8 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνεις ωμές

8 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνεις ωμές

Ενας ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις, αποκάλυψε (σε άρθρο που διαβάσαμε στο Business Insider) τις τροφές που αρνείται να καταναλώσει.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει κερδίσει χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις για πελάτες του που είχαν την ατυχία να πέσουν θύματα τροφικής δηλητηρίασης.

Εχει ενδιαφέρον να δούμε τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία και να σταθούμε στην αιτιολόγηση της αρνητικής στάσης του απέναντι σε αυτές τις τροφές.

Ακολουθούν 8 τροφές που σύμφωνα με εκείνον δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμές.

Ωμά αυγά: Μια τροφή που παλαιότερα καταναλωνόταν σε ωμή κατάσταση με μεγαλύτερη συχνότητα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κίνδυνος δηλητηρίασης από ωμά αυγά είναι μεν μικρότερος -απ’ όσο ήταν δύο δεκαετίες πριν-, ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους σε αυτή την κατάσταση.

Μη φιλτραρισμένο νερό: Το νερό που καταναλώνουμε -και δεν έχει υποστεί φιλτράρισμα και επεξεργασία- μπορεί να είναι υπεύθυνο για την μετάδοση σοβαρών ασθενειών.

Ωμό αλεύρι: Μια τροφή που αποτελεί την βάση για αμέτρητες συνταγές στις κουζίνες του κόσμου. Σε ωμή κατάσταση, το αλεύρι μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ωμό αλεύρι υπήρξε η αιτία που προκάλεσε λοίμωξη από E.Coli σε 63 άτομα, σε 24 χώρες (από τα τέλη του 2015 έως το 2016).

Στρείδια (ωμά): Στο άρθρο αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια, τα οστρακοειδή έχουν συνδεθεί -υπό συγκεκριμένες, βέβαια, συνθήκες- με ασθένειες. Ο λόγος; Τα ζεστά νερά. Η ανάπτυξη μικροβίων στις θάλασσες (λόγω της θέρμανσης των νερών) έχει ως επακόλουθο την μεταφορά τους και στους οργανισμούς που την κατοικούν.

Τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά: Φαινομενικά, μπορεί να προσφέρουν «ευκολία». Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο άρθρο, όσο μεγαλύτερη είναι η «επεξεργασία» που υφίστανται τα τρόφιμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μολυνθούν.

Ωμοί βλαστοί: Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα περιστατικά δηλητηρίασης από ωμούς βλαστούς είναι πολύ συχνά, με περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων (σαλμονέλας και E.Coli).

Ωμό κρέας: Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί στους 160 βαθμούς ώστε να εξαλειφθούν βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σαλμονέλα ή E.Coli.

Γάλα-χυμοί μη παστεριωμένοι: Η παστερίωση είναι μια δίοδος προστασίας των τροφίμων ενάντια στα βακτήρια, τα παράσιτα και τους ιούς. Οταν δεν συμβαίνει, ο κίνδυνος να μολυνθούν από αυτά αυξάνεται.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/359912-8-trofes-poy-den-prepei-na-katanaloneis-omes ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...