Bρετανός ερευνητής: “Διάδοχος ή αντιβασιλέας του Μ.Αλεξάνδρου ο «ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης”

Bρετανός ερευνητής:
Τελευταία υπόθεση γύρω από το επίμαχο θέμα του «ενοίκου» του τάφου της Αμφίπολης είναι αυτή του βρετανού ερευνητή Μάικλ Γουντ. Μιλώντας στο Έθνος, δηλώνει καταρχάς συνεπαρμένος από την προσωπικότητα του Μέγα Αλέξανδρου και δίνει τη δική του διάσταση:

«Νομίζω ότι όλοι είμαστε κατάπληκτοι από το μέγεθος του τάφου και τη διακόσμησή του στο εσωτερικό, από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής», λέει ο Γουντ, που υποστηρίζει ότι πιθανότατα ο τάφος της Αμφίπολης, που η ανακάλυψή του έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, να είχε σχεδιαστεί για «παραπάνω από ένα πρόσωπα» και ενδεχομένως να μην ανήκει στο άτομο ή τα άτομα που ενταφιάστηκαν τελικά εκεί.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος αυτός είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του». Μια άλλη εικασία του Γουντ είναι πως ίσως το επιβλητικό λιοντάρι της Αμφίπολης να είναι μέρος ενός τύμβου για τον «Αγνωστο Στρατιώτη», ώστε να τιμηθούν οι νεκροί των πολέμων.

Σχετικά με τον προβληματισμό των αρχαιολόγων αν ο τάφος έχει συληθεί, ο Μ. Γουντ πιστεύει πως οι ερευνητές πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο. «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές καθώς και σε μουσεία στις ΗΠΑ. Νομίζω, το Λούβρο έχει αρνηθεί πως έχει αρχαιότητες από την Αμφίπολη», ισχυρίζεται ο Γουντ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...