5 (απλές) συμβουλές για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά!

5 (απλές) συμβουλές για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά!
Πολλά έχουν ειπωθεί για την ευτυχία. Άλλοι τη θεωρούν επιδίωξη ζωής άλλοι μια σύγχρονη εμμονή. 
Αλλά η επιδίωξη της ευτυχίας δεν είναι απλώς άλλη μια σύγχρονη μανία. Η ευτυχία ήταν ανέκαθεν ένας υγιής στόχος ζωής. Ο Δαλάι Λάμα έγινε διάσημος εκπρόσωπος της ευτυχίας, αφού δήλωσε ότι «ο σκοπός της ζωής είναι να είσαι ευτυχισμένος.” Αλλά και ο Αριστοτέλης είχε χαρακτηρίσει την ευτυχία ως το «υπέρτατο καλό». Τι εννοούσε; Ότι αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε στη ζωή μας είναι αυτά που θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι επιδιώκουν την ευτυχία συνήθως με τρόπους που δεν τους κάνουν ευτυχισμένους.

Η κοινωνιολόγος, life coach και συγγραφέας του βιβλίου Raising Happiness: 10 Simple Steps for More Joyful Kids and Happier Parents, Christine Carter, μας δίνει μερικές πολύ απλές συμβουλές για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά!

1. Γελάστε πολύ
Όταν γελάτε, η αρτηριακή πίεση πέφτει και οι μυς σας χαλαρώνουν. Αυτή η διαδικασία σας βοηθάει πολύ να συνδεθείτε ευκολότερα με τα παιδιά σας. Και επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, θα μπορούσε να ηρεμήσει αντίστοιχα και τα παιδιά σας!

2. Μάθετε πώς να επαινείτε τα παιδιά σας σωστά
Όταν στέλνουμε το μήνυμα στα παιδιά μας ότι τα ταλέντα τους είναι έμφυτα, ή όταν τα επαινούμε υπερβολικά, εκείνα αποκτούν μια λανθασμένη πεποίθηση, αρχίζουν να αποφεύγουν την εκμάθηση νέων πραγμάτων, και θα αρχίζουν να επιλέγουν δραστηριότητες με βάση το αν ή όχι θα πετύχουν ή θα αποτύχουν, θα γίνουν αποδεκτά ή όχι. Όταν επαινούμε τα παιδιά μας, αποδίδοντας την επιτυχία τους στα έμφυτα δώρα τους, απλώς τα παροτρύνουμε να αποκτήσουν  άγχος για ανούσια επιτεύγματα. Σαφώς και ο έπαινος είναι κάτι καλό, αλλά είναι προτιμότερο να γίνεται για πράγματα όπως η προσπάθεια, η δέσμευση, η επινοητικότητα και η  σκληρή δουλειά και την πρακτική. Αυτά είναι τα πράγματα που πραγματικά μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν, να πετύχουν, και να είναι ευτυχισμένα.

3. Μάθετε τους την ευγνωμοσύνη  
Πρόκειται για μια δεξιότητα που πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να ασκούν τακτικά και όχι κάτι που πρέπει να υποθέσουμε ότι θα αισθανθούν ενστικτωδώς. Φτιάξτε μαζί κάποια λίστα με τα πράγματα για τα οποία εσείς και τα παιδιά σας νιώθετε ευγνωμοσύνη. Οτιδήποτε μεγάλο ή μικρό: ανθρώπους, τόπους, παιχνίδια, εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι που ασκούν συνειδητά την ευγνωμοσύνη είναι πιο ενεργητικοί γι’ αυτό και πιο ευτυχισμένοι!

4. Δώστε τους χρόνο για περισσότερο παιχνίδι
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί δραματική μείωση στο χρόνο παιχνιδιού των παιδιών κατά οκτώ ώρες την ημέρα. Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά και να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες.

5. Φάτε δείπνο μαζί με τα παιδιά σας
Μπορεί να ακούγεται απλό και ασήμαντο, όμως η ζεστή οικογενειακή στιγμή όπου τα παιδιά τρώνε μαζί με τους γονείς τους, τα κάνει να αισθάνονται συναισθηματική σταθερότητα και εκείνα τα παιδιά που δειπνούν συχνότερα με την οικογένειά τους, παρουσιάζουν λιγότερες φορές κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή τους από τους συνομηλίκους τους, που δεν είχαν οικογενειακά δείπνα σαν παιδιά.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...