Aλλάξτε τρόπο ζωής και αδυνατίστε μια για πάντα

Aλλάξτε τρόπο ζωής και αδυνατίστε μια για πάντα
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Λίβερπουλ, άνθρωποι κάθε σωματικού βάρους, από ελαφρώς υπέρβαρους μέχρι σοβαρά παχύσαρκους είναι εξίσου πιθανό να χάσουν βάρος μέσω ενός προγράμματος που βασίζεται στην αλλαγή προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Αυτό αποκαλύπτει η νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1,2 εκ. μέλη του αυτοχρηματοδοτούμενου Slimming World, του μεγαλύτερου ινστιτούτου αδυνατίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη έρευνα, η μεγαλύτερη που εξέτασε ποτέ ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους που βασίζεται στον τρόπο ζωής, εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Slimming World, με επικεφαλής την Δρα Jacquie Lavin στα κεντρικά γραφεία του Slimming World στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ότι ενώ πολλές προηγούμενες μελέτες από διάφορες εμπορικές υπηρεσίες απώλειας βάρους έχουν επικεντρωθεί στο μικρό ποσοστό των ασθενών (περίπου 2-5%), οι οποίοι παραπέμπονται εκεί από τον γιατρό τους ή άλλον επαγγελματία υγείας, η νέα αυτή μελέτη αντιπροσωπεύει περίπου το 95-98% των μελών, οι οποίοι χρηματοδοτούν οι ίδιοι τη συνδρομή τους, και επομένως μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική του υπέρβαρου πληθυσμού γενικότερα.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Σήμερα, η πλειοψηφία των ενηλίκων στη Βρετανία, περίπου 30 εκ. άνθρωποι, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η διαχείριση βάρους σε εθνική κλίμακα απαιτεί λύσεις συμπεριφοράς και τρόπου ζωής που να είναι προσιτές για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το Slimming World διοργανώνει πάνω από 10.000 εβδομαδιαίες ομάδες διαχείρισης βάρους σε χώρους της κοινότητας σε όλο το Ην. Βασίλειο που υποδέχονται έως 500.000 ανθρώπους κάθε εβδομάδα. Οι μεταβολές βάρους των μελών καταγράφονται σε ένα σύστημα ψηφιακής κάρτας, ούτως ώστε η πρόοδός τους να μπορεί να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνδρομής τους.

Ορισμένα μέλη επιλέγουν για σχετικά μικρές περιόδους να παρακολουθούν ομαδικές συνεδρίες, επειδή έχουν λιγότερο βάρος να χάσουν. Άλλοι, ειδικά εκείνοι με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) -στοιχείο που τους τοποθετεί στην κατηγορία των παχύσαρκων κατά την έναρξη της προσπάθειας απώλειας βάρους- επωφελούνται από τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη που τους βοηθάει να επιτύχουν τους στόχους τους.

Σε αυτή τη μελέτη, τα ψηφιακά μητρώα βάρους που συλλέγονται σε εβδομαδιαία βάση συγκεντρώθηκαν για την αυτο-χρηματοδότηση μελών του Slimming World που συμμετείχαν μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Απριλίου 2012, ενώ έχουν αναλυθεί τα αποτελέσματα από την μεταβολή βάρους σε 1.264.291 ενήλικες συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της παρουσίας τους. Ο μέσος ΔΜΣ για τα 1,2 εκ. μέλη κατά την έναρξη του προγράμματος ήταν 32,6kg/m2, η μέση ηλικία ήταν τα 42 έτη και το 5% των χρηστών του προγράμματος (63.123) ήταν άνδρες. Συνολικά, στο τέλος των τριών μηνών, η μεταβολή του ΔΜΣ σε όλη την ομάδα μελέτης ήταν -1,5kg/m2, η μεταβολή βάρους -4,2kg, ενώ η % μεταβολή βάρους -4,7%. Οι συνεδρίες κυμαίνονταν από δύο έως δεκατρείς.

Οι άνδρες έχαναν περισσότερο βάρος σε σχέση με τις γυναίκες

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνδρες είχαν παρακολουθήσει κατά μέσο όρο εννέα συνεδρίες κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, ενώ οι γυναίκες οκτώ. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών εμφανίζεται στις υψηλότερες κατηγορίες ΔΜΣ πριν την έναρξη: σχεδόν οι μισοί (46%) των ανδρών συμμετεχόντων είχαν ΔΜΣ πάνω από 35kg/m2 με 20% πάνω από 40kg/m2. Αυτά, συγκριτικά με τις γυναίκες, από τις οποίες το 29% είχαν ΔΜΣ πάνω από 35kg/m2 με μία στις οκτώ (12%) πάνω από 40kg/m2. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες έχαναν περισσότερο βάρος σε σχέση με τις γυναίκες: 7 κιλά κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 4 κιλά για τις γυναίκες. Η μέση απώλεια βάρους επί % ήταν 6,1% για τους άνδρες και 4,6% για τις γυναίκες.

Συνολικά, το πρόγραμμα ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλο το φάσμα των Δεικτών Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), με μέση απώλεια βάρους για τα άτομα με ΔΜΣ κάτω από 30 kg/m2 (που χαρακτηρίζονται υπέρβαροι) να είναι 4,5%. Τα άτομα με ΔΜΣ με 30-35 kg/m2 (παχύσαρκοι) και 35-40 kg/m2 (πολύ παχύσαρκοι) αποτελούν μαζί το 4,8%, και η υψηλότερη ομάδα ΔΜΣ άνω των 40 ετών (σοβαρά παχύσαρκοι) το 4,7%.

Τι δηλώνει η επικεφαλής του προγράμματος

Η Δρ Lavin δηλώνει: “Πρόκειται για τον μεγαλύτερο έλεγχο προγράμματος διαχείρισης βάρους που βασίζεται στον τρόπο ζωής, και αποτελεί απόδειξη ότι το Slimming World επιδρά σημαντικά στην υγεία του έθνους. Το πρόγραμμά μας είναι μια πρακτική επιλογή για τις στρατηγικές διαχείρισης βάρους στο πλαίσιο κοινότητας, που πετυχαίνουν μεγάλης κλίμακας, κλινικά ασφαλή και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι είτε έχετε μικρή είτε μεγαλύτερη ποσότητα βάρους να χάσετε, το πρόγραμμα είναι εξίσου αποτελεσματικό, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο βάρος να χάσουν χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ενώ τα στοιχεία των 1,2 εκ. μελών καταγράφουν τις απώλειες βάρους κατά τους τρεις πρώτους μήνες, η ανάλυση που έχουμε κάνει για τα σχεδόν 72.000 μέλη, που έμειναν μαζί μας για 12 μήνες δείχνει μια κλινικά σημαντική μέση απώλεια βάρους της τάξης του 13,2%.”

“Αυτά τα στοιχεία δίνουν επίσης μια σαφή ένδειξη ότι τα μέλη που παρακολουθούν συνεδρίες πιο συχνά και τακτικά -τουλάχιστον 9 συνεδρίες παραπάνω από τους αρχικούς τρεις μήνες – πετυχαίνουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Και, όπως δείχνουν τα δωδεκάμηνα στοιχεία μας, εκείνοι που έχουν περισσότερο βάρος να χάσουν επωφελούνται περισσότερο από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για αλλαγή συμπεριφοράς προκειμένου να υιοθετήσουν νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες και δραστηριότητες. Κάθε εβδομάδα σε ομαδικές συνεδρίες τα μέλη συζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τα συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά εμπόδια για την επιτυχία τους. Μοιράζονται πρακτικές συμβουλές και ιδέες σε ένα ασφαλές, συμπονετικό περιβάλλον που δίνει διαρκώς ισχυρά κίνητρα από άριστα εκπαιδευμένους συμβούλους που είναι πρώην μέλη.”

Και μεταξύ άλλων προσθέτει: “Η μελέτη αποτελεί ιδιαίτερα καλή είδηση και για την κυβέρνηση, διότι δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να χάσουν βάρος χωρίς κανένα κόστος για το ΕΣΥ, και θα συνεχίσουν να το πράττουν.”

Το κυριότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν κατάφεραν να χάσουν βάρος -άνδρες, γυναίκες, άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ αλλά και εκείνοι που προέρχονταν από μερικές από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, ενώ το πιο σημαντικό μήνυμα που έρχεται μέσα από τα δεδομένα είναι ότι εκείνοι που συμμετέχουν τακτικά και με συνέπεια στις συνεδρίες απώλειας βάρους είναι πιο πιθανό να χάσουν βάρος με μεγαλύτερη επιτυχία.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...