6 λόγοι για τους οποίους αποζητάτε διακαώς τη ζάχαρη

Young red head woman really wants to eat pink cupcakes

 

1ος λόγος

Πεινάτε!

Ξεκινήσατε πρόσφατα μια νέα, στερητική διατροφή; Η ζάχαρη είναι μια εθιστική ουσία και όταν στερήσετε τον εαυτό σας από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, το σώμα σας αναζητά ένα γρήγορο ενεργειακό χτύπημα που ξέρει ότι θα πάρει από τα γλυκά τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν δεν τρώτε αρκετές θερμίδες, είναι πιθανότερο να υποκύψετε στις επιθυμίες και να γευτείτε ένα γλυκό ή πρόχειρο φαγητό και όχι ένα πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Με απλά λόγια, όταν βρίσκεστε σε μια μη ισορροπημένη διατροφή ή δεν τρώτε αρκετά, ο εγκέφαλός σας θα σας ωθήσει να αναζητήσετε «ενέργεια» το συντομότερο δυνατόν για να επιβιώσει – πιθανώς με τη μορφή ζαχαρούχων τροφίμων ή ποτών. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στο να ελέγχει την επιθυμία για ζάχαρη και να αποτρέψετε επιπλέον την υπερκατανάλωση τροφής.

2ος λόγος

Λαμβάνετε πολύ αλάτι.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόχειρα φαγητά και τα fast food είναι γεμάτα με νάτριο και εξαιρετικά εθιστικά. Αυτά τα τρόφιμα πυροδοτούν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας ενθαρρύνει να καταναλώσουμε περισσότερο αλάτι και ζάχαρη. Καταναλώνοντας λοιπόν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα εθίζεστε και κατ΄ επέκταση δεν μπορείτε να σταματήσετε την κατανάλωση των ζαχαρούχων τροφίμων.

3ος λόγος

Διψάτε.

Εάν επιθυμείτε να φάτε γλυκό το πρωί ή το απόγευμα, ρωτήστε τον εαυτό σας πότε ήταν η τελευταία φορά που ήπιατε ένα ποτήρι νερό. Πολλές φορές, όταν είστε αφυδατωμένοι, νομίζετε ότι είστε πεινασμένοι και ίσως να αναζητήσετε φαγητό για να πάρετε ενέργεια. Όταν το σώμα αφυδατωθεί, τα σήματα που σας ενημερώνουν εάν είστε πεινασμένοι ή διψασμένοι μπορούν να μπερδευτούν στον εγκέφαλό σας. Αυτό κάνει πολύ πιθανό το να καταναλώσετε εκείνο το ντόνατ ή το brownie που αποφεύγατε ώστε να έχετε μια γρήγορη και άμεση πηγή ενέργειας. Αν κάνατε προπόνηση στο γυμναστήριο, πιθανόν να έχετε αφυδατωθεί, αλλά το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι θέλει ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το γλυκογόνο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και όχι ένα ζαχαρούχο ρόφημα ή ένα γλυκό που θα μπορούσε να σας αφυδατώσει περισσότερο. Ωστόσο αν κάνατε μια έντονη προπόνηση, μπορεί να χρειαστείτε ένα ποτό με ηλεκτρολύτες, αλλά δοκιμάστε πρώτα το νερό για να δείτε αν αυτό σας καλύπτει.

4ος λόγος

Έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου.

Αυτή η κίνηση που διακαώς αναζητάτε σοκολάτα δεν οφείλεται απλώς στην εξασθενημένη δύναμη της θέλησής σας. Μια ανεπάρκεια μαγνησίου έχει συσχετιστεί με μια έντονη επιθυμία για κατανάλωση σοκολάτας, επειδή η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο. Συζητήστε με το γιατρό ή το διατροφολόγο σας αν έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου και αν ένα καθημερινό συμπλήρωμα ή κατανάλωση άλλων τροφίμων όπως τα καρύδια που είναι πλούσια σε μαγνήσιο θα ήταν εύκολο να καλύψει την έλλειψη αυτή και έτσι ν΄ αντιμετωπίσει την επιθυμία για ζάχαρη.

5ος λόγος

Βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη δεκαετία του ΄80 και ’90 επικρατούσε η τρέλα της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.  Αν πρόσφατα αποφασίσατε να κόψετε τα λιπαρά από τη διατροφή σας και αγοράσατε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή ακόμα και χωρίς λιπαρά, η επιθυμία σας για ζάχαρη θα μπορούσε να μεγαλώσει. Πολλές επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά ή καθόλου λιπαρά περιέχουν γλυκαντικά (και νάτριο) για να βοηθήσουν στην καλυτέρευση της γεύσης.

Μια λύση είναι να κρατήσετε τα υγιεινά λίπη στη διατροφή σας, όπως το αβοκάντο, τα καρύδια, και τα  υγιή έλαια όπως το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο, ώστε να βοηθηθεί ο οργανισμός σας να ελέγξει την επιθυμία για ζάχαρη.

 

6ος λόγος

Είστε στην εμμηνόπαυση ή έχετε ορμονικές διαταραχές.

Μπορεί να λαχταράτε τη ζάχαρη και ιδιαίτερα τη σοκολάτα, τα χρόνια που είχατε προεμμηνορροϊκά συμπτώματα ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Τώρα, αν η επιθυμία σας για τη ζάχαρη δείχνει να  παρουσιάζει διακυμάνσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας. Εάν είστε στην εμμηνόπαυση, μια ανεπάρκεια οιστρογόνου και προγεστερόνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη για ζάχαρη. Ορισμένες γυναίκες επίσης εμφανίζουν αλλαγές στα επίπεδα ινσουλίνης και παρουσιάζουν μεταβολές στο σάκχαρο του αίματος με τις αλλαγές των ορμονών τους. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτά τα συμπτώματα, καθώς η επιθυμία σας για ζάχαρη μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στην υγεία σας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...