6 υπερτροφές του Ιανουαρίου που θα σας γεμίσουν υγεία

6 υπερτροφές του Ιανουαρίου που θα σας γεμίσουν υγεία
Ξεκινήστε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, προσθέτοντας στη διατροφή σας 6 τροφές που σας υπόσχονται υγεία, ευεξία, όμορφη σιλουέτα και βρίσκονται στην εποχή τους.
Μπορεί να μην υπάρχουν άνθρωποι με υπερδυνάμεις, για τις τροφές, όμως, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο! Κι αφού βρισκόμαστε στις αρχές του πρώτου μήνα του χρόνου, όπου οι αποφάσεις για τη χρονιά που ακολουθεί δίνουν και παίρνουν, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να προσθέσετε τέτοιου είδους τροφές στη διατροφή σας!

Ας δούμε με τι μπορούμε να γεμίσουμε το πιάτο μας εν μέσω χειμώνα και τι οφέλη έχουν να μας προσφέρουν 6 χειμωνιάτικες υπερτροφές που κρύβουν… υπερδυνάμεις.

Μανταρίνι: αρωματικό και γευστικό
Ένα από τα πιο θρεπτικά σνακ που μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας, το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση και βιταμίνη C που δυναμώνει το ανοσοποιητικό και αποτελεί πλούσια πηγή καλίου που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα μανταρίνι μεσαίου μεγέθους αποδίδει περίπου 50 θερμίδες και ωφελεί την πέψη, ενώ παρουσιάζει και καταπραϋντική δράση, γι’ αυτό βάλτε το στη λίστα με τα σνακ και καταναλώνετέ το συχνά.
Γκρέιπφρουτ: βιταμίνη C στα καλύτερά της
Αν είστε εν μέσω προσπάθειας απώλειας βάρους, το γκρέιπφρουτ μπορεί να σας βοηθήσει, με τις έρευνες να δείχνουν ότι όσοι τρώνε μισό γκρέιπφρουτ πριν το φαγητό χάνουν περισσότερα κιλά. Ως πολύ καλή πηγή βιταμίνης C τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ με τις φυτικές του ίνες σας κρατά χορτάτους και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι αποτελείται κατά 90% από νερό σημαίνει ότι σας κρατά ενυδατωμένους, ενώ παρουσιάζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προσθέστε το στη σαλάτα σας ή ψήστε το με μέλι και κανέλα, προσέξτε, όμως, σε περίπτωση λήψης φαρμάκων μήπως επηρεάζει αρνητικά.

Λαχανάκια Βρυξελλών: το πράσινο υπερόπλο
Όπως θα έχετε καταλάβει, τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μια σημαντική και άκρως θρεπτική τροφή, γι’ αυτό και αναφέρονται συχνά σε διάφορα άρθρα υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωφελώντας το έντερο, αλλά και τη δίαιτα, ενώ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση, βιταμίνες Α και C και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμά φλεγμονές και φαίνεται να παρουσιάζει προστασία από κάποια είδη καρκίνου. Αν η πικρή τους γεύση σας αποτρέπει από το να τα βάλετε στο πιάτο σας, δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε με μέλι.

Κατσαρό λάχανο: προσθέστε το στις σαλάτες σας
Μια από τις πρώτες τροφές που έρχεται στο μυαλό πολλών όταν μιλούν για υπερτροφές, το κατσαρό λάχανο (ίσως το δείτε πολλές φορές και ως kale) έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, που σημαίνει ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, διώχνει την κούραση, ωφελεί την όραση, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, κάνει καλό στα οστά. Σοτάρετε το σε ελαιόλαδο ή προσθέστε το στη σαλάτα σας για έξτρα οφέλη.

Καρότα: για σούπερ όραση
Είναι τραγανιστά, μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ανά πάσα στιγμή, ενώ νοστιμίζουν και το φαγητό (αρακάς, φασολάδα, σούπες κ.λπ), όπως και τη σαλάτα. Τα καρότα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να καταναλώσετε για τα μάτια σας, αφού ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, συν του ότι η φυσική γλυκιά τους γεύση μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή όταν θέλετε κάτι γλυκό.

Παστινάκι: ο… ξάδερφος του καρότου
Μοιάζει με ένα μεγάλο, άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο, ωφελώντας την αρτηριακή πίεση, το ανοσοποιητικό, το έντερο, αλλά και τη σιλουέτα σας και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δώσετε έξτρα γεύση στις σούπες και τους ζωμούς σας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...