Bενιζέλος: Κλαίνε κι οδύρονται οι αντιμνημονιακοί, θέλουν μνημόνιο

Bενιζέλος: Κλαίνε κι οδύρονται οι αντιμνημονιακοί, θέλουν μνημόνιο
«Το βράδυ της 25ης πρέπει να βρει τη χώρα όρθια, σταθερή και την παράταξη έτοιμη για το επόμενο μεγάλο βήμα της», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Επιστημόνων του Κινήματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμείς επιμένουμε, εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να έχουμε εκλογικό αποτέλεσμα που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας», υποστηρίζοντας ότι «γι’ αυτό έχουν σκυλιάσει να τους πούμε τι θα γίνει σε περίπτωση κακού αποτελέσματος».

«Μα ποιου κακού αποτελέσματος;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να υπογραμμίσει ότι «εμείς αγωνιζόμαστε για να διαμορφώσουμε ένα αποστομωτικά καλό αποτέλεσμα», ότι «τώρα δεν αναλύουμε κανένα αποτέλεσμα», αλλά ότι «τώρα διαμορφώνουμε το θετικό αποτέλεσμα για την παράταξη και τη χώρα», δεχόμενος το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμάς που μας θεωρούν ότι είμαστε στριμωγμένοι και σε δύσκολη θέση, εμείς έχουμε στα χέρια μας όλες τις πρωτοβουλίες των κινήσεων και θα τις χρησιμοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές για τον μεγάλο σκοπό μας που είναι να ξαναενώσουμε το έθνος και την κοινωνία που είναι διχασμένη στη λάθος και ψεύτικη βάση του δήθεν διπόλου “μνημονίου και αντιμνημονίου”».

Ασκώντας κριτική εμμέσως πλην σαφώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα που θα φύγει η τρόικα «κλαίνε και οδύρονται οι ‘αντιμνημονιακοί’ και θέλουν μνημόνιο», για να απαντήσει εν συνεχεία ότι έχουν καταλάβει όμως ότι θα χάσουν τον λόγο ύπαρξης τους, γιατί «ούτε νέα μέτρα θα πάρουμε ούτε σε κανέναν τοίχο θα πέσουμε». Επισήμανε δε ότι το 85% της δημοσιονομικής προσπάθειας είχε γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και το υπόλοιπο 15% από την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το πρώτο καθήκον της κεντροαριστεράς της ευθύνης και της προόδου, της δημοκρατικής παράταξης, είναι να ξαναενώσει το έθνος, την κοινωνία σε βάση ισότιμη, έντιμη και ειλικρινή», εξηγώντας ότι για να επιτευχθεί αυτό όμως «πρέπει να μπορείς να μιλάς και οι άλλοι να σε ακούνε, για να μπορούν να αξιολογήσουν τα επιχειρήματά σου, γιατί δυστυχώς επί πολλά χρόνια τώρα κάποιοι ψάχνουν το μαύρο πρόβατο, τον αμνό τον αίροντα τας αμαρτίας του κόσμου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε την ψυχική αντοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του και σημείωσε ότι στο συνολικό αριθμό των βουλευτών της Κ.Ο. της παράταξης, μαζί με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, «στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της κυβερνητικής σταθερότητας».

«Γι’ αυτό λέμε ότι ο λαός πρέπει να ξέρει τα δεδομένα», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος και ανέφερε ότι «λένε πως το ΠΑΣΟΚ έθεσε ‘εκβιαστικό δίλημμα’ ότι αν δεν είναι δυνατός ο προοδευτικός πόλος, η παράταξη, η Ελιά και δεν υπάρχει αντοχή, στήριξη, συστράτευση, η κυβέρνηση θα έχει πέσει σε μια περιδίνηση, σε μια πολιτική κρίση, η χώρα θα έχει μπει σε μια αβεβαιότητα τη στιγμή που όλες οι εθνικές δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν για να κάνουν τα τελευταία βήματα της εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι ορισμένοι περιμένουν «να πάμε έως το βράδυ των εκλογών ανυποψίαστοι, αλλά το βράδυ να πουν για πολιτική κρίση και ότι οι βουλευτές δεν δικαιούνται να ψηφίζουν». «Πώς θα γυρίσει ο τροχός της πραγματικής οικονομίας χωρίς πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση, χωρίς εθνική ενότητα;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «αυτοί θέλουν να διαταράξουν και δεν λογαριάζουν τίποτα, ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας». Σε αυτό σημείο παρέπεμψε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, ασκώντας του δριμεία κριτική. «Πήγε ο κ. Τσίπρας στη Μόσχα για να πει τι; Ότι η χώρα που κρατάει την πιο υπεύθυνη πολιτική στάση στην Ευρώπη υπέρ της σταθερότητας δεν εκφράζεται από την κυβέρνηση της αλλά από την αντιπολίτευσή της;», είπε για να υποστηρίξει ότι «αυτά τα βλέπεις σε χώρες υπό διάλυση» και όχι στον δυτικό κόσμο.

Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεκίνησε με τη λογική της εφόδου για εκλογές-δημοψήφισμα και όμως μετά δεν μπορούσε να επιλέξει περιφερειάρχες και δυσκολεύτηκε να συγκροτήσει ευρωψηφοδέλτιο, διαδικασία από την οποία «βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι αντιθέσεις του». Ο κ. b είπε ότι αντίθετα το ψηφοδέλτιο της Ελιάς είναι εξαιρετικό δείγμα ποιότητας και δυναμικής της κεντροαριστεράς. Όσον αφορά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, δήλωσε ότι «φυσικά είμαστε ανοικτοί αλλά πρέπει κι αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε να είναι ανοικτοί», και συμπλήρωσε ότι αυτό ισχύει «ακόμα κι όταν βλέπουμε κάποιοι να παρασιτούν εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς υιοθετώντας τις πιο ακραίες πρακτικές τυχοδιωκτισμού και να γίνονται ουρά αυτών των τακτικών». Είπε ακόμα ότι αυτό που διαφοροποιεί τη δεξιά από την αριστερά είναι το πολιτικό ήθος, η αλήθεια της πράξης όταν είσαι μπροστά σε δύσκολα ερωτήματα, το ήθος της ευθύνης και του κόστους. «Η παράταξη μας διατηρεί αυτό το ήθος», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι τον Νοέμβριο του 2011 η χώρα βρέθηκε σε συνθήκες τέτοιες που καθιστούσαν εθνικά αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της εποχής, ενώ υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2010 επέμεινε να ζητηθεί έγκριση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία «για να βρεθεί η ΝΔ προ των ευθυνών της και να μην μπορεί να αναπτύξει την αντιμνημονιακή της δημαγωγία».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι στις αρχές Ιουνίου του 2011 ο τότε πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, είχε προσπαθήσει να πείσει τον κ. Σαμαρά για την ανάγκη κυβερνητικής συνεργασίας έστω και με άλλον πρωθυπουργό, κάτι που ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πράξη πολύ μεγάλης γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας», για να προσθέσει ότι τελικά αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2011 με τη συμμετοχή της ΝΔ και του κ. Καρατζαφέρη. Επανέλαβε ακόμα ότι στις διπλές εκλογές του 2012 το ΠΑΣΟΚ πρότεινε με καθαρό τρόπο σχηματισμό κυβέρνησης όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με καθαρό προοδευτικό πρόσημο, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, «δηλαδή με πλειοψηφία στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης στην οποία έπρεπε να έρθει αναγκαστικά και η ΝΔ». Υπογράμμισε, τέλος, ότι και όταν τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης και η χώρα θα πάει σε εκλογές, η πρόταση είναι πάλι η ίδια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του επικεφαλής της Δυναμικής Ελλάδας, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο κεντροαριστερή και στον πολιτικό μας λόγο που θα μας δίνει διέξοδο και προς τα δεξιά και τα αριστερά μας», ότι «προτάσσουμε ένα σαφή λόγο για την αναδιάρθρωση βασικών τομέων της κοινωνίας με το βλέμμα στραμμένο στους μη προνομιούχους».

Ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι «δυστυχώς μάς θέτει ένα λάθος ερώτημα, ότι θα πρέπει να υπάρχει εδώ και τώρα προοδευτική διακυβέρνηση», για να απαντήσει: «Εμείς δεν θέλουμε; Προφανώς», και συμπλήρωσε ότι ωστόσο στην πολιτική πρέπει να ζεις με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι προφανώς και το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά θα ήθελε να έχει πιο διευρυμένη δύναμη στη Βουλή, αλλά όμως «στην πολιτική δεν μπορείς να κάνεις με φαντασιώσεις». Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «την επόμενη μέρα θα πρέπει να επιδιώξουμε την ενότητα της παράταξης, αλλά για να πετύχει αυτό πρέπει η Ελιά να πετύχει ένα μεγάλο ποσοστό». Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών», μεταξύ πολλών άλλων, και πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...