800.000 οφειλέτες χάνουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Από την πολυπλοκότητα του νόμου – Απαιτείται νέα και τολμηρή πρωτοβουλία για να μπορέσει ο κόσμος να ξεφύγει από την ομηρία και να αρχίσουν να γεμίζουν τα δημόσια ταμεία

 

Σε πέντε ημέρες από σήμερα, 800.000 χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς! Οι 120 δόσεις κλείνουν την Δευτέρα και εκείνοι μένουν εκτός λόγω των σημαντικών τεχνικών προβλημάτων και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη πριν και μετά το 2016 έπρεπε να κάνουν τρείς ξεχωριστές αιτήσεις σε δύο διαφορετικούς φορείς! Τώρα, που άρχισαν να λύνονται τα προβλήματα ο μήνας τελειώνει και μαζί του κλείνει και η ρύθμιση! Αν και γίνεται προσπάθεια για παράταση από την κυβέρνηση, χρειάζεται πρώτα η έγκριση των δανειστών.

Παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αγγίξει τα 35 δις ευρώ, οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα παράτασης στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα από τις 16 του μήνα, ξεκαθάρισαν ότι έχουν σημαντικές ενστάσεις, που αφορούν κυρίως την επίπτωση της ρύθμισης στα έσοδα του Κράτους και την ανάγκη διαμόρφωσης κουλτούρας πληρωμών.  Οι εξελίξεις όμως τους ξεπέρασαν και από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό παράθυρο για σωτήρια παράταση.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίς στη ρύθμιση για τα Ταμεία, καθώς περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ξεκίνησαν μεν τη διαδικασία, αλλά δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν. Στην προσπάθειά τους βρήκαν πλήθος, κυρίως τεχνικών προβλημάτων, με μεγαλύτερο  την πολυπλοκότητα τις διαδικασίες για τις οφειλές που είχαν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).  Τα πολλά βήματα και τα δικαιολογητικά της διαδικασίας, θα άφηναν χιλιάδες εκτός ρύθμισης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς).

Συγκεκριμένα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν χρέη πριν και μετά το 2016, θα έπρεπε να κάνουν τρεις αιτήσεις!  Μία στον ΕΦΚΑ και δύο στο ΚΕΑΟ. Μία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2016 και η δεύτερη για τα έτη 2017 και 2018. Αυτή η διαδικασία μαζί με τα υπόλοιπα τεχνικά προβλήματα έκανε πολλούς να μείνουν εκτός.

Τώρα, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ που αναγνώρισαν το πρόβλημα της έλλειψης και ποιότητας δεδομένων που εμποδίζουν τον ορθό προσδιορισμό –επανυπολογισμό των οφειλών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, προχώρησαν στον διαχωρισμό των σταδίων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα ως εξής:

BΗΜΑ 1: Είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή , επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου/συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών .

Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού έως 30/9/2019 κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.

ΒΗΜΑ 2: Προσδιορισμός/επανυπολογισμός των οφειλών .

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό.

ΒΗΜΑ 3: Οριστικοποίηση της ρύθμισης.

Ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση.

Αλλαγή που αν και άργησε, μπορεί να βοηθήσει σημαντικό αριθμό οφειλετών, αρκεί να υπάρξει και ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν οι αιτήσεις. Αυτό σημαίνει παράταση. Από την οδό Σταδίου, τονίζεται ότι με την εισαγωγή των ανωτέρω διακριτών βημάτων οι ασφαλισμένοι /συνταξιούχοι αρκεί να ολοκληρώσουν το πρώτο εισαγωγικό βήμα μέχρι 30/9/2019 για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ρύθμισης και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τα 2 επόμενα βήματα μόλις εμφανιστούν στην εφαρμογή οι ορθές οφειλές τους και έως την 31/12/2019.

Η υπό κατάθεση διάταξη ανοίγει ένα παράθυρο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι, αφού υποβάλουν την πρώτη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών πάντως παραμένει σχετικά υποτονικό, παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αύξηση στην υποβολή των αιτήσεων. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον ευνοϊκή ρύθμιση χρεών,

Με τη νέα αλλαγή ευνοούνται εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί. Συγκεκριμένα περίπου, 480.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που ακόμη δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, άλλοι 19.000 αυτοαπασχολούμενοι των οποίων οι οφειλές μέχρι και το 2016 καθυστερούν να πιστοποιηθούν, λόγω προβλημάτων στα μητρώα του πρώην ΕΤΑΑ και περισσότεροι από 320.000 αγρότες που ενώ ο προσδιορισμός των οφειλών γίνεται αυτόματα, η μεταφορά των χρεών στο ΚΕΑΟ και η βεβαίωσή τους χρειάζεται μέρες.

Εχθές, κατά τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η ελληνική πλευρά, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να πρότεινε παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις Αν και όπως επισημάναμε υπήρχαν αντιδράσεις από τα τεχνικά κλιμάκια, φαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός για παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα προτάθηκαν και αλλαγές και στην πάγια ρύθμιση της εφορίας. Αναμένεται διπλασιασμός τους, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές και 48 από 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...