81 περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών από το 2011

81 περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών από το 2011
Αυξήθηκαν και τα περιστατικά σωματικής βίας κατά παιδιών

Τα τρία τελευταία χρόνια καταγγέλθηκαν στη Κύπρο 81 περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών. Το 2011 έγιναν 28 αναφορές για σεξουαλική βία, ενώ καταγράφηκαν 129 περιπτώσεις σωματικής βίας.

Την επόμενη χρονιά, το 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, καταγγέλθηκαν επίσημα 176 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 41 αφορούσαν σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκων.

Από την εις βάθος ανάλυση των πιο πάνω στοιχείων, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι κορίτσια – κατά 80%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2012 μια στις τρεις Κύπριες (28%) έπεσε θύμα κάποιας μορφής βίας από τον άνδρα ή σύντροφο. Από τις γυναίκες που κατάγγειλαν περιστατικά, 77.7% ήταν θύματα σωματικής βίας, 19.1% ψυχολογικής βίας και 3.15% σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων FRA (Fundamental Rights Agency), μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης. Τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής ή σωματικής βίας εμφανίζονται στη Βόρεια Ευρώπη (52% στη Δανία, 47% στη Φιλανδία, 46% στη Σουηδία, 45% στην Ολλανδία) ενώ ο ευρωπαϊκός νότος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (22% στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο, 24% στην Πορτογαλία, 25% στην Ελλάδα και 27% στην Ιταλία).

Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία αναφορικά με την άσκηση βίας σε κορίτσια κάτω των 15 ετών, με το 35% των γυναικών στην ΕΕ να απαντούν ότι έχουν υποστεί είτε σωματική, είτε σεξουαλική, είτε ψυχολογική βία, είτε συνδυασμό αυτών κατά την παιδική ηλικία από κάποιον ενήλικα. Το 12% των γυναικών στην ΕΕ είχε εμπειρίες σεξουαλικής βίας στην παιδική ηλικία.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...