5G: Επιταχύνεται η μετάβαση στο νέο δίκτυο – Όλα τα δεδομένα

Στους έξι βασικούς πυλώνες, που πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτεία, για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλος, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Περιγράφοντας τους πυλώνες του νομοσχεδίου είπε ότι είναι:

Η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της συνδεσιμότητας.

Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη,

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στον τουρισμό κ.ο.κ.

Η αξιοποίηση των ανοικτών ανωνυμοποιημένων δεδομένων του δημοσίου που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέων ψηφιακών λύσεων για τον πολίτη και την επιχείρηση, αλλά και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η στήριξη και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της ψηφιακής καινοτομίας στη χώρα μας.

Επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας

Ως την πιο σημαντική διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε τη διάταξη για την επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας, διασκεδάζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Στη χώρα μας, όπως και συνολικά στην Ευρώπη το 5G θα αναπτυχθεί σε συχνότητες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή. Τα 700 MHz χρησιμοποιούνται από την ΕΡΤ και την DIGEA, το 2,1 από το 4G και το 3G, το 3,5 από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα και τα 26 GHz από τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Χρησιμοποιούμε συχνότητες τις οποίες ούτως η άλλως αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούμε.

Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παραμένουν τα ίδια, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και συνέχισε: Εμείς ακολουθούμε τις υποδείξεις του διεθνούς φορέα ενώ έχουμε νομοθετήσει χαμηλότερα όρια του διεθνούς, «συγκεκριμένα στο 70% του διεθνούς ορίου και μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά είμαστε στο 60%».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Ζαριφόπουλος, «μετράμε στο πιο επιβαρυμένο σημείο, το μετράμε πάνω στον ιστό, πάνω στην κεραία, ακριβώς εκεί στην ταράτσα δηλαδή που είναι το πιο επιβαρυμένο σημείο. Καταλαβαίνει κανείς ότι όσο απομακρύνεται από την κεραία, μειώνεται και το επίπεδο της ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλες χώρες μετράνε το όριο εκεί που έχουν ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι πάνω στην κεραία. Και επιπλέον όλων αυτών σαν χώρα διενεργούμε ίσως τους περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Άρα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν πάμε σε υψηλότερες συχνότητες και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να το ξέρει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Στην ίδρυση εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός», προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 94 του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 93, το Δημόσιο δεσμεύει τη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3410 ΜΗz για δέκα (10) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή της για σκοπούς έρευνας ή/και ανάπτυξης ή/και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα ή/και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές κατά τον παρόντα νόμο. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτό το χρονικό διάστημα δύναται να παρατείνεται για άλλα δέκα (10) έτη.

Η συζήτηση στη Βουλή

Μιλώντας στη Βουλή η κ. Όλγα Γεροβασίλη, αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έφερε την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο. «Στ’ αλήθεια είναι ψηφιακή επανάσταση ότι στοιβάξατε σε ένα site τις ψηφιακές υπηρεσίες που ούτως ή άλλως, ήδη παρείχε το Δημόσιο; Ή ότι για μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποχρεώσατε τους πολίτες να ταυτοποιούνται μέσω τραπέζης και web-banking, αντί με την ταυτότητά τους ή έστω μέσω taxis;» Τάζετε ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ ακόμη ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες εκκρεμεί, είπε η κ, Γεροβασίλη.

Νωρίτερα, αφαιρέθηκε η λέξη «Κώδικας» από το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές της ΝΔ Ιω. Μελάς, του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, του Κινήματος Αλλαγής Ι. Αχμέτ και του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα, ενώ «κατά» οι εισηγητές του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας.

ΕΡΤ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...