50.000 εργαζομένους απέλυσε ο όμιλος Μπιν Λάντεν
phpanos
Σάββατο 30/04/2016 – 09:49
ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Η κατασκευαστική εταιρεία Saudi Binladin Group απέλυσε 50.000 μέλη του προσωπικού της.
Αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης για τις επιχειρήσεις, εν μέσω των περικοπών των δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση σε μια συγκυρία μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Σημαντικός κατασκευαστικός όμιλος
Το συνολικό εργατικό δυναμικό του Ομίλου Μπιν Λάντεν, που είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας και μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, ανέρχεται σε περίπου 200.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον λογαριασμό της στον ιστότοπο LinkedIn.
Η σαουδαραβική εφημερίδα αλ Ουάταν, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, έγραψε πως ο όμιλος ακύρωσε τις συμβάσεις 50.000 εργαζομένων του –πιστεύεται ότι όλοι τους είναι αλλοδαποί– και τους έδωσε βίζες για να φύγουν από το βασίλειο.
Η εφημερίδα πρόσθεσε πως πολλοί εργαζόμενοι αρνούνται να φύγουν από τη χώρα εάν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, διευκρινίζοντας ότι ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί επί τέσσερις μήνες και πλέον. Διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία του Ομίλου Μπιν Λάντεν σχεδόν καθημερινά, προστέθηκε στο δημοσίευμα.
Η εταιρεία έχει εμπλακεί σε σειρά διενέξεων για μισθολογικά θέματα με εργαζομένους της φέτος. Τον Μάρτιο, εκατοντάδες από αυτούς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά σε ένα από τα κεντρικά κτίρια της εταιρείας για να απαιτήσουν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.
Ο Όμιλος Μπιν Λάντεν ευημερούσε κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης της σαουδαραβικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία. Ανέλαβε πολλά σημαντικά κατασκευαστικά έργα στο βασίλειο—ανάμεσά τους αεροδρόμια, δρόμους και ουρανοξύστες.
Όμως, όπως και πολλές άλλες σαουδαραβικές κατασκευαστικές εταιρείες, υπέστη σκληρό πλήγμα τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου ώθησε την κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανήλθε σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.
Οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που έχουν στόχο περισσότεροι Σαουδάραβες να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, κατέστησαν δυσκολότερο και ακριβότερο μετά το 2011 για τις σαουδαραβικές εταιρίες να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς, εντείνοντας την πίεση σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.
Εξάλλου τον Σεπτέμβριο, δικαστήριο διέταξε να ανασταλούν οι αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων στον Όμιλο Μπιν Λάντεν, μετά την πτώση ενός γερανού στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 107 άνθρωποι. Μια πρώτη έρευνα επέρριψε ευθύνες στον Όμιλο Μπιν Λάντεν διότι δεν είχε ασφαλίσει τον γερανό.
Ο όμιλος διαπραγματεύεται με τράπεζες για τα χρέη του και ορισμένες συμφώνησαν να συμβάλουν στην αναχρηματοδότησή του, για παράδειγμα παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών. Άλλες προσέφεραν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, όπως η μισθοδοσία, κατά πηγές στον τραπεζικό τομέα.
Ο Saudi Binladen Group ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον πατέρα του θανόντα πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Οσάμα ήταν ένα από τα 50 και πλέον παιδιά που είχε αποκτήσει ο πατέρας του. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα διαγράφηκε από τον κατάλογο των μετόχων της επιχείρησης το 1993 και αποκληρώθηκε από την οικογένειά του.
Πηγή: