλλογος Κρητών φοιτητών στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, ο Τάγαρης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση ως κατάλογο “προβληματιζόμενων φοιτητών”, ο οποίος συντάχθηκε με σκοπό να συνδιαλεχθεί μαζί τους το Πανεπιστήμιο επί σπουδαστικών ζητημάτων!…
Στην κατάσταση εμφανίζονται 3 διαβαθμίσεις:”Α”, “Β” και “Γ”, κατά αύξοντα βαθμό “σπουδαιότητας” (βλ. επικινδυνότητας).
Η κατάσταση αυτή μαζί με το γράμμα του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ/ΠΡΥΤΑΝΗ προς τους αγρότες γονείς μου στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου, μαζί με άλλο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης, ήταν για μένα, για την οικογένεια μου και παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια μου.
Γίνεται η δημοσίευση αυτή σήμερα 48 χρόνια μετά, γιατί τώρα καταλάγιασε ο κουρνιαχτός και γιατί έγιναν πρόσφατα σχετικές, επίκαιρες δημοσιεύσεις από ΜΜΕ και ιστοσελίδες.
Την αφιερώνω στον συγκάτοικο και συμφοιτητή στο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ, από την ΚΕΧΡΙΝΙΑ Βάλτου Αιτωλοακαρνανιας, ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ που δεν είναι πια μαζί μας.
Θυμάμαι την αποκοτιά μας εκείνων των ημερών με τα χειρόγραφα Φέιγ βολάν που είχαμε ζωγραφίσει σ´ αυτά ένα σταυρόλεξο , στο 7 καθέτως αντιστοιχούσε η λέξη ΘΑΝΑΤΟΣ και στο 4 οριζοντίως η λέξη ΝΙΚΗ.
Γράφαμε από κάτω:
« Το 4 οριζοντίως είναι των ΦΟΙΤΗΤΩΝ και το 7 καθέτως ΔΙΚΟ ΣΟΥ.» Είχε το μικρό τόνομα του κάθε ενός γράψει για να είμαστε πειστικοί. Ήταν σαν προσωπική επιστολή…Την γράφαμε με το αριστερό χέρι και φορούσαμε γάντια όταν την βάζαμε σε φάκελο αλληλογραφίας.
Ρίχτηκε μεταμεσονύχτιες ώρες σε σπίτια χαφιέδων και ασφαλιτών ονομαστικά για τον κάθε έναν.
Μοιράστηκε σε πάνω από 15 σπίτια στο γραμματοκιβώτιο ή κάτω σπο τις εξώπορτες…
Έγινε ένας μεγάλος χαμός τις επόμενες μέρες…. Πολλοί από τους σποδέκτες άλλαξαν σπίτια και άλλοι έχασαν τον ύπνο τους!
Έψαχνε η ασφάλεια Πάτρας για να εξιχνιάσει τρομοκρατική οργάνωση.
Κληθήκαμε όπως και άλλοι συμφοιτητές για το θέμα αυτό στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ «…να καταθέσουμε δια υπόθεσιν μας.»
Τόσο εγώ όσο και ο Ανδρέας δηλώσαμε άγνοια του συμβάντος και επικαλεστήκαμε άλλοθι.
Έγινε ανάκριση αλλά άκρη δεν βρέθηκε.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...