910 εκατ. έχουν καταλογιστεί από τις λίστες της διαφθοράς

bb

Πέμπτη 21/07/2016 – 22:49

Εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία των εισαγγελικών ερευνών για τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, ομολόγων και των 65 τραπεζικών CD που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί,  αποκάλυψε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο κ. Αθανασίου  ανέφερε ότι έως τώρα έχουν καταλογιστεί ποσά που αγγίζουν τα 910 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, από την 1/1/2015 έως και τις 15/7/2016 έχουν σχηματιστεί και έχουν διαβιβαστεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς στις αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ, 191 δικογραφίες. Από αυτές έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.

Για τη λίστα Μπόργιανς και τη λίστας των ομολόγων οι οποίες διερευνώνται παράλληλα, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 1.000 δικογραφίες και έχουν διαβιβαστεί και αυτές στις αρμόδιες εφορίες και στα  αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, όπως ανέφερε ο οικονομικός εισαγγελέας.

Όσον αφορά στη λίστα των 65 CD έχουν σχηματιστεί 284 προκαταρκτικές ποινικές δικογραφίες ποινικές, οι οποίες επίσης έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές δικογραφίες. Από αυτές έχουν περαιωθεί οι 36 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο κ.Αθανασίου, από τις αρχές του 2015 οι οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν δώσει 290 εντολές για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων.
 

1.300 υποθέσεις

Σε περισσότερες από 1.300 υποθέσεις ανέρχονται συνολικά οι υποθέσεις που έχουν περάσει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας εισαγγελέων που χειρίζονται τις δικογραφίες διαφθοράς δημόσιων λειτουργών Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με την ίδια, πάνω από 200 υποθέσεις σκανδάλων παρέμειναν λόγω αρμοδιότητας στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και περαιώθηκαν, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται περί τις 130 δικογραφίες.

Ανάμεσα στις δικογραφίες που χειρίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα εισαγγελέων, όπως επεσήμανε η κ. Ράικου, είναι οι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων (υποβρύχια, apache, φρεγάτες, ηλεκτρονικός πόλεμος) υποθέσεις νοσοκομείων, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ  και πολλές άλλες.

Η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ανέφερε ότι μόνο από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν επιστραφεί από εμπλεκόμενους στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του υπ. Οικονομικών περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δεσμευτεί κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους υπερβαίνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...