Amalin, το πρώτο τσιγγάνικο εστιατόριο ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

Όπως μάθαμε, οι πιο χαρακτηριστικές ελληνικές τσιγγάνικες συνταγές θα είναι μαγειρεμένες και θα σερβίρονται αποκλειστικά από γυναίκες Ρομά του οικισμού Δενδροποτάμου.

Η σημασία αυτής της είδησης δεν είναι μονάχα γαστρονομική αλλά πρωτίστως κοινωνική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονο κοινωνικό ρατσισμό και αντιτσιγγανισμό.

Η πρωτοβουλία για το εστιατόριο Amalin, που ανοίγει στην πλατεία Αντογονιδών, στο κέντρο της πόλης, ανήκει στο Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με μακρόχρονη και εκπληκτικά δυναμική δράση. Οι γυναίκες του Συλλόγου ξέρουν τη δύναμή τους και το έχουν αποδείξει πολλές φορές μέσα στα είκοσι χρόνια ενεργής και δυναμικής παρουσίας τους, με επικεφαλής την υπερδραστήρια πρόεδρο του Συλλόγου, Αννούλα Μάγγα.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, ως συμβολισμός, γιατί η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει 100% σε ευάλωτες γυναίκες Ρομά, γυναίκες που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, ρατσισμό και συχνά ακραία φτώχεια, ακόμα και γυναίκες πρώην φυλακισμένες», εξηγεί η Αννούλα Μάγγα. «Με το Amalin λοιπόν που, πρέπει να τονίσω πως είναι Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση και χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations, ερχόμαστε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στις γυναίκες αυτές.
Ο Σύλλογος παλεύει εδώ και 20 χρόνια για τη λεγόμενη “ενδυνάμωση” των γυναικών και το εστιατόριο είναι ένας ακόμη τρόπος να την κάνει πράξη. Τι πιο συμβολικό λοιπόν και τι πιο καινοτόμο η ενδυνάμωση αυτή να έρθει μέσω της μαγειρικής και της γαστρονομίας των Ρομά;», συμπληρώνει.

Διαβάστε τη συνέχεια στον «Γαστρονόμο» και στο ρεπορτάζ της Βιβής Κωνσταντινίδου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...