7 “αλήθειες” για την ανάγνωση βιβλίων… και τον εγκέφαλο!

7 “αλήθειες” για την ανάγνωση βιβλίων… και τον εγκέφαλο!
Μήπως λατρεύετε τα αστυνομικά μυθιστορήματα ή έχετε ως συνήθεια την ανάγνωση κειμένων μέσα στο 24ωρο; Τόσο το καλύτερο για τον εγκέφαλό σας! Οι βιβλιοφάγοι γνωρίζουν καλά ότι η «κατάδυση» μέσα σε ένα βιβλίο, ζωντανεύει τα συναισθήματα και τις εικόνες μέσα στο μυαλό, ενεργοποιώντας παράλληλα τις αισθήσεις. Παρακάτω θα  βρείτε επτά οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων στην υγεία και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα σας πείσουν να αφήσετε στην άκρη την οθόνη του υπολογιστή ή το iPad και να τρέξετε… προς την κοντινή βιβλιοθήκη!
Απομακρύνει το μυαλό από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Μελέτες έχουν δείξει ότι το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου τονώνει τον εγκέφαλο και επιβραδύνει –ή και εμποδίζει- την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, καθώς κρατά ενεργό το μυαλό. Ακριβώς όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση για να κρατηθεί υγιής και να μην «χάσει τη μπάλα». Τα ίδια θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία έχουν τα παζλ, τα Sudoku και το σκάκι. Παράλληλα, βελτιώνουν τη μνήμη, καθώς το μυαλό αναγκάζεται να θυμηθεί τους χαρακτήρες, την καταγωγή τους, τις λεπτομέρειες της ιστορίας κ.α., με αποτέλεσμα να ενισχύεται η δύναμη της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση του εγκεφάλου
«Ναι» μέσα στους γρήγορους ρυθμούς και την τρέλα του διαδικτύου, το σώμα αναγκάζεται να πραγματοποιήσει πολλές εργασίες μέσα σε λίγα λεπτά. Με άλλα λόγια, μπορείτε να μιλάτε με ένα συνάδελφο, ενώ παράλληλα να ελέγχετε τα email σας και παρακολουθείτε το smartphone σας. Αυτή η αναγκαιότητα, όμως, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και μειώνει την παραγωγικότητα. Ωστόσο, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, επικεντρώνεστε μόνο στην ιστορία. Τουλάχιστον, οι ειδικοί συστήνουν την 20λεπτη ανάγνωση ενός βιβλίου… για τη μέγιστη συγκέντρωση στη δουλειά! Παράλληλα, τα βιβλία ενθαρρύνουν τον εγκέφαλο να σκέφτεται με τη σειρά, καθώς κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, τα παιδιά που διαβάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα, αποκτούν εγκέφαλο με «πλαστικότητα» και μεγαλύτερα επίπεδα προσοχής.

«Απογειώνει» τη φαντασία μέσα από τις εικόνες
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αυτόματα δημιουργούνται οπτικές εικόνες στο μυαλό σας, γεγονός που δικαιολογεί την αίσθηση της διασκέδασης και της απόλαυσης. Με άλλα λόγια, διαβάζοντας μια πρόταση που περιγράφει τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, το μυαλό αυτόματα «πλάθει» την εικόνα του και σας την παρουσιάζει χωρίς να το έχετε «ζητήσει». Έτσι, «γυμνάζεται» η φαντασία σας και ενεργοποιείται η δημιουργικότητά σας.

Μειώνει τα επίπεδα του στρες μέσα στο 24ωρο
Μπορεί το άγχος από τις δυσκολίες στο γραφείο ή τις προσωπικές σχέσεις να «χτυπάει» κόκκινο, αλλά η ιστορία ενός βιβλίου μπορεί να σας ταξιδέψει μακριά από το στρες. Ένα μυθιστόρημα είναι ικανό να σας αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα και να σας επιτρέψει να χαλαρώσετε το πνεύμα σας. Άλλωστε, η συχνή ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων αποτελεί μια σκληρή «προπόνηση» για τον εγκέφαλο, καθώς η ευχαρίστηση αυξάνει τη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του. Ειδικότερα, μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η ανάγνωση για μόλις έξι λεπτά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους μέχρι και 68%.

Συνδυάζει την ανάγνωση με την… εμπειρία του ήρωα!
Ο εγκέφαλος εν ώρα ανάγνωσης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στην ανάγνωση μιας ιστορίας και του βιώματος μιας πραγματικής εμπειρίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί τονώνονται οι ίδιες νευρολογικές περιοχές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα η ιστορία του μυθιστορήματος να εμπλακεί 100% με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλοί λένε ότι «ζουν» τις σκηνές ενός βιβλίου. Με τη σειρά του, αυτό το γεγονός, όπως αναφέρει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, θα σας χαρίσει μεγαλύτερη κατανόηση για τους γύρω σας και πιο ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη. 

Χαρίζει γνώση και διευρύνει το λεξιλόγιό σας
Ακόμα και τα κόμικς αφήνουν το μυαλό να γεμίσει με έξτρα γνώσεις. Ο κόσμος των βιβλίων οδηγεί προς τη δια βίου μάθηση, αφού ανανεώνει το καθημερινό λεξιλόγιό σας και διευρύνει το μυαλό όσον αφορά τα «πιστεύω» και τις γνώσεις σας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η ανάγνωση βιβλίων  αναπτύσσει και το συγγραφικό σας ταλέντο, αφού το στυλ και ο ρυθμός γραφής του συγγραφέα επηρεάζουν τον δικό σας τρόπο γραφής. Την ίδια στιγμή, εξελίσσει την ικανότητα της κριτικής και της αναλυτικής σας σκέψης, καθώς πολλές φορές το μυαλό «λύνει» το μυστήριο του βιβλίου… πριν το τέλος!

«Θεραπεύει» από τις πληγές του παρελθόντος
Σύμφωνα με την Cristel Russell, ερευνήτρια συμπεριφοράς του καταναλωτή στο American University, το διάβασμα ενός βιβλίου λειτουργεί ακριβώς όπως το άκουσμα ενός τραγουδιού ή η παρακολούθηση μιας ταινίας. Με άλλα λόγια, σας βάζει στη διαδικασία να ξαναζήσετε μερικές στιγμές του παρελθόντος και να τις δείτε από διαφορετική οπτική γωνία. Έτσι, εάν μόλις έχετε βγει από έναν χωρισμό και διαβάσετε ένα βιβλίο, στο οποίο οι χαρακτήρες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση… ίσως να σας χαρίσει διορατικότητα!

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...