5 καλά κρυμμένοι κίνδυνοι στην κουζίνα σου. Ανακάλυψέ τους!

5 καλά κρυμμένοι κίνδυνοι στην κουζίνα σου. Ανακάλυψέ τους!
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα «Ναι» και τα «Όχι» για μια ασφαλή κουζίνα.
1. Τα κεραμικά σερβίτσια είναι «τοξικά»

Όχι. Υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε κεραμικά σερβίτσια, αφού περιέχουν μόλυβδο. Ωστόσο, ο πρέπει να ξέρεις ότι αυτό είναι απλά ένας μύθος. Μπορεί πράγματι να περιέχουν μόλυβδο, αλλά όλες οι μεγάλες εταιρίες τα «σφραγίζουν» με ειδικά βερνίκια πριν τα διαθέσουν στην αγορά, άρα είναι απολύτως ασφαλή. Βέβαια, αν το αγαπημένο σου κεραμικό σερβίτσιο το αγόρασες από ένα παζάρι στο Μαρόκο, ε, τότε καλύτερα να το έχεις για διακοσμητικούς λόγους.

2. Όσο πιο αστραφτερή είναι η κουζίνα, τόσο πιο καθαρή

Όχι. Μπορεί να σου «έχει βγει το λάδι» στη φασίνα κι η κουζίνα σου να αστράφτει, αλλά, αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητα «καθαρή». Τα σφουγγάρια και τα βετέξ, μπορεί να κάνουν την κουζίνα σου να λάμπει, αλλά ουσιαστικά «μεταφέρουν» βακτήρια. Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις μια πραγματικά καθαρή κουζίνα είναι να χρησιμοποιείς χαρτί.

3. Τα τηγάνια τεφλόν είναι «καρκινογόνα»

Όχι. Μπορεί να έχεις ακούσει ότι κάθε φορά που μαγειρεύεις στο «hitech» αντικολλητικό τηγάνι σου, «έρχονται» στο πιάτο σου 15 τοξικές χημικές ουσίες που σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας, μέχρι και με τον καρκίνο. Λέγεται πως οι ουσίες αυτές ελευθερώνονται από τη θερμική αποσύνθεση του τεφλόν, δηλαδή την αντικολλητικής επίστρωσής του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι απόλυτα ασφαλή, αρκεί να χρησιμοποιούνται με σύνεση, δηλαδή πρέπει να αντικαθίστανται όταν φθείρονται.

4. Μπορείς να μαγειρέψεις βάζοντας ζεστό νερό της βρύσης.

Όχι. Το ξέρουμε πως, είναι εκνευριστικό να περιμένεις πάνω από μια κατσαρόλα περιμένοντας να βράσει το νερό πριν πετάξεις τα μακαρόνια, αλλά, είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Το ζεστό νερό της βρύσης, είναι πιθανό να περιέχει μόλυβδο εξ’ αιτίας των σωληνώσεων και να κάνει κακό στην υγεία σου. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να χρησιμοποιείς μόνο το κρύο νερό της βρύσης. Ωστόσο, αν είσαι ανυπόμονη, βράσε το νερό στο βραστήρα.

5. Πρέπει να αφήνουμε πολλή ώρα το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στο ψυγείο.

Όχι. Είναι αλήθεια ότι το φαγητό δεν πρέπει να το βάζουμε στο ψυγείο αν είναι καυτό, αλλά δεν είναι ασφαλές και να το αφήνουμε για πολλή ώρα εκτός ψυγείου. Ο καλύτερος τρόπος για να το κρυώσεις επαρκώς, χωρίς να το αφήσεις πολλή ώρα εκτός ψυγείου, είναι να το βάλεις σε μικρά τάπερ τα οποία θα τοποθετήσεις μέσα σε πάγο.

6. Πρέπει να χρησιμοποιείς αντιβακτηριακό σαπούνι

Όχι. Το αντιβακτηριακό σαπούνι -όχι μόνο δεν είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση- αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβές για την επιδερμίδα σου. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς κανονικό σαπούνι, ωστόσο να πλένεις τακτικά τα χέρια σου αν πιάνεις τροφές που κουβαλούν βακτήρια, όπως το αυγό και το ωμό κρέας.

7. Δεν χρειάζεται να κλείνεις τα τάπερ.

Όχι. Πάντα να φυλάς τα τρόφιμα σε τάπερ που κλείνει καλά. Τα τρόφιμα αν φυλαχτούν σε τάπερ που, είτε είναι ανοιχτά, είτε δεν κλείνουν καλά, αλλοιώνονται κι αυξάνουν οι πιθανότητες να αποβούν «μοιραία» για την υγεία σου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...