Με τσιτάτα, αφορισμούς, ευχολόγια και υποσχέσεις προτιμούν να απαντούν εν πολλοίς οι Αρχηγοί στα ερωτήματα για την 21η Σεπτεμβρίου, παρά το ότι αφενός οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο «τρέχουν» από… χθες, αφετέρου ως το τέλος του χρόνου καραδοκούν χρηματοδοτικές ανάγκες που μπορούν να φτάσουν στα 23 δισ. ευρώ και φυσικά δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς έξωθεν βοήθεια.
Στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου οι ανάγκες για πληρωμές στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό αγγίζουν τα 8 δισ ευρώ- περίπου 2 δισ ευρώ δημιουργούνται από τον ελλειμματικό Κρατικό Προϋπολογισμό- ενώ άλλα 15 δισ ευρώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Φυσικά, όπως προκύπτει σαφώς από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο… τσάμπας απέθανε κι ως εκ τούτου πριν από την όποια εκταμίευση, η όποια νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να καλύψει τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις του Οκτωβρίου.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα, εξ ου και το… κατενάτσιο από τους πολιτικούς Αρχηγούς, αφού ο Οκτώβριος κρύβει μια… 11άδα πολύ δύσκολων μέτρων, πάνω στα οποία βασίζεται η φιλοσοφία του νέου Μνημονίου:
Τη δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, γράφει το Iefimerida.gr που φέρνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης την κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους.
Τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και πιθανή μείωση του αφορολογήτου.
Την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του 2016 από την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης κατά 35%.
Την αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα πάει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα)
Την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου θα πληρώνουν και ακριβότερο πετρέλαιο. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%.
Την αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να το πάρουν τελικά μόνο οι μισοί.
Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή τη λήψη ισοδύναμων.
Την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις.
Την αύξηση του φόρου στη ναυτιλία.
Τη ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και την επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βασικό του γνώρισμα θα είναι οι μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους και τα ειδικά bonus σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση. Το Νοέμβριο θα πρέπει να “κλειδώσουν” και οι νέες μισθολογικές κλίμακες για το “ψαλίδισμα” των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.
Το “πλαφονάρισμα” της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ως το 2019.