Bρόμικος πόλεμος από τον Κυριάκο στον Παυλόπουλο

Bρόμικος πόλεμος από τον Κυριάκο στον Παυλόπουλο

Κατηγορία

christos.papad…
Σάββατο 07/05/2016 – 17:00

Bρόμικος πόλεμος από τον Κυριάκο στον Παυλόπουλο

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ «ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ»                                                                             

Μέρος του σχεδίου «από -Καραμανλοποίησης» της Ν.Δ. η επίθεση Μητσοτάκη στον Προκόπη Παυλόπουλο. Τα «πυρά» του στόχευαν τον Κώστα Καραμανλή

Tου Κωστή Παρρά

Κάθε άλλο, παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν η προσωπική επίθεση, του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε για αντεθνική στάση και συμμετοχή σε παιχνίδια υπέρ του Grexit.

Η «αήθης», όπως χαρακτηρίζεται από «Καραμανλικούς κύκλους», επίθεση σε βάρος του ίδιου του εκφραστή του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αποδεικνύει, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες,  ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο στενό προσωπικό του συμφέρον και τον στόχο του να μετατρέψει τη Ν.Δ σε «Μητσοτακικό» κόμμα, από «Καραμανλική» παράταξη».

«Τον περίμενε στη γωνία»

Μπορεί το πρόσχημα, που έδωσε την ευκαιρία της επίθεσης, να ήταν μια δήλωση πολλών ερμηνειών, του Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά όσοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν καλά τα πλάνα Μητσοτάκη δεν αιφνιδιάστηκαν, αφού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «ο Κυριάκος περίμενε στην γωνία τον Πρόεδρο.»

Κι αυτό γιατί, όπως λένε, οι δύο άνδρες δεν έχουν καλή χημεία, ενώ εδώ και  πολλά χρόνια οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται κακές. Γεγονός που έχει καταδειχθεί αρκετές φορές με αποκορύφωμα ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, που απήχε της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκραρίας, αρνούμενος να τον ψηφίσει για το αξίωμα. Μάλιστα τον είχε καταγγείλει με μια άκρως αιχμηρή δήλωση του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα»

Η «Καραμανλική πτέρυγα», στην οποία εξέχων μέλος είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσωπικός φίλος και επί μακρόν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχε αντιδράσει και τότε, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, που ήταν εκείνη την περίοδο αρχηγός του κόμματος, για τους δικούς του λόγους, επέλεξε στάση «Πόντιου Πιλάτου».

Το κατηγορώ του Κυριάκου

Στο σκεπτικό της δήλωσης του, με την οποία αιτιολογούσε τότε την απόφαση του, να μην ψηφίσει Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τρεις λόγους:

 «Δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα, δεν  αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους και «χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο του 2008».

Τι έλεγε με άλλα λόγια;  Ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι κατά την άποψη του εκτός εθνικής γραμμής για το θέμα της Ενωμένης Ευρώπης, ότι είναι ένας καιροσκόπος πολιτικός παλαιάς κοπής με λαϊκίστικες λογικές και πελατειακές πρακτικές και τέλος ότι πρόκειται για έναν ανίκανο υπουργό που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση του Δεκεμβρίου του 2008.

Και τι είπε 14 μήνες αργότερα,  με την πρόσφατη δήλωση του, αν και επέλεξε σαφώς πιο διπλωματική γλώσσα; «Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες».

Με άλλα λόγια, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπηρετεί την Εθνική στρατηγική για μια Ελλάδα εντός Ευρωζώνης και επομένως είπε, ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος αφήνει τα περιθώρια να παρερμηνευτεί η δήλωση του, άρα να αξιοποιηθεί στα σενάρια περί Grexit!

Έξαλλοι οι Καραμανλικοί

Το αιχμηρό και άκρως υπαινηκτικό ύφος της δήλωσης, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ενόχλησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και απέφυγε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο συνομιλητής του Προκόπη Παυλόπουλου έλεγε στην Κυριακάτικη «Kontra news»: «φοβάται να κτυπήσει τον Καραμανλή και κτυπάει τον Πρόεδρο…στόχος του είναι να αλλάξει ρότα στο καράβι, θέλει τη Ν.Δ νεοφιλελεύθερο μαγαζάκι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα έλεγε, σε στελέχη της Ν.Δ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εμφανίστηκε οργισμένος με την δήλωση Μητσοτάκη. Όπως εξηγούσε: «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε τίποτα διαφορετικό από τα όσα διατυπώνει η επίσημη ιδεολογία της Ν.Δ, ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του, τον άνθρωπο τον οποίο και υπηρετεί, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία, τους αριθμούς και στα συναφή με αυτά, όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αρκέστηκε στο «καρφί» περί νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο και αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά υπενθύμισε στους συνομιλητές του, ότι σε όλα τα κείμενα στα συνέδρια του κόμματος, αλλά και στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτή της παράταξης, υπάρχουν οι ίδιες αναφορές, με αυτές που έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του στο Άργος, ότι δηλαδή, «το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον Άνθρωπο.»

Ενόχληση Καραμανλή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Κώστας Καραμανλής είναι βαθύτατα ενοχλημένος με την επίθεση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πιστεύει ότι ο ανώτατος πολιτειακός παράγων θα πρέπει να διαφυλάσσσεται από όλους και το όνομα του να μην εμπλέκεται στις πολιτικές  αντιπαραθέσεις των κομμάτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με βουλευτή που πρόσκειται σε αυτόν, έχει καταλάβει πλήρως τα σχέδια της ηγεσίας της Ν.Δ για ακύρωση του «Καραμανλικού προσήμου» της παράταξης, αλλά δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στα εσωκομματικά. Ωστόσο αν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να αναζητηθεί τρόπος αντίδρασης, είτε από τον ίδιο προσωπικά, είτε μέσω στελεχών, που εκφράζουν τις απόψεις του.

Πάντως η πρόσφατη αιχμηρή δήλωση Μητσοτάκη σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί το μοναδικό «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Οι ισχυρισμοί της Συγγρού

Στο επιτελείο Μητσοτάκη υπάρχει η εκτίμηση, ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος «εξοφλεί γραμμάτια προς τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι τον πρότεινε για Πρόεδρο Δημοκρατίας και επομένως –όπως λένε- δεν τηρεί την πολιτική ουδετερότητα που απαιτεί το αξίωμα».

Για να διακιολογήσουν την θέση τους, οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ ισχυρίζονται ότι, «οι χειρισμοί Παυλόπουλου στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό δεν υπήρξαν αυτοί που θα έπρεπε» και του καταλογίζουν «υποστηρικτική διάθεση προς την κυβέρνηση».

Θυμίζουν ακόμη τις δηλώσεις Παυλόπουλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, όταν είχε ζητήσει να υπάρξει αντίδραση στον «Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού», μια έκφραση που περιλαμβάνεται στην ορολογία που ακολουθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο η Συγγρού τότε δεν είχε αντιδράσει επισήμως

Αυτή την φορά όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, «το θέμα ήταν πολύ σιβαρό καθώς το Grexit είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι και μια τοποθέτηση του προέδρου της Δημοκρατίας που θα παρερμηνευόταν θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα.

Τι φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο» έστειλε το κατάλληλο μήνυμα την κατάλληλη στιγμή, σε εταίρους και δανειστές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σάκος του μποξ, δεν επιτρέπει στον εαυτό της να είναι πιόνι στις επιδιώξεις άλλων και στις μεταξύ τους αντιπαλότητες. 

Η δήλωση  αυτή από τον ανώτατο Πολιτειακό παράγοντα, ο οποίος δεν προέρχεται από την παράταξη της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, έδειξε την ενόχληση της χώρας και όχι στενά μιας κυβέρνησης, για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος της. Ήταν προάγγελος αποφάσεων, προειδοποίηση  ότι  δεν υπάρχει πλέον ανοχή σε συμπεριφορές που θέτουν ευθέως σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Γι’ αυτό και δημιουργεί ερωτήματα η νευρική αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι αλήθεια φοβάται ο αρχηγός της ΝΔ από την δήλωση του κ. Παυλόπουλου;

Τον ενοχλεί ότι  στάλθηκε ένα μήνυμα για την  στάση της χώρας, ένα μήνυμα με εθνικές διαστάσεις;

Τον ενοχλεί, ή τον φοβίζει ότι η δήλωση του κ. Παυλόπουλου απηχεί την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού;

Τον ενοχλεί ότι του χαλάει την  εικόνα,  που καλλιεργείται  τον τελευταίο χρόνο, ότι για όλα φταίει ο Τσίπρας και όχι οι «καλοί» δανειστές;

Τον ενοχλούν όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμα. Ότι δημιουργείται  εθνική συσπείρωση , ομοψυχία , κόντρα στα εμπόδια και στον βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται  σε βάρος της χώρας μας.

Ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απέχει από την εθνική στάση, μένοντας σε μικροκομματικά παιχνίδια, εκφραστής της διαπλοκής αλλα και των ακραίων απόψεων των δανειστών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...