Alpha Bank: Συνεχής η πτώση της ανεργίας μέσα στο 2016

Παρασκευή 15/07/2016 – 22:21

 Βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της ανεργίας μέσα στο 2016, έστω και με αργό ρυθμό, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την Οικονομία.  Τα νέα μέτρα που πάρθηκαν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό, ασκούν σημαντικές υφεσιακές πιέσεις, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, το οικονομικό περιβάλλον δείχνει να τις δέχεται ομαλά.  Παράλληλα τονίζεται, πως οι νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και τον πληθωρισμό, υποδηλώνουν τάσεις ομαλής προσαρμογής της οικονομικής δραστηριότητας στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, μετά τις αυξήσεις της φορολογίας στην κατανάλωση και των ασφαλιστικών εισφορών.

 
Θετικά μηνύματα από την μείωση της ανεργίας

Σύμφωνα με τα μηνιαία εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για άτομα ηλικίας 15-74 ετών, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε περαιτέρω στο 23,3% του εργατικού δυναμικού τον Απρίλιο του 2016 (Μάρτιος 2016: 23,7%), έναντι 25,3% και 27,1% τον Απρίλιο του 2015 και 2014 αντίστοιχα. Η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται, τόσο στη συνεχή μείωση των ανέργων, όσο και στην άνοδο της απασχολήσεως, αν και με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό.

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε σημαντικά κατά 7,5%, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο 2016, έναντι μειώσεως κατά 7,0% τον προηγούμενο μήνα και κατά 7,2% τον Απρίλιο του 2015. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων κατά 3,0%, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο 2016 (Μάρτιος 2016: +3,3%), έναντι χαμηλότερου ρυθμού αυξήσεως κατά 2,1% τον Απρίλιο του 2015. Συνεπώς, η αύξηση της απασχόλησης μόνο μερικώς μπορεί να ερμηνεύσει τον μειωμένο αριθμό ανέργων. Άλλοι ερμηνευτικοί παράγοντες είναι η έξοδος από το εργατικό δυναμικό λόγω συνταξιοδοτήσεως, η παύση αναζητήσεως εργασίας λόγω απογοητεύσεως και η εύρεση εργασίας στην αλλοδαπή.

 
Η προσωρινή και η «ευέλικτη» εργασία

  Ειδική αναφορά, γίνεται σε άλλες μορφές εργασίας, που μέσα στην κρίση έχουν γνωρίσει σημαντική άνοδο, όπως είναι η προσωρινή και οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Το ποσοστό προσωρινής εργασίας, ήτοι ο αριθμός των μισθωτών με συμβόλαια προσωρινής απασχολήσεως ως προς το σύνολο των μισθωτών ηλικίας 15-74 ετών, μειώθηκε ελαφρά στο 10,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι 10,8% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και 11,7% συνολικά το περασμένο έτος.

 Στο δελτίο, επισημαίνεται η σημαντική αύξηση της μισθωτής απασχολήσεως κατά 5,8%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ αντίθετα, η απασχόληση στο σύνολο των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκε οριακά κατά 0,8% αντίστοιχα. Ωστόσο, η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από την ελάττωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό (-5,8%).

 
Η «ευρωπαϊκή πορεία» του Ελληνικού πληθωρισμού

 Οι αύξηση των έμμεσων φόρων, έφερε αύξηση τιμών, με αποτέλεσμα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλότερου αποπληθωρισμού. Τα στοιχεία  Ιουνίου, δείχνουν πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έλαβε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2013 και διαμορφώθηκε σε +0,2% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και -1,1% στον ίδιο μήνα του 2015.

 Τέλος, παρά τη διατήρηση του ελληνικού πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αρνητικό έδαφος και επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από την Ευρωζώνη, οι τιμές ορισμένων βασικών ειδών διατροφής, στην Ελλάδα, παραμένουν, το 2015, σε επίπεδο άνω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, εξέλιξη που μεταξύ άλλων συνδέεται με την ανερχόμενη φορολόγηση και τον ατελή ανταγωνισμό.

sdfgsdgasdf

 

 

asdfasdf

 

asdfasdf

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...