1. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Σε μικρή ποσότητα η ζάχαρη ( π.χ. ένα κουταλάκι του γλυκού) δεν είναι τόσο καταστροφική. Όλες οι γλυκαντκές ουσίες είναι πιο γλυκές από τη ζάχαρη και έχουν τη τάση να αλλοιώνουν σταδιακά τη γέυση, κάνοντας σε να αναζητάς περισσότερο γλυκό και πρόχειρα σνακς. Επιπλέον οι άνθρωποι που περιορίζουν τη χρήση γλυκαντικών ουσιών, έχουν περισσότερη ενέργεια.
2. Μαργαρίνη
Ίσως πιστεύεις ότι είναι μια καλή εναλλακτική για το βούτυρο, αλλά η μαργαρίνη αυξάνει τη χοληστερόλη ενώ έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες. Προτίμησε να τα αντικατατήσεις με ελαιόλαδο που είναι και το πιο υγιεινό.
3. Πρωτεΐνη σόγιας
Η σόγια δεν είναι κακή, αλλά η απομονωμένη πρωτεΐνη μοιάζει ελαφρώς με τα οιστρογόνα, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι πιθανόν να αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο και στειρότητα στι γυναίκες. Αν θέλεις να αποφύγεις το κρέας επέλεξε μπιφτέκια από ρεβίθια ή φασόλια και προτίμησε μπάρες πρωτείνης που βασίζονται σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.
4. Προιόντα διαίτης
Δυστυχώς η επισήμανση «διαιτιτικό» ή «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» δεν σημαίνει χαμηλό σε θερμίδες. Πολλα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως διαίτης όπως τα γιαούρτια έχουν συνήθως περισσότερη ζάχαρη ή αλάτι και άλλα ανθυγιεινά υλικά προκειμένου να αποκτήσουν γεύση. Ακόμα χειρότερα αρκετοί τρώνε διπλή την μερίδα επειδή νομίζουν ότι δεν υπαρχει πρόβλημα εφόσον είναι διαίτης το προιόν.
5. Κατεψυγμένα γεύματα
Είναι μια πολύ βολική λύση αλλά δυστυχώς αυτά του τύπου τα γεύματα είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό και γεμάτα με λίπος και αλάτι. Προτίμησε όταν μαγειρέυεις να φτιάχνεις μεγαλύτερες ποσότητες και να καταψύχεις το δικό σου σπιτικό φαγητό.