8th Regional Growth Conference – Μαργαρίτης Σχοινάς: Ιστορική πρόταση χωρίς προηγούμενο

Η τελευταία συνεδρία της πρώτης ημέρα του 8th Regional Growth Conference είχε καλεσμένο τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη. Δείτε την ομιλία του κ. Σχοινά πριν το gala dinner εδώ
Ενδεικτικά ο κ. Σχοινάς σχετικά με την πρόταση για οικονομική ενίσχυση στις χώρες της Ευρωπαίκής Ενωσης έκανε λόγο για ιστορική πρόταση χωρίς προηγούμενο, ενώ είπε πως δεν υπάρχει μνημονιακή αιρετιμότητα και σε καμία περίπτωση η οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ δεν αποτελεί μνημόνιο.
“Εχουμε μια συμμετρική κρίση συνολική και με συλλογική προσπάθεια θα συμφωνούμε στη βάση όρων αλλά δεν θα είναι μνημόνιο. Η συζήτηση για το πότε θα γίνει η εκτιαμίευση ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα, μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί. Μόλις υπάρξει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής της 16ης Ιουλίου, αν συμφωνήσουν τα κράτη μέλη, ίσως χρειαστούν μια ακόμα Σύνοδο μέσα στον Ιούλιο για πολιτική συμφωνία. Μετά, η κάθε χώρα θα πρέπει να καταρτίσει ένα εθνικό σύμφωνο επανεκκίνησης με προτεταιότητες στη συνέχεια να μπουν τα θεμέλια για να φτάσουμε στο σημείο εκταμίευσης μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό το πακέτο θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, ακόμα μεγαλύτερο και από το πακέτο Μάρσαλ.” ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς σχετικά με τα γεωπολιτικά ζητήματα και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στη Λιβύη ανέφερε: “Μας απασχολεί η Λιβύη, αλλά νομίζω πως εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που το πιθανό σενάριο δεν είναι η κλιμάκωση, αλλά η παγιοποίηση της εμφύλιας έντασης, η οποία σε βάθος χρόνου απειλεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης γιατί δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Πρεπει να ρυθμίσουμε με τη Λιβύη και θέματα ασφάλειας όπως το μεταναστευτικό. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να λυθεί η εγχώρια ένταση γιατί την χρειαζόμαστε ως συνομιλητή”.
Ο κ. Σχοινάς μίλησε στους καλεσμένους του dinner gala και κατά την ομιλία του (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ) αναφέρθηκε εκτενέστερα στα ανωτέρω ζητήματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RGC Το Regional Growth Conference (RGC) διοργανώνεται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα σε ότι κάνουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες. Φέρνει σε επαφή τους εκπροσώπους των παραπάνω χώρων, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, και να καταλήξουν σε συνεργασίες που ωφελούν την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την κοινή γνώση. Το συνέδριο πραγματοποιείται 2-4 Ιουλίου 2020 στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...