Apha Bank: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δόση, βάζουν σε νέα φάση την Οικονομία

Apha Bank: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δόση, βάζουν σε νέα φάση την Οικονομία

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 20/05/2016 – 17:54

Apha Bank: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δόση, βάζουν σε νέα φάση την Οικονομία

ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2016, ΜΕ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΒΛΕΠΕΙ Η APHA BANK                                   

Σημαντικές αλλαγές, στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, θα φέρουν η νομοθέτηση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε μία νέα φάση, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, της τράπεζας. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Οικονομίας, προσδιορίζονται  από δύο αντίρροπες δυνάμεις.

Η δημοσιονομική προσαρμογή

Αρχικά, το υφεσιακό μείγμα της ακολουθούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η τελευταία στηρίζεται κυρίως σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αυξήσεως έμμεσων φόρων σε αγαθά και υπηρεσίες, της μεταβολής της κλίμακος του φόρου εισοδήματος και των παρεμβάσεων στο σκέλος των εισφορών στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα που επιδρούν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Αναμένεται, συνεπώς, υποχώρηση της ιδιωτικής καταναλώσεως το 2016, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο αλλά θα είναι υποτονική.

Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας επιβεβαιώνουν την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του 2016. Ειδικότερα σημειώνεται:

    (ι) πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 5,4% σε ετήσια βάση στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016,

    (ιι) επιβράδυνση της αυξήσεως νέων αδειών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων κατά 5,2% στο πρώτο τετράμηνο του 2016 (πρώτο τετράμηνο του 2015: 28,5%) και

    (ιιι) μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο 2016.

Οι ανησυχίες των νοικοκυριών σχετικά με τις οικονομικές τους συνθήκες και την επικείμενη νέα εισοδηματική απώλεια αντικατοπτρίζονται στην κατάρρευση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο -73,7 τον Απρίλιο 2016, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013, αναφέρει η Alpha.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται στην πορεία των εθνικολογιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, επιταχύνθηκε ο ρυθμός μειώσεως του πραγματικού ΑΕΠ, ο οποίος υπεχώρησε για τρίτο συνεχές τρίμηνο, κατά 1,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο 2016, έναντι μειώσεως 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο 2015 και αυξήσεως 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναβαθμίζει τις προοπτικές της Οικονομίας.

Δεύτερον, η ολοκλήρωση της αξιολογήσεως δύναται να ενεργοποιήσει σειρά εξελίξεων που είναι καταλυτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομική κατάσταση της χώρας και την αύξηση των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα:

• η εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων που συνδέονται με τη δόση θα διευκολύνει την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβερνήσεως στον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας συνεπώς, τις συνθήκες ρευστότητας.

• η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια της πραγματικής οικονομίας.

• η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ μπορεί να περιστείλει σημαντικά το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και της επιχειρήσεις.

• η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και η τελευταία θα μειώσει έτι περαιτέρω την αβεβαιότητα στο πλαίσιο ενός ενάρετου κύκλου (virtuous cycle).

Όπως τονίζεται από τους αναλυτές της τράπεζας, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει αρνητικός μεταξύ του -0,3% και -0,7% το 2016. 

Τέλος η τράπεζα ξεκαθαρίζει πως, η Οικονομία μπορεί να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το β’  εξάμηνο του 2016, ενώ το 2017 η αύξησή του αναμένεται να ξεπεράσει το 2%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...