bb
8 τυχερές τροφές για τη νέα χρονιά
Καθώς τις πρώτες μέρες του κάθε χρόνου ψάχνουμε τρόπους να αυξήσουμε την τύχη μας, γιατί να μη βάλουμε και τη διατροφή μας στο… παιχνίδι, η οποία μπορεί να μας χαρίσει τύχη σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς, την υγεία μας;
Υπάρχουν τροφές που πολλοί επιλέγουν να τις καταναλώνουν την Πρωτοχρονιά για καλή τύχη, στην πραγματικότητα, όμως, θεωρούνται τυχερές σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότερες είναι και υγιεινές, κάνοντας καλό και στη σιλουέτα μας. Κι όσο έχετε την υγεία σας και μια όμορφη λεπτή σιλουέτα, πού ξέρετε; Μπορεί να έχετε και τα… τυχερά σας!
Στρογγυλά φρούτα
Τα στρογγυλά φρούτα τύπου μανταρίνι, πορτοκάλι κ.ο.κ. φαίνεται πως αποτελούν παράδοση όσον αφορά την τύχη και μάλιστα ανά περιοχή, ο αριθμός που πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να έχει τύχη διαφέρει. Έτσι, στις Φιλιππίνες 13 στρογγυλά φρούτα αρκούν για να κάνουν τη… δουλειά, καθώς το 13 θεωρείται εκεί τυχερός αριθμός, ενώ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν στα 12, που αντιπροσωπεύουν τους μήνες του χρόνου. Και στις 2 περιπτώσεις, το σχήμα του φρούτου πρέπει να μοιάζει με νόμισμα και η γεύση του να είναι γλυκιά.

Ολόκληρο ψάρι
Σύμφωνα με την Doris Lum, ειδική στην κινέζικη κουζίνα, η κινέζικη λέξη για το ψάρι μοιάζει πολύ με τη λέξη που σημαίνει πλούτος/αφθονία κι αυτό είναι ένας λόγος που το ψάρι θεωρείται τυχερή τροφή. Όταν μάλιστα το σερβίρουν την Πρωτοχρονιά, το κεφάλι και η ουρά πρέπει να είναι ακέραια για να εξασφαλίσουν μια καλή χρονιά από την αρχή ως το τέλος.

Ρόδι
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες, το ρόδι συμβολίζει καλή τύχη για πολλούς λόγους. Λέγεται ότι το κόκκινο χρώμα του, που συμβολίζει την καρδιά, σημαίνει ζωή και γονιμότητα, ενώ οι θεραπευτικές του ιδιότητες συμβολίζουν την υγεία και οι άφθονοι, στρογγυλοί κόκκοι του την ευημερία –όλα δηλαδή όσα επιθυμούν οι άνθρωποι για μια καλή χρονιά.
Χοιρινό
Σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, οι χοίροι συμβολίζουν την πρόοδο. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο συμβολισμός αυτός προκύπτει απ’ το ότι τα ζώα αυτά δεν κινούνται ποτέ προς τα πίσω ή από τον τρόπο που ψάχνουν για φαγητό, πιέζοντας το ρύγχος τους προς τα μπροστά στο έδαφος. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι και οι τροφές σε σχήμα χοιρινού είναι εξίσου τυχερές, όπως π.χ. κουλουράκια.

Μακριά noodles
Στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες συνηθίζεται να τρώνε μακριά noodles την ημέρα της Πρωτοχρονιάς αλλά και γενικότερα, καθώς αυτά συμβολίζουν μακροζωία. Λόγω του ότι δεν πρέπει να κοπούν ή να σπάσουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα ετοιμάζουν συνήθως σε κινέζικο wok.
Πράσινα λαχανικά
Από τον παράκτιο αμερικάνικο νότο μέχρι την Ευρώπη, οι άνθρωποι τρώνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά την Πρωτοχρονιά για καλή τύχη. Λόγω του ότι το χρώμα τους και η εμφάνισή τους σε πολλούς θυμίζουν… δολάρια, τα πράσινα λαχανικά θεωρούνται γενικότερα τυχερά και υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο περισσότερα τρώει κάποιος, τόσο πιο πολλά λεφτά θα βγάλει. Όσο γι’ αυτό δεν ξέρουμε, αλλά την υγεία του θα την έχει σίγουρα!

Φακές
Λόγω του στρογγυλού σχήματός τους που θυμίζει… κέρματα, οι φακές μπαίνουν δυναμικά στη λίστα με ένα από τα τυχερά φαγητά, το οποίο, μάλιστα στην Ιταλία σερβίρεται την πρώτη μέρα του χρόνου για καλή τύχη, μαζί με λουκάνικο (Cotechino con Lenticchie). Οι φακές θεωρούνται τυχερές και στην Ουγγαρία, όπου σερβίρονται σε μορφή σούπας.
Μαυρομάτικα φασόλια
Απ’ ό,τι φαίνεται οι περισσότεροι συνδέουν την ευτυχία και την τύχη με τα λεφτά, αφού και πάλι τα μαυρομάτικα φασόλια θεωρούνται τυχερά λόγω του σχήματός τους που θυμίζει κέρματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...