9 προτάσεις για ανάπτυξη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Προτάσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με υπόμνημα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σε σύσκεψη, που προηγήθηκε εκδήλωσης του ΒΕΘ, για τον εορτασμό της νέας χρονιάς, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ και α’ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς η επιχειρηματικότητα δεν έχει αντοχές ώστε να ανταπεξέλθει στα απόνερα που δημιουργεί η ενίσχυση της αβεβαιότητας.

Στην αγορά, επικρατεί μία εκρηκτική κατάσταση, η οποία αποτυπώνεται στις εγγραφές – διαγραφές του 2016. 

Πέρυσι έκλεισαν 789 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ, ενώ άνοιξαν μόλις 343 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφέρθηκε στο 2017 το οποίο προμηνύεται δυσοίωνο και το καθώς τον Ιανουάριο 93 εταιρείες έβαλαν λουκέτο. «Για να υπάρξει μία χαραμάδα στο τούνελ της μακρόχρονης ύφεσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων μετώπων, καθώς μια πιθανή υστέρηση σε σχέση με τους στόχους θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ή στην ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών. Η ύφεση, οι υψηλότεροι και νέοι ευφάνταστοι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, καθώς και η αναμενόμενη επιθετική στάση των funds στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαμορφώνουν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.

Οι προτάσεις του ΒΕΘ

Στο υπόμνημα «τα τρία διαδοχικά μνημόνια, τα οκτώ χρόνια ύφεσης και οι τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, θα έπρεπε να έχουν καταδείξει το προφανές: εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία», περιλαμβάνονται και οι προτάσεις του Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ προτείνει:

1.Ενίσχυση του αισθήματος της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική και η καταθετική εμπιστοσύνη.

2. Μείωση φορολογικών συντελεστών.

3. Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.

4. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.

5. Διαρθρωτικές αλλαγές.

6. Στήριξη Εξαγωγών.

7. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επιτάχυνση των δράσεων, αντί για συνεχείς αναβολές.

8. Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στον ανταγωνισμό.

9.Ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος του ΒΕΘ, χαρακτήρισε θετικές ειδήσεις για την επιχειρηματικότητα, αν και εφόσον υλοποιηθούν και δεν μείνουν στις καλές προθέσεις, το νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων» και τη δυνατότητα που παρέχει για on-line σύσταση νέας εταιρείας μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης του ΓΕΜΗ.

Αναφορικά με τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, δήλωσε ότι  κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση από πλευράς στόχευσης. «Ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων κινείται εντός των στόχων. Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι απλώς η απορρόφηση πόρων, αλλά η στρατηγική αξιοποίηση τους προκειμένου να παράγουν το βέλτιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως απαιτείται «βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και στρατηγική στόχευση και αποτελεσματική υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...