Aνεμοστρόβιλος «χτύπησε» την Αχαΐα (Εικόνες)

Ανεμοστρόβιλος έπληξε το πρωί της Παρασκευής τη Δυτική Αχαΐα.

Οι κάτοικοι ήταν απροετοίμαστοι, καθώς κανείς δεν περίμενε το φαινόμενο να τους χτυπήσει με τόση μανία.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται το συγκεκριμένο μετεωρολογικό φαινόμενο στην περιοχή. Αντιθέτως μάλιστα, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία φορά το μήνα «χτυπάει» ανεμοστρόβιλος.

Εμφανίζονται στον ουρανό τις ψυχρές εποχές του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο με ιδιαίτερη προτίμηση τον Νοέμβριο. Πολλοί ανεμοστρόβιλοι δημιουργούνται επίσης τον Δεκέμβριο, τον Οκτώβριο και τέλος τον Σεπτέμβριο.

Ο ανεμοστρόβιλος είναι μια στήλη αέρα – όπως αποτυπώνεται στο φωτογραφικό στιγμιότυπο – που στροβιλίζεται με βίαιο τρόπο αγγίζοντας το έδαφος και προκαλώντας καταστροφές.

Σύμφωνα με ερευνητές, για να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί μια αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να συντρέξουν δυναμικοί μετεωρολογικοί παράγοντες. Η πίεση του αέρα πέφτει αρκετά και συνεπικουρούμενη από θερμές μάζες και υδρατμούς οδηγεί τα αέρια ρεύματα σε μια δυναμική ανοδική πορεία όπου αρχίζουν να περιδινίζονται δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο ή τον υδροσίφωνα όπως λέγεται, όταν το ίδιο φαινόμενο δημιουργείται πάνω από τη θάλασσα και όχι στην ξηρά.

Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1910 μέχρι σήμερα, από τον αναπλ. καθηγητή στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Αθηνών  Π. Νάστος, μαζί με τον Ι. Ματσαγγούρα  προκύπτει ότι στη Δυτική και Νότια Ελλάδα υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων και μάλιστα οι περιοχές αυτές εντοπίζονται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...